ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του

Μητσοτάκης: Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του
Δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) INTIME

Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του προέδρου του Συμβουλίου της Ευρώπης Σαρλ Μισέλ.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε σαφές προς την Τουρκία πως «ο δεσποτικός αναθεωρητισμός δεν μπορεί να γίνει ανεκτός», ενώ παράλληλα επiσήμανε ότι «η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι κανείς στην 3η δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχτεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί όχι μόνο τη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του.»

Σε ό,τι αφορά τον περιφερειακό διάλογο στους κόλπους της ΕΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος, ως σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών. «Αυτή η συνεργασία των χωρών επιστρέφει σπίτι της γιατί η Αθήνα είχε πρωτοστατήσει στην ίδρυση αυτού του εξαιρετικά χρήσιμο σχήματος περιφερειακού διαλόγου και συντονισμού. Είναι το μόνο σχήμα που συγκεντρώνει όλα τα μέρη της ευρύτερης περιοχής μας. Εικοσιπέντε χρόνια μετά η προεδρία της διαδικασίας επανέρχεται στην Ελλάδα και την πρωτεύουσα του βορρά για να παραδώσει στο τέλος αυτού του μήνα στο Μαυροβούνιο τη σκυτάλη του θεσμού.»

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Σαρλ Μισέλ και τον Όλαφ Σολτς που συμμετείχαν στη Σύνοδο στέλνοντας σαφές μήνυμα για την προοπτική διεύρυνσης της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβε, σημειώνοντας στο twitter:

Ειδικότερα για τον Όλαφ Σολτς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η άμεση ανταπόκριση του στην προσωπική μου πρόσκληση αναδεικνύει το ειδικό ενδιαφέρον του για την ΝΑ Ευρώπη. Και δικαίως γιατί αυτή η ευαίσθητη περιφέρεια από ζώνη έντονων αντιθέσεων πρέπει να εξελιχθεί σε πεδίο δημιουργικών συνθέσεων. Και από καιρούς αντιπαλότητας να περάσει σε μια εποχή κοινής προσπάθειας.

»Ειδικά τώρα σε εποχή πολέμου καλείται να προβάλλει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητας της κοινής ασφάλειας και ευημερίας. Και σε αυτούς τους άξονες κινείται και η Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης που υιοθετήθηκε ομόφωνα. Αποτελεί και επίσημο κείμενο διαρκούς δέσμευσης των μερών στις αρχές της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και τις αρχές του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης. Με βασική προτεραιότητα την ενταξιακή προοπτική στην ΕΕ.»

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο ζήτημα της ενέργειας και της απεξάρτησης από τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι «στο επίκεντρό μας βρίσκεται η ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης των οδών ενέργειας και η προστασία όλων των πολιτών από τις ανατιμήσεις».

Επισήμανε ότι «η περιοχή μας θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις. Στο πλαίσιο ενεργειακής αυτονομίας και στην κυριαρχία μέσω του απαραβίαστου των συνόρων και της συνεργασίας», ενώ υπογράμμισε ότι «η Αλεξανδρούπολη μπορεί να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων έχουν ήδη διανύσει μακρύ δρόμο προς την ευρωπαϊκή οικογένεια. Σχεδόν 20 χρόνια. Σήμερα θεωρώ ότι έφτασε η ώρα να προχωρήσουμε με πιο αποφασιστικά βήματα στην ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Χρειάζεται η έμπρακτη δέσμευση της ευρωπαϊκής ηγεσίας όσο και των κρατών μελών ότι θα επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες. Γι’ αυτό προτείνω το 2033 ως χρονικό ορόσημο για την προσχώρηση όλων των χωρών στην ΕΕ. Είναι φιλόδοξος στόχος για τα Δυτικά Βαλκάνια αλλά θεωρώ ότι είναι ρεαλιστικός. Κυρίως όμως στόχος με βαριά ιστορική σημασία.»

Αναλυτικά η Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP)

Η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, η αποφυγή εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού και η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια βρέθηκαν στο επίκεντρο των διμερών επαφών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από την έναρξη της Συνόδου SEECP, το απόγευμα της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Borut Pahor, με την Πρόεδρο του Κοσόβου Vjosa Osmani και με τον Προεδρεύοντα του Συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Šefik Džaferović, πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασιας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης (SEECP).

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας, ο Πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία διατήρησης της διευρυνσιακής δυναμικής της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Είναι μια ευκαιρία να επανεκκινήσουμε τη συζήτηση γύρω από τα Δυτικά Βαλκάνια. Έγραψα ένα άρθρο στο Politico σήμερα όπου επεσήμανα ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να είμαστε πιο πρόθυμοι, πιο ανοιχτοί και πιο ειλικρινείς στο ζήτημα των Δυτικών Βαλκανίων. Φαντάζομαι ότι αυτό είναι το ένα θέμα που θα συζητηθεί σήμερα. Το άλλο θέμα στο οποίο θα εστιάσουμε είναι οι νέες ευκαιρίες για περιφερειακή συνεργασία, ιδίως στο θέμα της ενέργειας, δεδομένων όσων συνέβησαν με την Ουκρανία και την επιθυμία όλων να απεξαρτηθούν από τους Ρωσικούς υδρογονάνθρακες όσο το δυνατό γρηγορότερα. Και βεβαίως είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών μας να υπάρχει σταθερότητα και ευημερία στα Δυτικά Βαλκάνια», σημείωσε ο πρωθυπουργός σε σύντομο διάλογο που είχε πριν την κατ' ιδίαν συνάντησης τους.

«Νομίζω πως αυτό το Συνέδριο είναι πολύ σημαντικό. Το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων είναι ένα ζήτημα που αξίζει την προσοχή μας», ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Σλοβενίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας επιβεβαιώθηκε το πολύ υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας, ιδίως στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και της ενέργειας.

Ελλάδα και Σλοβενία συνεργάζονται ήδη, σε επίπεδο ΕΕ, για την αντιμετώπιση της κρίσης των τιμών της ενέργειας και των επιπτώσεων στους Ευρωπαίους πολίτες.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη την ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και ενίσχυσης της συνεργασίας εντός ΕΕ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος και για την αποτροπή εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο του Κοσόβου Vjosa Osmani διαπιστώθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της οικονομίας, ενέργειας, προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς, παιδείας, τουρισμού, αθλητισμού, υγείας και ψηφιοποίησης.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σταθερή ελληνική στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική του Κοσόβου στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων, που αποτελεί διαχρονικό στρατηγικό στόχο της Ελλάδας.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Προεδρεύοντα του Συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Šefik Džaferović. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευρωπαϊκή προοπτική της. Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στη χώρα και ενόψει της διεξαγωγής εθνικών εκλογών στις 2 Οκτωβρίου, τονίστηκε η ανάγκη εξεύρεσης συναινετικών λύσεων με κύριο εργαλείο τον ουσιώδη και προσανατολισμένο στην επίτευξη αποτελεσμάτων πολιτικό διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ