ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Δένδια προς Άγκυρα: Αποφύγετε την όξυνση και τις προσβολές

Μήνυμα Δένδια προς Άγκυρα: Αποφύγετε την όξυνση και τις προσβολές
INTIME

Σε αυστηρό τόνο απαντά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τις τουρκικές προκλήσεις. «Η τουρκική πλευρά να αποφεύγει τις προσβολές, τους χαρακτηρισμούς, τη διαρκή όξυνση. Αυτό δεν οδηγεί πουθενά» τόνισε και πρόσθεσε: «Η Τουρκία με τοποθετήσεις σαν τις τελευταίες απλώς εκτίθεται».

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας από το Σεράγεβο, όπου βρίσκεται, μίλησε σε εκπροσώπους του Τύπου ξεκαθαρίζοντας πως είναι εύλογος ο εκνευρισμός της Άγκυρας μετά και την επιστολή της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, τονίζοντας πως όσο η γειτονική χώρα επιλέγει τον δρόμο των απειλών, τόσο θα εκτίθεται.

«Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τον εκνευρισμό που προκάλεσε στην Τουρκία η επιστολή της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη. Η επιστολή με την οποία απαντήσαμε με απόλυτα πειστικό και νομικά τεκμηριωμένο τρόπο σε όλες τις τουρκικές αιτιάσεις. Νομίζω, όμως, ότι αυτό που θα πρέπει να κάνει η τουρκική πλευρά είναι να αποφεύγει τις προσβολές, τους χαρακτηρισμούς, τη διαρκή όξυνση. Αυτό δεν οδηγεί πουθενά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο τον οποίο έχει επιλέξει. Το δρόμο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το δρόμο των Ηνωμένων Εθνών, το δρόμο των ευρωπαϊκών και των παγκόσμιων αξιών. Και η Τουρκία με τοποθετήσεις σαν τις τελευταίες απλώς εκτίθεται. Και αποδεικνύει σε όλους, ακόμη και τους πιο δύσπιστους, πόσο δίκαιο έχουμε όταν λέμε, ότι η Τουρκία μας απειλεί», πρόσθεσε.

Οικονόμου: Ανιστόρητες προκλήσεις για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Ανιστόρητες και απαράδεκτες χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου μίλησε για κλιμακούμενη προκλητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφτασε στο σημείο να απειλήσει με αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

«Η ελληνική πολιτεία αντιμετωπίζει άμεσα τις απαράδεκτες αυτές δηλώσεις. Πρόκειται για απειλές που έρχονται σε απευθείας σύγκρουση με διεθνείς συνθήκες, είναι ανιστόρητες και δεν εδράζονται πουθενά» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον Real FM.

Θεοδωρικάκος: Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία σε γη, θάλασσα και αέρα έστειλε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε τον Έβρο, ανέφερε πως το τελευταίο 4μηνο καταγράφηκαν περισσότερα από 1.600 περιστατικά παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία που αφορούσαν σε πάνω από 40.000 μετανάστες, τα οποία αντιμετωπίστηκαν από την ΕΛΑΣ σε συνεργασία με τον στρατό.

Σε ό,τι αφορά στο φράγμα στον Έβρο, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε πως έχουν καλυφθεί 37,5 χιλιόμετρα και θα κατασκευαστούν ακόμη περισσότερα με χρήματα τόσο από την ΕΕ όσο και από τον προϋπολογισμό.

Αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί στην Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο, είπε πως είναι κλίμα εθνικής ενότητας και αυτοπεποίθησης και στρεφόμενος προς την Τουρκία ανέφερε πως όσοι φαντασιώνονται νέες νίκες επί Βυζαντινών να γνωρίζουν ότι η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας σε γη, θάλασσα και αέρα είναι απολυτή και συνειδητή απόφαση όλων των Ελλήνων.

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε ειδική μνεία στην λεγόμενη πανεπιστημιακή αστυνομία, χαρακτηρίζοντας αυτονόητη υποχρέωση να μην επιτραπεί σε κάποιους να καταστρέφουν βιβλιοθήκες.

Επέμεινε ακόμη, ότι η αστυνομία θα φύγει από το ΑΠΘ όταν ο Πρύτανης βεβαιωθεί ότι δεν χρειάζεται εκεί.

«Η αστυνομία παραμένει για να προστατευθεί η βιβλιοθήκη», τόνισε και επεσήμανε την ανάγκη να πέσουν οι τόνο για την υπόθεση αυτή και να επικρατήσει ηρεμία γιατί τα παιδιά δίνουν και εξετάσεις την επόμενη εβδομάδα.

Τσαβούσογλου: Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών αλλιώς υπάρχει θέμα κυριαρχίας

Στο «κόκκινο» ανεβάζει την ένταση η Άγκυρα, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να θέτει σήμερα θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει το καθεστώς τους.

«Η Ελλάδα έχει παραβιάσει το καθεστώς των νησιών, επομένως η Ελλάδα πρέπει να αφοπλίσει αυτά τα νησιά. Διαφορετικά, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία» δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ο Τούρκος υπουργός.

Την ίδια ώρα, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, η Άγκυρα έβαλε και επίσημο τέλος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Ελλάδα.

Επαναλαμβάνοντας τουρκική θέση περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις συνθήκες της Λωζάννης και του Παρισιού, δήλωσε:

«Υπάρχει ένας όρος και στις δυο συνθήκες για αποστρατιωτικοποίηση. Η Ελλάδα από το 1960 τα στρατιωτικοποιεί, με δικαιολογία ότι υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν».

Ο Τούρκος υπουργός παρουσίασε, επίσης, χάρτες, «γκριζάροντας» ελληνικά νησιά.

Την ίδια ώρα, ακολουθώντας στο «δρόμο» που χάραξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε και σε προσωπική επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Θα είμαι ειλικρινής, με όλο τον σεβασμό. Διαπιστώνουμε έλλειψη χαρακτήρα, το ζήσαμε πολύ αυτό. Φιλιούνται και αγκαλιάζονται, μετά όταν μπαίνουν στη συνάντηση, κάνουν πολύ βαριές κατηγορίες κατά της Τουρκίας» υποστήριξε.

Προ ημερών ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επίσης ζητήσει αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, λέγοντας: «Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Τα νησιά δόθηκαν υπό όρους. Αν η Ελλάδα που επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο δεν συμμορφωθεί θα πάμε τα πράγματα παραπέρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ