ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόλεμος ανακοινώσεων ΠΑΣΟΚ – Ξυδάκη για τη χορήγηση βίζας

Πόλεμος ανακοινώσεων ΠΑΣΟΚ – Ξυδάκη για τη χορήγηση βίζας
Eurokinissi/Μπόλαρη Τατιάνα (φωτογραφία αρχείου)

Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών για κ. Νίκου Ξυδάκη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγες μέρες ο τομέας τουρισμού του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την καθυστέρηση χορήγησης θεωρήσεων στα visa centers στη Ρωσία, υπογραμμίζει ότι «δεν μπορείτε άλλο να παίζετε με τη τύχη του τουρισμού, δε μπορείτε να παίζετε με το μέλλον μιας ολόκληρης χώρα».

Μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν ότι θα γίνει ερώτηση στη Βουλή προς τον υφυπουργό εξωτερικών κ. Ξυδάκη και την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού κ. Κουντουρά προκειμένου να ενημερώσουν το Κοινοβούλιο.
«Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις που σας έχουν γίνει για το θέμα της Visa, το σάλο με τις εικόνες ντροπής από τις ουρές στα Visa Centers στη Ρωσία και την συνεχιζόμενη πίεση που σας ασκείτε από φορείς και επιχειρήσεις του τουρισμού, μας επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά ότι αδυνατείτε να ανταποκριθείτε ακόμη και στα πιο θεμελιώδη, στα πιο βασικά.

Πληροφορούμαστε ότι το ελληνικό Visa center, ακολουθώντας οδηγίες του ελληνικού προξενείου, ενημερώνει με email όλους τους διαπιστευμένους tour operator, ότι πλέον «αλλάζει ο χρόνος εξέτασης των εγγράφων» και από 48 ώρες που ήταν μέχρι πρόσφατα, τώρα θα χρειάζονται 12 έως και 30 εργάσιμες ημέρες για την θεώρηση της Visa», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

ΥΠΕΞ: Αόριστη αναφορά που δεν επιβεβαιώνεται από τα πραγματικά γεγονότα

Στο μεταξύ σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας 9 Μαΐου το γραφείο του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Ξυδάκη, υπογραμμίζει ότι «η επαναλαμβανόμενη από ορισμένες πηγές, αόριστη αναφορά «σε ακυρώσεις ταξιδιών γκρουπ, συνέδρων κλπ. που δεν έλαβαν έγκαιρα θεώρηση» δεν επιβεβαιώνεται από τα πραγματικά γεγονότα και τις καθημερινές αναφορές των επικεφαλής των προξενικών αρχών. Αυτό που αντιθέτως συμβαίνει είναι ότι οι εργαζόμενοι στις αρχές έχουν εργαστεί σκληρά, νύχτα και μέρα, για να μη χαθεί ούτε ένα ταξίδι και να μη θιγεί η εικόνα της χώρας και η εθνική οικονομία».

«Ο τομέας τουρισμού του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται εκ νέου στις φωτογραφίες με τουρίστες να περιμένουν στην ουρά να καταθέσουν αίτηση στο ένα εκ των δύο ιδιωτικών Visa Application Center (VAC) της Μόσχας. Έχει ήδη εξηγηθεί σε προηγούμενο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, ότι το φαινόμενο παρατηρήθηκε μια και μοναδική μέρα, όταν οι διαχειριστές του συγκεκριμένου VAC κάλεσαν το κοινό να καταθέσει αίτηση, χωρίς ραντεβού. Από την ίδια εκείνη μέρα -με εντολή του Γενικού Προξενείου Μόσχας- τηρείται σχολαστικά η διαδικασία του ραντεβού, ενώ σε έκτακτες επιθεωρήσεις των δύο VAC το διάστημα που μεσολάβησε, δεν έχει διαπιστωθεί ξανά άτακτη προσέλευση...

Επίσης, ο «τομέας τουρισμού του ΠΑΣΟΚ» κάνει αναφορά σε λανθασμένη ανακοίνωση των ιδιωτών διαχειριστών του Visa Application Center, σύμφωνα με την οποία «ο ελάχιστος χρόνος για την έκδοση θεώρησης είναι 10 μέρες». Το ορθόν, σύμφωνα με τον κανονισμό που ισχύει για όλες τις χώρες Σένγκεν, είναι ότι η θεώρηση εκδίδεται από την προξενική αρχή, εφόσον η αίτηση δεν έχει ελλείψεις, εντός δέκα ημερών. Η λανθασμένη ανακοίνωση είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των διαχειριστών του VAC μονομερώς, χωρίς την έγκριση της προξενικής μας αρχής στη Μόσχα. Η αντικατάστασή της με το ορθό έγινε άμεσα, μετά από αίτημα της τελευταίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ