ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Θέλετε εκλογές χωρίς εναλλακτική - Μητσοτάκης: Είστε κατά συρροήν ψεύτης

Τσίπρας: Θέλετε εκλογές χωρίς εναλλακτική - Μητσοτάκης: Είστε κατά συρροήν ψεύτης
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ανταλλαγή βαριών πολιτικών χαρακτηρισμών μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη επεφύλασσε η ολοκλήρωση των ομιλιών των αρχηγών στη Βουλή κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ να "έχει τη γενναιότητα" να πει ότι η εναλλακτική πρόταση της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι οι περικοπές δαπανών, "δηλαδή οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, καθώς και απολύσεις".

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά εκλογές, στερείται όμως εναλλακτικής πρότασης. "Ζητάτε εκλογές όχι για να φέρετε κάτι καλύτερο για τον τόπο. Μάλλον ο καημός σας είναι να σωθούν οι φίλοι σας 'που έχουν διώξεις', κάποιοι εκδότες και καναλάρχες που αγωνιούν όχι για την χώρα, αλλά γιατί καταστρέφεται το σύστημα διαπλοκής", τόνισε.

Απευθυνόμενος μάλιστα στον κ. Μητσοτάκη του είπε ότι κινδυνεύει να κάνει τη ΝΔ κόμμα διαμαρτυρίας.

Από τη μεριά του νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές ούτως ώστε να φύγει "η πιο ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης", υποσχόμενος ότι η ΝΔ θα εφαρμόσει ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής και θα μειώσει τους φόρους.

Στα αρχικά στάδια της αγόρευσής του εξαπέλυσε μάλιστα προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντάς τον "κατά συρροή ψεύτη" και θυμίζοντας παλαιότερες υποσχέσεις του.

Υποστήριξε ότι τα μέτρα που ψηφίζει η Βουλή είναι αποτέλεσμα των καθυστερήσεων και της διαχειριστικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης που αύξησαν τον λογαριασμό που καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός, αποδομώντας το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σε εννέα σημεία.

Μητσοτάκης: Το χρέος μη βιώσιμο εξαιτίας της κυβέρνησης

Οι αστοχίες της κυβέρνησης είναι υπεύθυνες για το γεγονός ότι το χρέος της χώρας έγινε μη βιώσιμο σημείωσε στη σύντομη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σημείωσε ότι η υπόσχεση για το χρέος υπάρχει από τον Νοέμβριο του 2012. "Αυτή την υπόσχεση που υπήρχε την εξαγοράζεται με 8 δις μέτρα. Το χρέος κατέστη μη βιώσιμο από τις δικές σας αστοχίες" ανέφερε.

Συνεχίζοντας την επίθεση στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα επανέλαβε τις αιτιάσεις του για τις "ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ" και υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας δεν είπε αλήθεια στην ομιλία του στην Βουλή, ούτε για τα "ποσοστά αναπλήρωσης", ούτε όμως και για τις ρυθμίσεις που θα φέρει για τα κόκκινα δάνεια.

Απαντώντας στον αρχηγό της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας τον εγκάλεσε για "ταχυδακτυλουργίες", προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιβάρυναν τον ελληνικό λαό με μέτρα ύψους 63 δισ ευρώ και την ίδια ώρα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έφθασε σε συμβιβασμό που κατέληξε σε μια συμφωνία η οποία όμως δίνει προοπτική εξόδου από την κρίση.

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη για το θέμα του χρέους είπε "αφού πήρατε μια υπόσχεση για την συζήτηση περί χρέους το 2012 γιατί δεν την υλοποιήσατε και αφού είχατε αυτήν την υπόσχεση γιατί ο κ. Σαμαράς έλεγε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ακυρώνοντας έτσι αυτήν την υπόσχεση;"

Ανέφερε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση συγχέει την προεκλογική περίοδο του 2015, "όπου μπορεί κανείς να μας ασκήσει κριτική για αυταπάτες, αλλά όχι για ανεντιμότητα", με το 2016 και τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη "ξεχνάτε ότι ο ελληνικός λαός έκρινε την συμφωνία, την προσπάθειά μας και την εντιμότητά μας, εσείς κάνετε λογιστική με παραπειστικά νούμερα".

Επισήμανε ότι ένα ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξεις που φθάνει στο 84% είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, προσθέτοντας "αν κάποιος μπορεί με τεκμηριωμένα στοιχεία να φέρει μια καλύτερη ασφαλιστική μεταρρύθμιση να το αποδείξει".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ