ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ - Για «γενναία απόφαση» έκανε λόγο ο Γιάννης Βρούτσης

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ - Για «γενναία απόφαση» έκανε λόγο ο Γιάννης Βρούτσης
INTIME

Πυρ ομαδόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δέχεται από το πρωί στη βουλή η κυβέρνηση για την τροπολογία που αφορά στη ΛΑΡΚΟ. Την απόσυρση της ζήτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ κατέθεσαν αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

«Δεν θα σας επιτρέψουμε να περάσετε στα μουλωχτά αυτή την τροπολογία», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κάνοντας λόγο για "έγκλημα" εκ μέρους της κυβέρνησης. «Βάλατε στους εργαζόμενους το μαχαίρι στον κρόταφο, αλλά το κάστρο των εργατών δεν πέφτει», είπε σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την τροπολογία «έκτρωμα». Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση για καραμπινάτη πολιτική αλητεία και διερωτήθηκε πώς θα πάνε στις περιφέρειες τους ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κι άλλοι βουλευτές της Φθιώτιδας.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ευκλείδης Τσακαλώτος επέκρινε την κυβέρνηση ότι κατέθεσε αργά το βράδυ της Παρασκευής την επίμαχη τροπολογία κι αφού είχε ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην επιτροπή.

«Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται σε αυτή τη Βουλή για άλλη μια φορά. Τροπολογία που έρχεται Παρασκευή, μετά τις επιτροπές, για να μειώσετε το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Σας ενδιαφέρει μόνο το πολιτικό κόστος και όχι η ουσία, όχι η συζήτηση, όχι ο συμβιβασμός», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

«Το 2020 αναλάβατε μια νομοθετική πρωτοβουλία, για την οποία σας είπαμε ότι θα είναι ατελέσφορη. Και αυτό αποδεικνύεται σήμερα με το να την εντάξετε σε ειδικό καθεστώς, σε μια στιγμή που οι τιμές σιδηρονικελίου είναι οι υψηλότερες της δεκαετίας», ανέφερε από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε κι η Ελληνική Λύση. Για κατάπτυστη ρύθμιση έκανε λόγο το ΜέΡΑ25.

Από πλευράς ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο για μια γενναία απόφαση της κυβέρνησης στη δύσκολη αυτή μετάβαση της ΛΑΡΚΟ, ώστε η εταιρεία να γίνει κερδοφόρα στο μέλλον.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ρύθμιση, προβλέπεται η εκκίνηση της διαδικασίας εκκαθάρισης εν λειτουργία αλλά και η κρατική ενίσχυση της εταιρείας με τα αναγκαία ποσά για την κάλυψη των αναγκών της ειδικής διαχείρισης και για τις λειτουργικές δαπάνες κατά τη διάρκεια της ειδικής διαχείρισης. «Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η εξυγίανση και συνέχιση της δραστηριότητας εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος και παραγωγής νικελίου στην Ελλάδα, μέσω της αναδιάρθρωσης, χωρίς να σταματήσει η λειτουργία της εταιρείας», αναφέρεται στην τροπολογία, στην οποία γίνεται λόγος για μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 25%, στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών για περιστολή δαπανών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ