Παράθυρο για νέα μέτρα ενίσχυσης από τον Σταϊκούρα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων μόλις δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος άφησε στη Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο ενημέρωσης των επιτροπών Θεσμών και Διαφάνειας και Οικονομικών από τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, αφού ανέφερε ότι η χώρα μας διέθεσε διπλάσια χρήματα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για την στήριξη των πολιτών, διαβεβαίωσε ότι όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί και «θα δημιουργηθεί», θα επιστραφεί στους πολίτες. «Η Ελλάδα θα έχει και φέτος πρωτογενές έλλειμμα, δηλαδή περισσότερες δαπάνες από έσοδα, κάτι που σημαίνει ότι όσοι ζητούν πρόσθετα μέτρα, υποστηρίζουν να αυξηθεί το έλλειμμα της χώρας, άρα να υπάρξει μεσομακροπρόθεσμα επιβάρυνση των πολιτών», είπε ο κ. Σταϊκούρας, απαντώντας στην κριτική περί μη επαρκούς στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι σε δύο εβδομάδες το Eurogroup από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. «Αυτό σημαίνει ότι μετά την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και τώρα την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, δηλαδή μετά από τις τρεις παρεμβάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, η χώρα μας επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», υπογράμμισε για να επισημάνει πάντως, πως η επιστροφή σε καθεστώς ευρωπαϊκής κανονικότητας δεν σημαίνει και απόλυτη ελευθερία.
Ο κ. Σταϊκούρας απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο οριζόντιας μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης χαρακτηρίζοντας το μέτρο κοινωνικά άδικο.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης κατηγόρησε την ΑΑΔΕ ότι «προφυλάσσει τους πολύ πλούσιους και κυνηγάει τα χαμηλά στρώματα και τους μικρομεσαίους».
SPONSORED
Reuters: Το ουκρανικό θαλάσσιο drone της Λευκάδας έχασε την πορεία του μετά από δυσλειτουργία
19:58
Πειραιάς: Νεκρή 24χρονη που έπεσε από τον 7ο όροφο πολυκατοικίας
19:51
Live Μητσοτάκης: Θυμώνω κι εγώ με την ακρίβεια - Μόνες λύσεις οι μειώσεις φόρων και αυξήσεις μισθών
19:50
Τάνκερ ελληνικών συμφερόντων πέρασε από τα Στενά του Ορμούζ
19:47