ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποια τεθωρακισμένα θα στείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία (pics&vid)

Ποια τεθωρακισμένα θα στείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία (pics&vid)
Η Ελλάδα θα αποστείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και συμφωνήθηκε ταυτόχρονη αντικατάσταση με ίσο αριθμό τεθωρακισμένων Marder Α-5 από τη Γερμανία AP Photo/Joerg Sarbach

Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για την παραχώρηση τεθωρακισμένων στην Ουκρανία επετεύχθη μεταξύ του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας γνωστοποιήθηκε ότι κατόπιν προηγουμένων συζητήσεων και μετά τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων γερμανικής κατασκευής τύπου Marder Α-5.

Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή.

Νωρίτερα, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια συνεργασία ανάλογη με αυτήν της Γερμανίας με την Τσεχία, στο πλαίσιο της οποίας η τελευταία παραδίδει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα από το απόθεμα του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία κατόπιν αντικαθίστανται με αντίστοιχα γερμανικά εξοπλιστικά συστήματα.

«Σήμερα μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για μία παρόμοια συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τέτοια συστήματα και θα την προμηθεύσουμε με γερμανικά άρματα μάχης», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Ο Γερμανός καγκελάριος προσέθεσε ότι οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν από τα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών.

Αντίστοιχες συμφωνίες συνεργασίας θα επιδιωχθούν και με άλλες χώρες, σημείωσε ο Όλαφ Σολτς.

Τεθωρακισμένο όχημα BMP-1 του Ελληνικού Στρατού:

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Η είδηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν: «Μόλις λίγες ημέρες αφότου πληροφορηθήκαμε από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ για την απόφαση Μητσοτάκη να αποστείλει νέο, βαρύτερο οπλισμό στην Ουκρανία, πληροφορούμαστε τώρα από τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ότι η Ελλάδα θα αποστείλει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία και, μάλιστα, τεθωρακισμένα χρήσιμα για την άμυνα της χώρας, εξού και η αναπλήρωσή τους από άλλα γερμανικά τεθωρακισμένα.

«Θεωρούμε αδιανόητο την είδηση αυτή να τη μαθαίνει ο ελληνικός λαός από τον Γερμανό καγκελάριο, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα στη δική του συνέντευξη. Η επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα, άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας αυξάνεται κάθε εβδομάδα που περνά, την ίδια στιγμή μάλιστα που κλιμακώνεται η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να σταματήσει να παίρνει αποφάσεις εν κρυπτώ για κρίσιμα εθνικά θέματα. Πόσω δε μάλλον που η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αντίθετη με επιλογές που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας και είναι σε αντίθεση με τα εθνικά μας συμφέροντα», επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου.

«Απαιτούμε άμεση ενημέρωση για τον οπλισμό που έχει αποστείλει και θα αποστείλει στην Ουκρανία, όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σεβόμενες τους πολίτες τους», καταλήγουν στο ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ