ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται, δεν απειλείται και δεν διαπραγματεύεται την εθνική κυριαρχία

Μηταράκης: Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται, δεν απειλείται και δεν διαπραγματεύεται την εθνική κυριαρχία
O υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης INTIME

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα που κλιμακώνει τη ρητορική της απέναντι στην Ελλάδα έστειλε από το βήμα της Βουλής ο Νότης Μηταράκης.

«Η Ελλάδα δεν εκβιάζει και δεν απειλεί. Ομοίως, η Ελλάδα δεν εκβιάζεται, δεν απειλείται και δεν διαπραγματεύεται ούτε σπιθαμή της εθνικής της κυριαρχίας», επεσήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και συμπλήρωσε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου δεν γίνεται ανεκτή.

«Η Τουρκία πρέπει να επιστρέψει στο δρόμο της λογικής, να εφαρμόσει πλήρως την Κοινή Δήλωση του 2016 και να τερματίσει την στάση αναθεωρητισμού που την διακατέχει αυτή τη στιγμή», είπε ο κ. Μηταράκης και καρφώνοντας την αντιπολίτευση ανέφερε πως η χώρα μας φυλάσσει τα σύνορα της και κατ’ επέκταση σύνορα της Ευρώπης με απόλυτη προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. «Εμείς προτάσσουμε τα δίκαια αιτήματα μας στη διεθνή κοινότητα και έχουμε ως οπλοστάσιο μας τη νηφαλιότητα και το διεθνές δίκαιο», είπε και ζήτησε ομοθυμία από τις πολιτικές δυνάμεις. «Η προστασία των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων της πατρίδας μας απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση και οξυμένα αντανακλαστικά. Αλλά απαιτεί και ομοθυμία από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, προκειμένου όσοι εμπλέκονται να μπορούν απερίσπαστα να αφοσιωθούν στο έργο τους», επεσήμανε.

Ο Νότης Μηταράκης αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης είπε πως τέθηκαν δύο στόχοι: Πρώτον, η μείωση των μεταναστευτικών ροών και δεύτερον, ο περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα, σημείωσε, έχουν αποσυμφορηθεί δραστικά η ηπειρωτική Ελλάδα, τα νησιά, οι περιφέρειες, οι πόλεις, και οι γειτονιές, ενώ πλέον, όλες οι περιφέρειες της χώρας βρίσκονται κάτω από το όριο του 1% που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, ενώ από τις 121 δομές, σήμερα λειτουργούν 34. Έχουν κλείσει 87 δομές και σύντομα θα κλείσουν άλλες δύο, ενώ τέλος του 2022 κλείνουν τα διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ. «Οι ροές είναι εμφανώς μειωμένες κατά 90% και αυτό μας επιτρέπει στο Μεταναστευτικό να σχεδιάζουμε με ασφάλεια και να υλοποιούμε με σιγουριά», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ