ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγκυρα: Στην παγίδα της Ελλάδας πέφτει η Γερμανία - Αποφασιστική απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Άγκυρα: Στην παγίδα της Ελλάδας πέφτει η Γερμανία - Αποφασιστική απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ
«Αναμένουμε από τη Γερμανία, αντί να κάνει μεροληπτικές δηλώσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα της Συμμαχίας, να καλέσει την Ελλάδα να συμπεριφερθεί σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες» καλεί το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας AP Photo/Burhan Ozbilici

Κλιμακώνει την επιθετική ρητορική της η Άγκυρα, στρέφοντας αυτήν τη φορά τα «βέλη» και προς την πλευρά της Γερμανίας, που προχώρησε σήμερα σε ξεκάθαρη τοποθέτηση υπέρ της Ελλάδας. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι το Βερολίνο πέφτει στην παγίδα της Ελλάδας, η οποία είναι η «μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί μεγαλύτερο εναέριο χώρο από τα χωρικά της ύδατα». Οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο διεθνές δίκαιο, απάντησαν άμεσα διπλωματικές πηγές.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς δήλωσε: «Καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε τις αβάσιμες δηλώσεις κατά της χώρας μας από την Καγκελαρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Είναι απαράδεκτο να πέφτει η Γερμανία στην παγίδα πρόκλησης της Ελλάδας και να συμμετέχει στη συκοφαντική εκστρατεία της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας ενάντια στην παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας μας από την Ελλάδα, που παρενοχλεί τα αεροσκάφη μας στον εναέριο χώρο της χώρας μας και στον διεθνή εναέριο χώρο, αγνοώντας το γεγονός ότι είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

»Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί μεγαλύτερο εναέριο χώρο από τα χωρικά της ύδατα. Με βάση αυτόν τον παράνομο ισχυρισμό, θα ήταν τουλάχιστον άγνοια να χαρακτηριστούν οι πτήσεις εντός 6-10 μιλίων από τον διεθνή εναέριο χώρο ως "παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου". Αν υπάρχει ένας παράγοντας που απειλεί την κυριαρχία του γείτονά του, την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, αυτός είναι η Ελλάδα.

»Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται κοντά στη χώρα μας, κατά παράβαση των Συνθηκών Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947. Επιπλέον, επιμένει στην παράνομη και άδικη θέση της ότι μπορεί μονομερώς να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 ναυτικών μιλίων εις βάρος των ζωτικών συμφερόντων της χώρας μας και της ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

»Η Τουρκία δεν εποφθαλμιά τα εδάφη κανενός. Ωστόσο, ουδείς πρέπει να περιμένει ότι θα κάνουμε τα στραβά μάτια στην απειλή για την ασφάλεια του λαού μας, κατά ανοικτή παράβαση από την πλευρά της Ελλάδας των πολύ σαφών διατάξεων των διεθνών συνθηκών περί αφοπλισμού.

»Αναμένουμε από τη Γερμανία, αντί να κάνει μεροληπτικές δηλώσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα της Συμμαχίας, να καλέσει την Ελλάδα να συμπεριφερθεί σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες.»

Διπλωματικές πηγές: Οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο διεθνές δίκαιο

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, είναι γνωστές και αποδεκτές από τους εταίρους και συμμάχους μας, οι οποίοι αναγνωρίζουν τον ρόλο της χώρας μας ως πόλο ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Ξεκάθαρο μήνυμα Γερμανίας στην Τουρκία: «Μη αποδεκτή η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας»

Αφορμή της νέας επίθεσης εκ μέρους της Άγκυρας ήταν η τοποθέτηση του Βερολίνου για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

«Η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι αποδεκτή», διαμηνύει το Βερολίνο προς την Άγκυρα και καλεί Ελλάδα και Τουρκία «να επιλύσουν τις ανοιχτές διαφορές με διάλογο εμπιστοσύνης».

Κατά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες στο περιθώριο του Συμβουλίου της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησαν μεταξύ άλλων και για τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, εξήγησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βόλφγκανγκ Μπίχνερ, σήμερα στο Βερολίνο.

Ερωτηθείς για τη στάση του καγκελάριου, απάντησε: «Ο καγκελάριος είναι της άποψης ότι, κυρίως εν όψει της επίκαιρης κατάστασης, είναι επιβεβλημένο, όλοι οι σύμμαχοι στοΝΑΤΟ να αποφύγουν τις μεταξύ τους προκλήσεις. Η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και οι πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι σωστή. Το κλείσιμο της πόρτας σε συνομιλίες με άλλους συμμάχους είναι αντιπαραγωγικό και αντιστρατεύεται το πνεύμα της Συμμαχίας. Είναι προς το συμφέρον όλων η καλλιέργεια καλών και σταθερών σχέσεων με αλληλοσεβασμό για την αναζήτηση κοινών λύσεων σε ανοιχτά ζητήματα μέσω διαλόγου και σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, για τις τουρκικές δηλώσεις αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας και κυβέρνησης, είπε ότι η Γερμανία είναι υπέρ του διαλόγου και της επίλυσης με βάση το διεθνές δίκαιο.

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας χωρών-μελών της ΕΕ, για μας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα λύνονται με συνομιλίες και όχι με κλιμάκωση εντάσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ