ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγκυρα: Έχουμε δείξει μεγάλη υπομονή προς την Ελλάδα, μπορεί να οδηγηθούμε σε σοβαρή κρίση

Άγκυρα: Έχουμε δείξει μεγάλη υπομονή προς την Ελλάδα, μπορεί να οδηγηθούμε σε σοβαρή κρίση
O Φαρούκ Καϊμάτσι έκανε λόγο για «μη ρεαλιστικές και μαξιμαλιστικές αξιώσεις» της Ελλάδας INTIME

Συνεχίζει την επιθετική ρητορική της η Άγκυρα, την ώρα που η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία, αλλά και αποφασιστικότητα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φαρούκ Καϊμάτσι δήλωσε: «Έχουμε δείξει υπερβολική υπομονή και, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε σοβαρή κρίση».

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε δημοσιογράφους της Πορτογαλίας, ο Φαρούκ Καϊμάτσι, έκανε λόγο για «μη ρεαλιστικές και μαξιμαλιστικές αξιώσεις», οι οποίες και «κρατούν τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ σε ομηρία».

«Αυτό πρέπει να σταματήσει, έχουμε δείξει υπερβολική υπομονή και, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε σοβαρή κρίση», σημείωσε.

Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, από τη Σερβία.

«Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου θέτοντας αβάσιμους ισχυρισμούς. Εμείς απορρίπτουμε πλήρως αυτούς τους ισχυρισμούς και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας. Τα συμφέροντά μας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας, τα συμφέροντα μας βασίζονται στην Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βελιγράδι.

Μήνυμα αποφασιστικότητας εξέπεμψε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος σε συνέντευξή του τόνισε ότι η Τουρκία θα πληρώσει βαρύ κόστος αν αποτολμήσει στρατιωτική εμπλοκή.

«Έχω τονίσει κατ' επανάληψη ότι οι εντάσεις δεν προσφέρουν σε καμία πλευρά. Οι δυνατότητές μας αυτές είναι που αποθαρρύνουν την άλλη πλευρά από το να αποτολμήσει στρατιωτική εμπλοκή. Και αυτό διότι ξέρουν το βαρύ κόστος που θα αναγκάζονταν να πληρώσουν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα και αποφασιστικές».

Απαντώντας στο τι σηματοδοτεί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το «Μητσοτάκης τέλος για μένα» του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «ο Τούρκος Πρόεδρος, κάθε φορά που αισθάνεται απειλούμενος ή αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα, προκαλεί εντάσεις».

«Απλώς εκτίθεται στη διεθνή κοινότητα και ενισχύει τη φαρέτρα των ελληνικών επιχειρημάτων, τα οποία, άλλωστε, εξετέθησαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό στην αμερικανική ηγεσία και στο Κογκρέσο», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ