ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς απώλειες για την κυβέρνηση η ψήφιση ασφαλιστικού-φορολογικού

Χωρίς απώλειες για την κυβέρνηση η ψήφιση ασφαλιστικού-φορολογικού

Χωρίς διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το επίμαχο νομοσχέδιο για τις φορολογικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις. 

Στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσαν η ΝΔ, το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Χρυσή Αυγή και οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας είπαν "ναι", ενώ καταψήφισαν 143 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ δήλωσε παρών στο άρθρο 38 για την παράταση του αγγελιόσημου κατά τρεις μήνες. Οι δημοσιογράφοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήθελαν να στηρίξουν το άρθρο αυτό, αλλά τελικά αποδέχθηκαν την κομματική γραμμή.

Από την ψηφοφφορία απουσίαζαν η Ντόρα Μπακογιάννη από τη ΝΔ, καθώς και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά που βρίσκεται στο εξωτερικό. Απόντες ήταν ακόμη, ο Κώστας Βλάσης από τη ΝΔ και ο Νίκος Μίχος από την Χρυσή Αυγή.

Είχε προηγηθεί στην Ολομέλεια η σκληρή αντιπαράθεση Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και, νωρίτερα, το επεισόδιο με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη

Ανταλλαγή βαριών πολιτικών χαρακτηρισμών μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη επεφύλασσε η ολοκλήρωση των ομιλιών των αρχηγών στη Βουλή κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ να "έχει τη γενναιότητα" να πει ότι η εναλλακτική πρόταση της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι οι περικοπές δαπανών, "δηλαδή οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, καθώς και απολύσεις".

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά εκλογές, στερείται όμως εναλλακτικής πρότασης. "Ζητάτε εκλογές όχι για να φέρετε κάτι καλύτερο για τον τόπο. Μάλλον ο καημός σας είναι να σωθούν οι φίλοι σας 'που έχουν διώξεις', κάποιοι εκδότες και καναλάρχες που αγωνιούν όχι για την χώρα, αλλά γιατί καταστρέφεται το σύστημα διαπλοκής", τόνισε.

Απευθυνόμενος μάλιστα στον κ. Μητσοτάκη του είπε ότι κινδυνεύει να κάνει τη ΝΔ κόμμα διαμαρτυρίας.

Από τη μεριά του νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές ούτως ώστε να φύγει "η πιο ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης", υποσχόμενος ότι η ΝΔ θα εφαρμόσει ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής και θα μειώσει τους φόρους.

Στα αρχικά στάδια της αγόρευσής του εξαπέλυσε μάλιστα προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντάς τον "κατά συρροή ψεύτη" και θυμίζοντας παλαιότερες υποσχέσεις του.

Υποστήριξε ότι τα μέτρα που ψηφίζει η Βουλή είναι αποτέλεσμα των καθυστερήσεων και της διαχειριστικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης που αύξησαν τον λογαριασμό που καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός, αποδομώντας το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σε εννέα σημεία.

Ένταση εκτός Βουλής

Επεισόδια ξέσπασαν στο Σύνταγμα στο περιθώριο της συγκέντρωσης που διοργάνωσε η ΑΔΕΔΥ για το Ασφαλιστικό.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από κουκουλοφόρους στον πλαϊνό χώρο της Βουλής. Διαδηλωτές πετούν βόμβες μολότοφ και μάρμαρα σε αστυνομικές δυνάμεις. Η αστυνομία προέβη σε εκτεταμένη χρήση χημικών και φωτοβολίδων κρότου-λάμψης για να εκκενώσει την Αμαλίας. Κατά την επιχείρηση αυτή, τραυματίστηκε μία γυναίκα η οποία μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και νοσηλεύεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ