ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Εξωτερικών: Βαθιά ανησυχία για την κατάσταση στον χριστιανικό τομέα της Ιερουσαλήμ

Υπουργείο Εξωτερικών: Βαθιά ανησυχία για την κατάσταση στον χριστιανικό τομέα της Ιερουσαλήμ
Το ξενοδοχείο Imperial στην Ιερουσαλήμ CNN Greece/Ευαγγελία Μπίφη

Βαθιά ανησυχία για την κατάσταση που διαμορφώνεται στον χριστιανικό τομέα της Παλαιάς Πόλεως της Ιερουσαλήμ εκφράζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ισραήλ αναφορικά με την προσφυγή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, προκειμένου να ανοίξει εκ νέου η πολύκροτη υπόθεση της μεταβίβασης δύο ακινήτων σε εξτρεμιστές Ισραηλινούς εποίκους.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα, η μέριμνα για το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, την Αγιοταφιτική Αδελφότητα και την ενίσχυση και διαφύλαξη των Ιερών Προσκυνημάτων, αποτελεί πεδίο διαρκούς δραστηριοποίησης για την Ελλάδα».

«Η χώρα μας βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για την προάσπιση και διαφύλαξη των προνομίων και δικαίων του, περιλαμβανομένων των ιδιοκτησιακών».

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε χτες, Τετάρτη, την προσφυγή που άσκησαν οι νομικοί σύμβουλοι του Πατριαρχείου για επανεξέταση, υπό το φως νέων στοιχείων, της πρωτόδικης απόφασης που δικαίωνε του εποίκους.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων τα μεσάνυχτα αναφέρει ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ στερείται οποιασδήποτε νομικής ή λογικής βάσης, και διαμηνύει ότι στέκεται ακλόνητο στις προσπάθειες να αποκρούσει τη ρατσιστική πολιτική και την ακροδεξιά, εξτρεμιστική ατζέντα στο Ισραήλ, που στοχεύει στη διάβρωση των πολλαπλής ταυτότητας της πόλης της Ιερουσαλήμ και της επιβολής μιας νέας πραγματικότητας σε αυτήν.

Το CNN Greece επικοινώνησε με τον νομικό σύμβουλο του Πατριάρχη Θεόφιλου Γ’, Ασάντ Μαζάουι, ο οποίος αφού επιβεβαιώνει ότι η «η νομική διαδικασία έφθασε στο τέλος της», αναφέρει πως το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θα χρησιμοποιήσει πλέον όλη την επιρροή του, και τα νομικά όπλα που παραμένουν στη διάθεσή του, προκειμένου να αποτρέψει την έξωση των προστατευόμενων ενοικιαστών που εξακολουθούν να διαμένουν στις δύο ιδιοκτησίες του στην Παλαιά Πόλη, και να διασφαλίσει πως δεν θα καταληφθούν από εποίκους.

Με τη δικαστική απόφαση ανοίγει ο δρόμος για την μεταβίβαση των δύο ακινήτων στην εξτρεμιστική εβραϊκή οργάνωση Ατερέτ Κοχανίμ. Πρόκειται για δύο ιστορικά ξενοδοχεία, το Imperial και το Petra, που βρίσκονται σε στρατηγικό σημείο κοντά στην Πύλη της Γιάφας, στη χριστιανική συνοικία.

Το σκάνδαλο, ο Ειρηναίος και η σημασία των ακινήτων

Τα δύο ακίνητα, ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, μεταβιβάστηκαν το 2004 -τυπικά ενοικιάστηκαν για 99 χρόνια- στους εποίκους με μία αμφιλεγόμενη διαδικασία που χαρακτηρίστηκε σκανδαλώδης, προκαλώντας τόσο κύμα αντιδράσεων εντός του Πατριαρχείου και διεθνώς, όσο και την οργή των Αράβων.

Η σημασία των δύο ακινήτων έγκειται ακριβώς στο γεγονός ότι βρίσκονται στη χριστιανική συνοικία, στην οποία επεδίωκαν οι Ισραηλινοί έποικοι να εισέλθουν μέσω αγοράς της γης με σκοπό να αλλοιωθεί, όπως καταγγέλεται, ο δημογραφικός της χαρακτήρας εις βάρος του αραβικού πληθυσμού. Στην πόλη μαίνονται οι λεγόμενοι πόλεμοι των ακινήτων, καθώς το Κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί να πάρει επισήμως γη από τη μουσουλμανική ή τη χριστιανική συνοικία και αναλαμβάνουν οι έποικοι το έργο αυτό, μέσω μακροχρόνιας ενοικίασης ή αγοράς. Αυτή είναι η αιτία που η μεταβίβαση των ακινήτων προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις των Παλαιστινίων και μένει να διαφανεί η συνέχεια.

286085727_418005326841805_3617770757712009408_n.jpg
CNN Greece/Ευαγγελία Μπίφη

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγμετεύσεις για μεταβίβαση των ακινήτων έγιναν, σχεδόν μυστικά, από τον τότε οικονομικό διαχειριστή του Πατριαρχείου, Νικόλαο Παπαδήμα, ο οποίος απέσπασε σχετική εξουσιοδότηση από τον Ειρηναίο.

Η διαδικασία πώλησης είχε χαρακτηριστεί σκάνδαλο, προκαλώντας σάλο σε Ελλάδα, Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη. Η Αγιοταφική Αδελφότητα ξεσηκώθηκε επειδή θεωρούσε ότι ο Πατριάρχης τους πρόδωσε και πούλησε τη γη του Πατριαρχείου. Τελικά εκθρονίστηκε και οδηγήθηκε σε πολυετή εγκλεισμό σε ένα δωμάτιο του Πατριαρχείου, όπου παρέμεινε αρνούμενος να παραδώσει τον θρόνο του μέχρι την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του και τη μεταφορά του για θεραπεία στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εποχή των γεγονότων διεξάγονταν ακόμα διαπραγματεύσεις που αφορούσαν στο τελικό καθεστώς των Ιεροσολύμων, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Όσλο.

Διαβάστε αναλυτικά: Χάνει οριστικά το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων την νομική μάχη για τα ακίνητα στην Παλαιά Πόλη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ