ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Μακρόν προς Τουρκία: Κανείς δεν μπορεί να διακυβεύει την κυριαρχία κράτους-μέλους της ΕΕ

Μήνυμα Μακρόν προς Τουρκία: Κανείς δεν μπορεί να διακυβεύει την κυριαρχία κράτους-μέλους της ΕΕ
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε: «Αυτές οι δηλώσεις πρέπει να καταδικαστούν το συντομότερο, και αυτό ακριβώς κάνω εγώ εδώ μπροστά σας» AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

«Κανείς δεν μπορεί να διακυβεύει την κυριαρχία ενός κράτους-μελους της ΕΕ», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σχετικά με τις νέες τουρκικές προκλητικές δηλώσεις σε βάρος της Ελλάδας.

Κατά την έξοδό του, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε με σθένος τις ανησυχίες της Ελλάδας -τις νόμιμες ανησυχίες της- και καταδίκασε τις δηλώσεις που εξέφρασαν ορισμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι, με τις οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της.

»Θέλω να εκφράσω την στήριξη όλων των Ευρωπαίων και ειδικότερα της Γαλλίας. Κανένας δεν μπορεί να διακυβεύει την κυριαρχία κανενός κράτους-μέλους σήμερα. Αυτές οι δηλώσεις πρέπει να καταδικαστούν το συντομότερο, και αυτό ακριβώς κάνω εγώ εδώ μπροστά σας».

Μητσοτάκης: Δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων, οι τουρκικές προκλήσεις στη Σύνοδο Ιουνίου

Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, λέγοντας πως οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές και εφόσον συνεχιστούν, θα τεθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου προκειμένου να υπάρξει ξεκάθαρη καταδίκη τους.

Συγκεκριμένα, τόνισε: «Τέτοιες προκλήσεις, τέτοιοι λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεχτοί, ούτε από την Ελλάδα αλλά ούτε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ζήτησα το ζήτημα αυτό, εφόσον η Τουρκία επιμείνει σε αυτήν την παράλογη και αδιέξοδη στρατηγική, να συζητηθεί ξανά στο ευρωπαϊκό στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου και εκεί να υπάρχει και σαφή αναφορά στα συμπεράσματα με μία αληθινή και ξεκάθαρη καταδίκη αυτής της νέας παντελώς περιττής και αχρείαστης προκλητικότητας. Το τελευταίο το οποίο χρειάζεται η ευαίσθητη περιοχή μας σε καιρούς που δοκιμάζεται είναι μια ακόμη εστία έντασης.

»Η χώρα μας απάντα στις προκλήσεις των γείτονος με την ψυχραιμία της ισχύος αλλά και με την αυτοπεποίθηση του δικαίου».

Με αφορμή ερώτηση σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε, λέγοντας: «Η Τουρκία χάνει ακόμη μία ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Η Τουρκία μπορεί να ενοχλήθηκε από την επίσκεψη μου στις Ηνωμένες Πολιτείες, από την ομιλία την οποία έκανα στο Κογκρέσο αυτό είναι δικό του ζήτημα. Η Ελλάδα έχει συμμάχους, ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, έχει μια στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και προφανώς έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να αξιοποιεί τις συμμαχίες της».

Σε άλλη σχετική ερώτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Θα πω μόνο ότι η Ελλάδα αποκρούει και τα πιο παράλογα επιχειρήματα με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση και πατώντας πάνω στις αρχές μας, στις αξίες μας και τον απαραίτητο σεβασμό μας στο διεθνές δίκαιο. Αυτό κάναμε εξάλλου και με την επιστολή την οποία στείλαμε στον ΟΗΕ, με την οποία αποδομούμε με ψυχρό τρόπο, χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις, τα "επιχειρήματα" της Τουρκίας. Αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε εμείς. Δεν πρόκειται να είμαστε ποτέ αυτοί οι οποίοι θα καταφύγουμε στην όξυνση, στις προσβολές, στους προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Δεν είναι αυτό το οποίο ταιριάζει σε μένα, δεν ταιριάζει στην χώρα, δεν ταιριάζει στο υπουργείο Εξωτερικών.

»Έχω με την αυτοπεποίθηση η οποία απορρέει από την πεποίθηση ότι έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας. Απορρέει από τους διεθνείς ισχυρούς συμμάχους που έχουμε με το μέρος μας και απορρέει από την ισχυρή και ολοένα και πιο ενισχυμένη αποτρεπτική δυνατότητά μας να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εμπλακώ σε ένα παιχνίδι, ένα πινγκ πονγκ προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Τούρκο πρόεδρο. Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσω σε αυτή την πορεία την οποία έχει επιλέξει».

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Ξεκαθάρισα και στον καγκελάριο με τον οποίον είχα φιλική κουβέντα, ότι δε νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων στα ζητήματα αυτά, από ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε ένα άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απειλείται ευθέως από ένα άλλο κράτος, το οποίο έχει και το καθεστώς του υποψήφιου κράτους-μέλους. Ο καγκελάριος έχει αντιληφθεί πλήρως την έκταση του προβλήματος. Ο ορισμός της "γαλάζιας πατρίδας" είναι το επίσημο δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και δεν έχει τη δυσκολία να την προβάλλει παραβιάζοντας κατάφωρα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι η καλύτερη απόδειξη απέναντι και στους πιο δύσπιστους όταν λέμε ότι η Τουρκία είναι αυτή που μας απειλεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ