ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Nέες προκλήσεις Ερντογάν: Λάθος η είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ και της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ

Nέες προκλήσεις Ερντογάν: Λάθος η είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ και της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ
AP Photo/Burhan Ozbilici

Κλιμακώνει την ρητορική των προκλήσεων έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στο «κάδρο» του Τούρκου προέδρου μπαίνει και η Γαλλία, δεδομένου ότι ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε την Τρίτη στο ζήτημα της πρόσφατης τουρκικής προκλητικότητας κατά της Αθήνας, καταδικάζοντας τη στάση της Άγκυρας, μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

«Η Τουρκία παραμένει σταθερή στη στάση της ενάντια στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έως ότου εκπληρωθούν οι προηγούμενες απαιτήσεις της Άγκυρας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματός του.

«Δεν αλλάζουμε τη θέση μας σχετικά με την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ μέχρι να εκπληρωθούν όλες οι προσδοκίες μας», είπε ο Ερντογάν.

«Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, από τα σύνορα του Εθνικού Συμφώνου μέχρι τα νησιά του Αιγαίου, από την επιστροφή Ελλάδας και της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ, μέχρι την ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΕΕ. Σε κανένα από αυτά δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν», συνέχισε, υποστηρίζοντας στη συνέχεια ότι η Τουρκία και οι πολίτες της δεν έχουν το δικαίωμα να είναι αμέτοχοι σε ό,τι συμβαίνει γύρω τους και ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική που έχει χαράξει στη Μεσόγειο, τη Συρία και παντού.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης πως τα στοιχεία πληθωρισμού του μήνα Μαΐου – όταν ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε σε υψηλό 24 ετών – έδειξαν ότι ο πληθωρισμός καταγράφει πλέον πτωτική τάση και πως η κυβέρνησή του επεξεργάζεται τρόπους για να ανακουφίσει τους πολίτες και να καταπολεμήσει την εκτίναξη των τιμών.

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 73,5% τον Μάιο – τροφοδοτούμενος από την πτώση της τουρκικής λίρας, την αύξηση του ενεργειακού κόστους και τον πόλεμο στην Ουκρανία – αν και το ποσοστό ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ