ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Η ψύχραιμη στάση της Αθήνας απέναντι στον εκνευρισμό της Άγκυρας

Ελληνοτουρκικά: Η ψύχραιμη στάση της Αθήνας απέναντι στον εκνευρισμό της Άγκυρας
Η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στις πάγιες θέσεις της, ήτοι στη διατήρηση μιας ψύχραιμης αλλά ταυτόχρονα αποφασιστικής στάσης απέναντι στην Άγκυρα που επιμένει να διατηρεί υψηλούς τόνους. INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα προτού ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (South - East European Cooperation Process), όπου έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, η Τουρκία επιμένει στην κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της σε βάρος της Ελλάδας. Απέναντι σε αυτή την τακτική, ωστόσο, η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στις πάγιες θέσεις της, ήτοι στη διατήρηση μιας ψύχραιμης αλλά ταυτόχρονα αποφασιστικής στάσης απέναντι στην Άγκυρα που επιμένει να διατηρεί υψηλούς τόνους.

Τελευταίο περιστατικό υπήρξε η επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος του Έλληνα πρωθυπουργού ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων πουν έκαναν οι δύο πρόεδροι, ο κ. Ερντογάν, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη.

«Μιλήσαμε αλλά δες τι έγινε μετά. Και στο Νταβός το ίδιο έκανε. (…) Μας γέλασε στην Κωνσταντινούπολη και μετά μας έβριζε. Το ίδιο έκανε και ο Νταβός. Στο γεύμα με τον Μητσοτάκη παρόλο που είπαμε δεν θα αφήσουμε τρίτους, σαν να μην κάναμε αυτή την συνάντηση πήγε και έκανε δηλώσεις στην Αμερική», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα, έστρεψε τα βέλη του στην Αθήνα, αναφορικά με την επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

«Υποστηρίξαμε την εκ νέου ένταξη της Γαλλίας και της Ελλάδας, στο ΝΑΤΟ. Και οι ΗΠΑ έδωσαν άδεια να ιδρύσουν βάσεις εναντίον μας, 9 βάσεις. Εναντίον ποιων είναι (σ.σ. οι βάσεις); Λένε ότι είναι εναντίον της Ρωσίας, δεν το τρώμε. Η Ελλάδα χρωστάει στην ΕΕ και παρόλα αυτά δίνουν όπλα, δεν θα πω ονόματα. Εναντίον ποιων της τα δίνουν;», διερωτήθηκε ο Ερντογάν.

Στη λογική αυτή κινήθηκαν, άλλωστε οι δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Λιθουανία, δέχθηκε σχετικό ερώτημα για τα ελληνοτουρκικά διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα, στο Βίλνιους.

«Η Ελλάδα διατηρεί τη ψυχραιμία της. Ταυτόχρονα όμως είναι απολύτως έτοιμη, οποιαδήποτε στιγμή, να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, για τα οποία δεν δέχεται φυσικά, ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, καμία αμφισβήτηση» δήλωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου απαντώντας σε ερώτηση για την εντεινόμενη επιθετική και μόνιμη αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων από την Τουρκία.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι «Η Ελλάδα, όπως έχει αποδείξει, υποστηρίζει διαχρονικά τον διάλογο και τη σχέση καλής γειτονίας, στη βάση πάντα βέβαια του σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι γίνονται οι ίδιες αρχές σεβαστές και από τις δύο πλευρές».

Αναφερόμενη στη γείτονα υποστήριξε ότι «η Τουρκία δεν αποδεικνύει πάντοτε την αξιοπιστία της. Θα πρέπει λοιπόν, με κάθε αφορμή, να αποδεικνύει ότι δεν είναι αυτό που θα αποκαλούσαμε «ταραχοποιός», αυτός που δημιουργεί διαρκώς πρόβλημα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά ένας αξιόπιστος σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ. Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζουμε βεβαίως τον διάλογο, ακόμα και αυτή την περίοδο που παρακολουθούμε μια εμπρηστική ρητορική εκ μέρους των τουρκικών αρχών, του Προέδρου, υπουργών και άλλων αξιωματούχων».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Λιθουανίας, κληθείς να απαντήσει σχετικά με το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα θα πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία που απειλεί την ανεξαρτησία της Ελλάδας, τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και υποστήριξε ότι «υπάρχει ευκαιρία να ρυθμίσουμε αυτή την σύγκρουση με ειρηνικά μέσα».

Ωστόσο, παρατήρησε, ότι «οποιαδήποτε κλιμάκωση των συγκρούσεων κάνει κακό στο ΝΑΤΟ, το αποδυναμώνει ως συμμαχία, ως μια ασπίδα συλλογικής άμυνας. Πιστεύω ακράδαντα σε αυτό. Γι' αυτό χάρηκα ιδιαίτερα όταν κάποια στιγμή είχε φανεί ότι οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήταν πιο ομαλές, είχαν εξομαλυνθεί. Τώρα όμως ανησυχώ και βλέπω ότι υπάρχει μια κλιμάκωση, αν θέλετε, αυτής της ρητορικής της εμπρηστικής και πιστεύω ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ακόμη και τώρα να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτές τις συγκρούσεις με ειρηνικά μέσα».

Μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα: Η τουρκική πλευρά να απέχει από προκλητικές δηλώσεις

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κάλεσε την Τουρκία να απέχει από έντονες εκφράσεις και προκλητικές δηλώσεις και να φροντίσει, ώστε να υπάρχει ηρεμία και οι διμερείς σχέσεις να κινούνται πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών.

Σε δήλωσή του από την Πρίστινα, ερωτηθείς για το μπαράζ προκλητικών δηλώσων από Τούρκους αξιωματούχους και του Τούρκου ομολόγου του, ο Νίκος Δένδιας είπε χαρακτηριστικά πως οι έντονες εκφράσεις, οι προκλητικές δηλώσεις δεν βοηθούν. «Αυτό το οποίο θα πρέπει να κάνει η τουρκική πλευρά είναι να απέχει από τέτοιες εκδηλώσεις. Να φροντίσει, ώστε να υπάρχει ηρεμία και οι σχέσεις μας να κινούνται πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας» διαμήνυσε.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε πως έχει πάντοτε την εντύπωση ότι μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας προσβλέπει σε μια ευρωπαϊκή πορεία για την Τουρκία και εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική κυβέρνηση θα συμμερίζεται αυτό τον πόθο της τουρκικής κοινωνίας και θα ενεργεί και θα εκφράζεται ανάλογα.

Σε ό,τι αφορά στις επαφές του στην Πρίστινα, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη, κατά την οποία είχε και θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει ζητήματα ενεργειακής διασυνδεσιμότητας, αλλά και το μέλλον της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατέστησε σαφές πως για την ελληνική κυβέρνηση, το κύριο διακύβευμα είναι πάντοτε η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευρωπαϊκή πορεία.

Θεοδωρικάκος: Θα «σπάσει τα μούτρα του» όποιος δοκιμάσει οτιδήποτε σε Αιγαίο και Έβρο

Εν τω μεταξύ, σε αποφασιστικό τόνο κινήθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, όταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει κύμα διακίνησης μεταναστών στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας.

«Να γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες, ότι και να δοκιμάσει ο οποιοσδήποτε στο Αιγαίο και στον Έβρο θα σπάσει τα μούτρα του. Έχουμε πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα να φυλάξουμε τα σύνορα της πατρίδας την εδαφική κυριαρχία από την εκάστοτε απειλή από τον οποιοδήποτε», απάντησε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες στον Έβρο «επιχείρησαν να μπουν παρανόμως στην χώρα περί τους 40.000 μετανάστες οι όποιοι απετράπησαν από τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ και του στρατού». Ο κ. Θεοδωράκος ανακοίνωσε ότι «συνελήφθησαν 150 διακινητές, οι οποίοι παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη».

Ερωτώμενος για το θέμα των επαναπροωθήσεων στα σύνορα και τα νησιά του Αιγαίου διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα τηρεί παντού το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα» με την προϋπόθεση ότι κάθε κράτος υπερασπίζεται τα σύνορα του.

Παράλληλα τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι μια οργανωμένη πολιτεία, ένα ισχυρό μέλος του ΕΕ και δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι μπορεί κάποιος να μπαίνει με παράνομο τρόπο στη χώρα από οποιοδήποτε διάδρομο». Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι παραπάνω απόψεις εκπροσωπούν την αντίληψη «που έχει το σύνολο των Ελλήνων για το πώς πρέπει να λειτουργεί η άμυνα της χώρας η ασφάλεια και η δημοκρατία μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ