ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κιλιτσντάρογλου σε Ερντογάν: Κάνε κάτι για τα νησιά στο Αιγαίο κι εμείς θα σε στηρίξουμε

Κιλιτσντάρογλου σε Ερντογάν: Κάνε κάτι για τα νησιά στο Αιγαίο κι εμείς θα σε στηρίξουμε
«Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε την πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο», αναφέρει ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας AP Photo / Burhan Ozbilici

Επιμένει η Τουρκία στην λογική συντήρησης της επιθετικότητας έναντι της Ελλάδας, γεγονός που αντανακλάται και στις δηλώσεις του επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος κάλεσε χθες, Τετάρτη, τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει κάτι στο Αιγαίο «για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν».

Οι δηλώσεις του κ. Κιλιτσντάρογλου καταδεικνύουν τη γενικότερη πεποίθηση που έχει η τουρκική πλευρά σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της με τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κιλιτσντάρογλου είπε:

«Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε την πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται βγάζοντας το πλοίο και μετά αποσύροντάς το να λες: “Mακάρι να με καλέσει ο Μπάιντεν”. Αν έχεις ψυχή κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε».

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας για διατήρηση υψηλών τόνων σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά, η σημερινή τοποθέτησης της Κομισιόν, αναφορικά με τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, έρχεται να στείλει ένα σαφές μήνυμα.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Μ. Κεφαλογιάννη, η Επιτροπή ξεκαθαρίζει πως «οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η Επιτροπή έχει επίγνωση της πρόσφατης αύξησης των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη καθώς και από μη επανδρωμένα οχήματα αέρος (UAV)», αναφέρει η Κομισιόν, σε απάντησή της σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης για τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών.

«Οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με προσφυγή εφόσον απαιτείται στο Διεθνές Δικαστήριο», προσθέτει η Κομισιόν.

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί των χωρικών τους υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου τους», καταλήγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Μπαράζ» τοποθετήσεων απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις

Τα διπλωματικά αντίμετρα που έχουν ενεργοποιηθεί κατά των αστήρικτων διεκδικήσεων της Άγκυρας, φαίνεται, κατά την Αθήνα, ότι ενισχύουν τα ερείσματα των ελληνικών θέσεων.

Ως αντανάκλαση αυτής της εκτίμησης, ερμηνεύεται η παρέμβαση της αμερικανικής διπλωματίας προς την τουρκική πλευρά, σύμφωνα με την οποία:

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Το αμερικανικό «φρένο» στην τουρκική διεκδίκηση συμπληρώνει την ευδιάκριτη μετατόπιση και του Βερολίνου έναντι των ενεργειών της Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδος, η οποία, όπως λένε στην κυβέρνηση, σημειώθηκε μια ημέρα μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, οι δηλώσεις του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Βόλφγκανγκ Μπούχνερ ότι «η εισβολή στον ελληνικό εναέριο χώρο και η πτήση πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι αποδεκτές ενέργειες, είναι αντιπαραγωγικές και ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας» και επιπλέον ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης του πρωθυπουργού.

Ο Βόλφγκανγκ Μπούχνερ είχε αναφέρει επίσης:

«Ο Καγκελάριος έχει την άποψη ότι, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, είναι απαραίτητο όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι και να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους».

Είχε υπογραμμίσει δε, ότι:

«Είναι προς το συμφέρον όλων μας να συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας στη Συμμαχία με σεβασμό και να φροντίζουμε για καλές και ανθεκτικές σχέσεις. Πρέπει να επιδιώκονται από κοινού λύσεις για ανοιχτά ζητήματα μέσω διαλόγου και στο πνεύμα της καλής γειτονίας».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τοποθέτηση αυτή του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης -με ευθεία παραπομπή στην άποψη του Καγκελάριου Σολτς- συνιστά σαφή απομάκρυνση από τη ρητορική των ίσων αποστάσεων.

Υπενθυμίζουν δε, ότι ήταν ένα ζήτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Γερμανό ομόλογό του κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός είχε δείξει στον καγκελάριο τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», με τις αυθαίρετες τουρκικές διεκδικήσεις και επισήμανε ότι δεν μπορεί το Βερολίνο να τηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει, μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής:

«Ξεκαθάρισα στον Καγκελάριο -με τον οποίο είχα μια πολύ φιλική κουβέντα -ότι δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων στα ζητήματα αυτά από ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε ένα άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο απειλείται ευθέως από έναν γείτονά του, ο οποίος μάλιστα έχει και το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σημαντικό κομμάτι στο «παζλ» της υποστήριξης των ελληνικών θέσεων, αποτελεί για την Αθήνα και η γαλλική εναντίωση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Γαλλίας αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ