ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για Ερντογάν: Όσο απομονώνεται, τόσο εξαγριώνεται

Μητσοτάκης για Ερντογάν: Όσο απομονώνεται, τόσο εξαγριώνεται
O πρωθυπουργός απευθύνει χαιρετισμό στην τελετή απονομής των βραβείων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών INTIME

Πιστός στην στάση ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας έναντι της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε για τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν ότι «όσο απομονώνεται, τόσο εξαγριώνεται».

Κατά την ομιλία του στην τελετή απονομής των βραβείων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών στο Ζάππειο Μέγαρο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «είναι χρέος μας να μην εξωραΐσουμε το διεθνές περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε» και επισήμανε πως «έχουμε πόλεμο για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ήπειρο, έχουμε μία πρωτοφανή ενεργειακή αναστάτωση και μία αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο, αλλά και επισιτιστικό κίνδυνο για άλλες χώρες, καθώς και έναν πληθωρισμό ο οποίος ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Σε αυτό το σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχουμε έναν γείτονα που όσο απομονώνεται, τόσο εξαγριώνεται» και «υπ' αυτούς τους όρους θα επαναλάβω την άποψή μου πως ισχυρό κράτος σήμερα είναι το σταθερό κράτος και αυτή τη σταθερότητα που συμβαδίζει με τη συνέχεια και τη συνέπεια είμαι αποφασισμένος να την εξασφαλίσω».

Υπογράμμισε, επίσης, πως η χώρα θα πρέπει να μείνει μακριά από την τοξική κομματική αντιπαράθεση. Επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους αλλά τώρα είναι ώρα για διαφορετικές προτεραιότητες, όπως είπε. «Κατ' αρχάς για εθνική συσπείρωση απέναντι σ' έναν απρόβλεπτο γείτονα, για συνετή οικονομική διαχείριση και για διαρκείς παρεμβάσεις για να εξασφαλίσουμε μία ομαλή και δημιουργική καθημερινότητα».

Αναφερόμενος στην οικονομία, τις επιτυχίες που σημειώνονται και τις αισιόδοξες προοπτικές της, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Οι διακρίσεις αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν την επινοητικότητα, το καινοτόμο πνεύμα αλλά και τον καθημερινό κόπο των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από την πρόοδο μίας επιχείρησης».

«Επικυρώνουν, όμως, παράλληλα και τις αντοχές ολόκληρης της οικονομίας μας πιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τις εξαιρετικά αισιόδοξες προοπτικές της. Μία κατάκτηση στην οποία πιστεύω ότι μερίδιο έχουν όλοι: από την κυβέρνηση και τα επιμελητήρια μέχρι τη διοικητική πυραμίδα, αλλά κυρίως τους εργαζόμενους, το προσωπικό κάθε εταιρίας», τόνισε.

Επεσήμανε ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας με προσπάθεια κρατήθηκαν όρθιοι όλοι οι πυλώνες της παραγωγής. «Αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε και σήμερα».

Πρόσθεσε ότι από την άλλη ο κόσμος των επιχειρήσεων οφείλει να αξιοποιεί δημιουργικά τις ευκαιρίες και να ανεβάζει κι άλλο τον πήχη για τον ίδιο, αλλά και για την εθνική ανάπτυξη.

«Σε τέτοιες περιπτώσεις ανθεκτικότητας και δημιουργικότητας είναι αφιερωμένη η σημερινή εκδήλωση», τόνισε. «Σε ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν περιόρισαν μοιρολατρικά τη δράση τους απλά προσαρμοζόμενες στις αντιξοότητες της περιόδου, αλλά μπόρεσαν να διακρίνουν σε αυτές νέες μεγάλες ευκαιρίες. Αξιοποίησαν τα όποια εργαλεία τους προσέφερε η κυβέρνηση κι έφτιαξαν έτσι τις δικές τους ιστορίες επιτυχίας», τόνισε.

Τόνισε πως το 2023 θα είναι η χρονιά που θα επιστρέψουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα κι έκανε ξεχωριστή αναφορά στη δυναμική των επενδύσεων και τις προοπτικές για το μέλλον και την κάλυψη με μεγάλη ταχύτητα του επενδυτικού κενού που μας χώριζε από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόβλεψη για μεγάλη αύξηση των εξαγωγών και επεσήμανε πως όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί με τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις συνέβαλαν στην 11η συνεχή θετική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «οδηγώντας πια στην οριστική έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το καλοκαίρι και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τον επόμενο χρόνο».

Μίλησε για απολύτως ρεαλιστικούς στόχους που είναι αποτέλεσμα σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν «στηρίζοντας από τη μια τα νοικοκυριά, αλλά απελευθερώνοντας από την άλλη την οικονομική δραστηριότητα, με όπλα μας τη φορολογική ελάφρυνση και τη συνετή διαχείριση».

Τόνισε ότι όλα αυτά δεν ήταν αυτονόητα και δεν προέκυψαν τυχαία ειδικά μέσα σε ένα τοπίο αλλεπάλληλων κρίσεων και ταυτόχρονων εθνικών προκλήσεων.

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεσμευθήκαμε για χαμηλότερους φόρους και μικρότερες εισφορές, κάποιες φορές μάλιστα ξεπεράσαμε και τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις όπως στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, ο όποιος αποκλιμακώθηκε κατά 35%, ενώ η αρχική μας δέσμευση ήταν για 30%.

Για το θέμα της ακρίβειας και τα μέτρα ανακούφισης που λαμβάνονται από την κυβέρνηση και ειδικότερα για το ζήτημα των υψηλών τιμών στα καύσιμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Έχουμε πάρει μέτρα και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε κι άλλα σύμφωνα με τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες ώστε να δημιουργήσουμε κάποιο ανάχωμα στις σημαντικές ανατιμήσεις των καυσίμων».

Στο σημείο αυτό, άφησε αιχμή για την αντιπολιτευτική κριτική του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας: «Πρώτος εγώ αναγνωρίζω ότι σήμερα το μέσο εισόδημα πολιορκείται από την ακρίβεια και οι μισθοί στη χώρα μας ως αποτέλεσμα μιας υπέρ δεκαετούς κρίσης παραμένουν χαμηλοί. Έχουμε πάρει μέτρα και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε κι άλλα σύμφωνα με τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, ώστε να δημιουργήσουμε κάποιο ανάχωμα στις σημαντικές ανατιμήσεις των καυσίμων, όχι να λέμε απλά "στείλτε τον λογαριασμό στον κύριο Πούτιν".»

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο πρωθυπουργός επανέλαβε: «Η χώρα δεν έχει το περιθώριο να παρασυρθεί σε ένα κλίμα πληθωριστικών αιτημάτων… Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους στο τέλος της τετραετίας αλλά τώρα είναι ώρα για διαφορετικές προτεραιότητες καταρχάς για εθνική συσπείρωση απέναντι σε έναν απρόβλεπτο γείτονα. »

Έκλεισε, δε, την ομιλία του στην εκδήλωση του ΕΒΕΑ επισημαίνοντας: «Η πολιτεία και εγώ προσωπικά θα είμαστε στο πλευρό σας και σας ζητώ να απαντήσετε εντείνοντας τις δημιουργικές πρωτοβουλίες. Ας ακολουθήσουμε τον Σενέκα, ο οποίος έλεγε ότι είναι λάθος να μην τολμάμε μπροστά στις δυσκολίες γιατί οι δυσκολίες έρχονται όταν δεν τολμάμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ