ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Τουρκία: Μη μεταφράζετε την προκλητική ρητορική σε ένταση στο πεδίο

Μητσοτάκης σε Τουρκία: Μη μεταφράζετε την προκλητική ρητορική σε ένταση στο πεδίο
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME

Σε μια σαφή προειδοποίηση προς την Τουρκία προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η Άγκυρα δεν πρέπει να μεταφράζει την προκλητική ρητορική σε ένταση στο πεδίο. 

«Ενθαρρύνω ανοιχτά την Τουρκία αυτή (σ.σ. η ρητορική ένταση) να μη μεταφράστει σε παραπάνω ένταση και στο πεδίο. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί και την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίου ygeiamou.gr.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως «είμαστε πολύ μακριά από την ένταση που είχαμε το καλοκαίρι του 2020», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως απαιτείται αυτοσυγκράτηση από όλους.

«(…) Και πόσο μάλλον σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε μια πολύ μεγάλη πρόκληση όσον αφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δε χρειάζονται πρόσθετες εστίες αναταραχής» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως και εκείνος είχε την εντύπωση πως μετά από τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε βρει ένα πλαίσιο συνεννόησης, το οποίο στηριζόταν επί της αρχής στην υπόθεση εργασίας ότι δεν πρόκειται να γίνουν ενέργειες οι οποίες θα προκαλέσουν ευθέως την άλλη πλευρά.

«Δυστυχώς η Τουρκία δεν τήρησε αυτή τη δέσμευση» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έκανε, μάλιστα, λόγο για ένα «πρωτοφανές κύμα υπερπτήσεων» και μια διαρκή διακίνηση από την Τουρκία του αδιανόητου επιχειρήματος περί κυριαρχίας επειδή τα νησιά δεν είναι αποστρατικοποιημένα.

«Αυτή η ρητορική της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει πουθενά» τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο πρωθυπουργός είπε πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος έχει πει ότι δεν του μιλάει.

«Το είχε πει μετά τον Έβρο θα σας θυμίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα μιλήσουμε, γιατί πρέπει να μιλάμε. Πρώτα από όλα δεν είμαι εγώ αυτός που θα πω ότι δε μιλάμε. Ταυτόχρονα θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με απόλυτη σιγουριά ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε, επίσης, για πολλοστή φορά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, υπογραμμίζοντας ότι θα εξαντληθεί η τετραετία.

Εξήγησε δε, πως το γεγονός ότι από τον Ιούλιο η κυβέρνηση μπαίνει στον τέταρτο χρόνο της θητείας της δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν θα παράγει κυβερνητικό έργο με τους ίδιους ρυθμούς.

«Και το κυβερνητικό έργο για το επόμενο εξάμηνο είναι εξαιρετικά πλούσιο, όπως ήταν και πολύ πλούσιο μέχρι και τον Αύγουστο» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τα μέτρα στήριξης

Απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Έχουμε πει διαχρονικά το κάναμε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας ότι είναι υπόχρεωσή μας να κρατάμε εφεδρείες».

Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στο άνοιγμα της πλατφόρμας για την επιστροφή έως και 600 ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος.

«Μια σημαντική παρέμβαση για επιστροφή έως 600 ευρώ, η οποία έρχεται και διορθώνει αναδρομικά μια αδικία πολιτών που δεν ήταν στην ελάχιστη κατανάλωση» ανέφερε, και συνέχισε:

«Οι επιχειρήσεις ήδη βλέπουν μειωμένους λογαριασμούς. Από εκεί και πέρα υπάρχει το ζήτημα των καυσίμων που έγινε μια παρέμβαση μέσα από το fuel pass και το ζήτημα των τροφίμων στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας. Θυμίζω ότι για να χρηματοδοτήσουμε την παρέμβαση στην ενέργεια πήραμε την τολμηρή απόφαση για φορολόγηση των υπερκερδών. Είμαστε σε μια παγκόσμια κρίση η οποία δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει, Υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να στηρίζει την κοινωνία στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων χωρίς να θέτει σε κίνδυνο το τέλος της αξιολόγησης και την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ