ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος για κόφτη: Δεν επιφέρει αυτόματα μέτρα

Κατρούγκαλος για κόφτη: Δεν επιφέρει αυτόματα μέτρα
EUROKINISSI

“Ο ‘κόφτης’ δεν επιφέρει αυτόματα μέτρα, αλλά είναι μηχανισμός αναπροσαρμογής των μεγεθών του προϋπολογισμού”, σημείωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του Eurogroup.

“Αν χρειαστεί το 2017 ο κόφτης θα αναπροσαρμόσει αυτόματα και οριζόντια όλους τους κώδικες του προϋπολογισμού, αλλά τα μέτρα θα πρέπει να περάσουν στη Βουλή, σα να γυρίζαμε πίσω στο χρόνο και αλλάζαμε δαπάνες”, πρόσθεσε ακόμα ο υπουργός, μιλώντας σε εκπομπή στον Σκάι.

Όπως είπε ό κ. Κατρούγκαλος χαρακτηριστικά, “αν χρειαστεί, αντί να μειώσουμε συντάξεις μπορούμε να αυξήσουμε τη φορολογία (...) και να προχωρήσουμε στην αύξηση των εισφορών. Όταν σου λείπουν χρήματα, είτε να μειώσεις τη δαπάνη μπορείς, ή να αυξήσεις τα έσοδα”.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα του Eurogroup ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε ικανοποιημένος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έγιαναν δεκτές στο σύνολό τους οι προτάσεις της κυβέρνησης. “Μας εμπιστεύτηκαν στο Eurogroup, είδαν περισσότερα αποτελέσματα από εμάς”, είπε, παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι “ όταν είμαστε σε καθεστώς μνημονίου υπάρχουν τομείς που δεν αποφασίζουμε μόνοι μας”.

Αναφερόμενος στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, σημείωσε ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο και επανέλαβε ότι είναι περήφανος για’αυτό “γιατί εισάγουμε μεταρρύθμιση που βασίζεται στους πυλώνες της ισοτιμίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης”.

“Με το νέο ασφαλιστικό όχι μόνο δεν θα υπάρξει ύφεση, αλλά θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο, με τα κυβερνητικά μέτρα το 90% των ανθρώπων, εννιά στους δέκα, θα είναι κερδισμένοι, θα έχουν καλύτερες συντάξεις”, είπε ο υπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ