ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παράθυρο για νέα μέτρα ενίσχυσης από τον Σταϊκούρα

Παράθυρο για νέα μέτρα ενίσχυσης από τον Σταϊκούρα
Ο ΥΠΟΙΚ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι σε δύο εβδομάδες το Eurogroup από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων μόλις δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος άφησε στη Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο ενημέρωσης των επιτροπών Θεσμών και Διαφάνειας και Οικονομικών από τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, αφού ανέφερε ότι η χώρα μας διέθεσε διπλάσια χρήματα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για την στήριξη των πολιτών, διαβεβαίωσε ότι όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί και «θα δημιουργηθεί», θα επιστραφεί στους πολίτες. «Η Ελλάδα θα έχει και φέτος πρωτογενές έλλειμμα, δηλαδή περισσότερες δαπάνες από έσοδα, κάτι που σημαίνει ότι όσοι ζητούν πρόσθετα μέτρα, υποστηρίζουν να αυξηθεί το έλλειμμα της χώρας, άρα να υπάρξει μεσομακροπρόθεσμα επιβάρυνση των πολιτών», είπε ο κ. Σταϊκούρας, απαντώντας στην κριτική περί μη επαρκούς στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι σε δύο εβδομάδες το Eurogroup από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. «Αυτό σημαίνει ότι μετά την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και τώρα την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, δηλαδή μετά από τις τρεις παρεμβάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, η χώρα μας επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», υπογράμμισε για να επισημάνει πάντως, πως η επιστροφή σε καθεστώς ευρωπαϊκής κανονικότητας δεν σημαίνει και απόλυτη ελευθερία.

Ο κ. Σταϊκούρας απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο οριζόντιας μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης χαρακτηρίζοντας το μέτρο κοινωνικά άδικο.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης κατηγόρησε την ΑΑΔΕ ότι «προφυλάσσει τους πολύ πλούσιους και κυνηγάει τα χαμηλά στρώματα και τους μικρομεσαίους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ