ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατάσχεση τάνκερ στο Ιράν: Εντείνονται οι αντιδράσεις Ευρώπης και ΗΠΑ

Κατάσχεση τάνκερ στο Ιράν: Εντείνονται οι αντιδράσεις Ευρώπης και ΗΠΑ
Η απάντληση ιρανικού πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο «Pegas» ή «Lana» έγινε ύστερα από αμερικανικό αίτημα αφότου κατέπλευσε στον κόλπο της Καρύστου στις 14 Απριλίου AP Photo/Thanassis Stavrakis

Εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις για την κατάσχεση των δύο τάνκερ υπό ελληνική σημαία από τις αρχές του Ιράν στον Περσικό Κόλπο. Ευρωπαϊκές χώρες καταδικάζουν έντονα από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες την κατάσχεση των δεξαμενόπλοιων και ζητούν την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Η Τεχεράνη από πλευράς της καλεί σε συνεργασία με την Ελλάδα δίχως ανάμειξη της Ουάσινγκτον.

Η Γερμανία είναι η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που «καταδικάζει την κράτηση των δύο υπό ελληνική σημαία πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο από το Ιράν», με σχετική δήλωση εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η ενέργεια του Ιράν συνιστά αδικαιολόγητη παρέμβαση στην εμπορική ναυτιλία και συνεπώς σοβαρή παραβίαση των διεθνών κανονισμών», αναφέρει ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ και προσθέτει:

«Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα πλοία και τα πληρώματά τους και να σεβαστεί την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και την ασφάλεια στη θάλασσα».

Προηγήθηκε νωρίτερα σήμερα και νέα καταδίκη από τη Βρετανία, ενώ χθες, Δευτέρα, o επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, ζήτησε να απελευθερωθούν άμεσα τα δύο υπό ελληνική σημαία τάνκερ, τα φορτία και το πληρώματά τους.

Την κατάσχεση έχει καταδικάσει σε εξίσου έντον τόνο η Γαλλία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει, διά του αρμοδίου για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο, «έντονη ανησυχία», χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την ενέργεια της Τεχεράνης.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα, κατόπιν της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον Άντονι Μπλίνκεν, αναφέρεται πως ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετέφερε την έντονη καταδίκη των ΗΠΑ για την κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ από τo επίλεκτο σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Σε ανάρτηση του Άντονι Μπλίνκεν στο Twitter, καθώς και στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζεται ότι η συνεχιζόμενη παρενόχληση πλοίων από το Ιράν και η παρέμβαση στα δικαιώματα και στις ελευθερίες της ναυσιπλοΐας αποτελούν απειλή για την ασφάλεια στη θάλασσα και την παγκόσμια οικονομία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται δίπλα στην Ελλάδα, σύμμαχο-κλειδί στο ΝΑΤΟ και εταίρο μας, απέναντι σε αυτή την αδικαιολόγητη κατάσχεση», επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η Τεχεράνη πραγματοποίησε στρατιωτική επιχείρηση κατά των ελληνικών τάνκερ, αφού η Αθήνα είχε ακινητοποιήσει προηγουμένως υπό ιρανική σημαία τάνκερ, ενώ στην συνέχεια, οι ΗΠΑ κατέσχεσαν το φορτίο πετρελαίου που αυτό μετέφερε, στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Τεχεράνης.

Η Τεχεράνη καλεί σε συνεργασία την Ελλάδα, χωρίς ανάμειξη των ΗΠΑ

Το Ιράν από πλευράς του κάλεσε την Ελλάδα, να συνεργασθεί για την επίλυση της κρίσης χωρίς την ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Ο κ. Μπλίνκεν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή που οι ΗΠΑ επέβαλλαν μόνες τους τους κανόνες τους στον κόσμο έχει παρέλθει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, σύμφωνα με το Reuters, και χαρακτήρισε την Ουάσινγκτον τον «μεγαλύτερο παράγοντα διατάραξης του ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο».

«Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι το να λαμβάνει εντολές από μία τρίτη πλευρά είναι σημαντικότερο για εκείνη. [...] Αλλά πιστεύουμε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Ελλάδα πρέπει να παραμείνουν καλοπροαίρετες», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

«Συμβουλεύω την ελληνική κυβέρνηση να λάβει την νόμιμη και δικαστική οδό για το θέμα αυτό χωρίς φανφάρες», είπε προσθέτοντας ότι η κατάσταση της υγείας των μελών του πληρώματος των ελληνικών πλοίων είναι καλή και ότι βρίσκονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τις οικογένειές τους.

Σύσταση προς πλοιοκτήτες από το υπουργείο Ναυτιλίας

«Έντονη σύσταση» προς τις ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες, να αποφεύγουν τα πλοία τους τα ύδατα αρμοδιότητας Ιράν, κατά τον διάπλου τους στον Περσικό κόλπο, τα στενά του Ορμούζ, και τον κόλπο του Ομάν, απηύθυνε τη Δευτέρα το υπουργείο Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, το Prudent Warrior βρίσκεται αγκυροβολημένο στο ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, ενώ το Delta Poseidon παραμένει προς το παρόν στην ίδια θέση στον Περσικό κόλπο.

Στο Delta Poseidon επιβαίνουν 25 άτομα πλήρωμα μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες, και στο Prudent Warrior 23 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων οκτώ Έλληνες και ένας Κύπριος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ