ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Βορίδη - Ζαχαριάδη για τον τραπεζικό δανεισμό της ΝΔ

Κόντρα Βορίδη - Ζαχαριάδη για τον τραπεζικό δανεισμό της ΝΔ
Ο υπουργός Εσωτερικών και ο βουλευτής της ΝΔ στη Βουλή INTIME / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε στη Βουλή το θέμα του τραπεζικού δανεισμού της ΝΔ με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να περνά στην αντεπίθεση μετά τους χαρακτηρισμούς του Κώστα Ζαχαριάδη σε κόμμα «μπαταχτσή» που την ίδια ώρα είναι το πιο «χρεοκοπημένο» και «φανταχτερό».

Λαϊκισμό καταλόγισε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βορίδης υποστηρίζοντας ότι τα επιχειρήματα του είναι θεσμικά επικίνδυνα. Ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί το ποσοστό παρακράτησης της κρατικής επιχορήγησης, ούτε να κοπεί η βουλευτική αποζημίωση και διερωτήθηκε απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Τι θέλετε, το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας να μη μπορεί να επιτελέσει τη θεσμική λειτουργία του, να μην έχει πολιτική δράση;». Συνέχισε δε, χαρακτηρίζοντας την προσέγγιση του κ. Ζαχαριάδη που ουσιαστικά- όπως είπε- αγνοεί το Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει την οικονομική στήριξη των κομμάτων, ώστε να μην έχουν εξαρτήσεις και σχέσεις που τα δεσμεύουν.

«Το υπουργείο Εσωτερικών δεν είναι ούτε Τράπεζα, ούτε κόμμα», είπε ο Μάκης Βορίδης και σημείωσε ότι στον τελευταίο ισολογισμό της η ΝΔ παρουσιάζει συνολικά 12 εκατ. ευρώ έσοδα και 45 εκατ. ευρώ έξοδα, από τα οποία τα 42,5 εκατ. αφορούν τοκοχρεωλύσια. Απαντώντας στην πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να αυξηθεί το ποσοστό που παρακρατείται από την κρατική επιχορήγηση για τη διαγραφή των χρεών της, καθώς και να υπάρξει παρακράτηση της βουλευτικής αποζημίωσης, σχολίασε ότι ακόμη κι αν γινόταν παρακράτηση των 9 εκατ. ευρώ των ετήσιων εσόδων της ΝΔ και άλλων 9 εκατ. από τη βουλευτική αποζημίωση, θα υπολείπονταν άλλα 24 εκατ. για να πληρωθούν οι τόκοι.

Από την πλευρά του ο Κώστας Ζαχαριάδης υποστήριξε ότι «η ΝΔ είναι το πιο χρεοκοπημένο και το πιο φανταχτερό κόμμα ταυτόχρονα, καθώς ενώ κάθε χρόνο τα χρέη του αυξάνουν κατά 50 εκατ. ευρώ, διάγει πολυτελέστατο βίο διοργανώνοντας πανάκριβες καμπάνιες και συνέδρια». Χαρακτήρισε τη ΝΔ τον μεγαλύτερο μπαταχτσή στο πολιτικό σύστημα, καθώς -όπως είπε- τα χρέη της έχουν εκτοξευτεί στα 381 εκατ. ευρώ το 2021 από 198 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ