ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Χειραψίες στις Βρυξέλλες, με αναφορές σε διαύλους επικοινωνίας και θετική ατζέντα

Ελληνοτουρκικά: Χειραψίες στις Βρυξέλλες, με αναφορές σε διαύλους επικοινωνίας και θετική ατζέντα
Στιγμιότυπα από τις συναντήσεις Παναγιωτόπουλου - Ακάρ στις Βρυξέλλες και Δένδια - Τσαβούσογλου στην Αχρίδα Photo Collage via AP photo / Olivier Matthys / Twitter @NikosDendias

Η ανάγκη να υπάρξει μια αλλαγή επί τα κρείττω σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά φαίνεται πως βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχαν την Πέμπτη, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Χουλουσί Ακάρ. Ήταν, άλλωστε, η πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών Άμυνας έπειτα από την έναρξη της νέας κρίσης στις διμερείς σχέσεις.

Το τετ-α-τετ που είχαν οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας στη βελγική πρωτεύουσα, αν και σύντομο, είχε τη σημασία του, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών τον τελευταίο καιρό περνούν από τις «συμπληγάδες» της έντασης.

Από ελληνικής πλευράς, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε στον Τούρκο ομόλογό του, τη σημασία της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και την ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να εστιάσουν στη θετική ατζέντα που θα συμβάλει στην οικοδόμηση καλύτερου κλίματος και στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία, προέταξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τη διάρκεια της σύντομης συνομιλίας που είχε την Πέμπτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε, στο πλαίσιο αυτό, τη σημασία μείωσης των εντάσεων.

Από τουρκικής πλευράς μεταφέρεται ότι κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε πως «είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων, να επικεντρωθούμε στη θετική ατζέντα, να συμβάλουμε στις σχέσεις καλής γειτονίας, στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία και να διατηρηθεί ο διάλογος για τη μείωση των εντάσεων».

Η ερμηνεία που δίνεται από ελληνικής πλευράς είναι ότι ο Άγκυρα φαίνεται να παίρνει το μήνυμα της Αθήνας και αυτό τεκμαίρεται από το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ακάρ είχε προετοιμάσει το έδαφος για τη σημερινή συνάντηση με τη χθεσινή του δήλωση στον ΣΚΑΪ.

«Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα με συνομιλίες και συναντήσεις. Ήδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει. Όπως οι διερευνητικές επαφές και θέλουμε να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι συναντήσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα αυτές οι συναντήσεις όπως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Έλληνες ομολόγους μας. Όπως αν υπάρξει ευκαιρία, όταν πάμε στις Βρυξέλλες, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο (Παναγιωτόπουλο)» είχε δηλώσει χθες στον ΣΚΑΪ ο Χουλουσί Ακάρ.

Μάλιστα, ένα στοιχείο συμβολισμού είναι ότι ο Τούρκος υπουργός είναι εκείνος κατευθύνθηκε προς τον Νίκο Παναγιωτόπουλο για να συζητήσουν στο περιθώριο της Συνόδου.

Νωρίτερα υπήρξε παρέμβαση στο ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Ακολουθεί βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Αμυνας:

«Κοινωνική χειραψία» Δένδια-Τσαβούσογλου στο περιθώριο του Φόρουμ των Πρεσπών

Εν τω μεταξύ, ένα σύντομο τετ-α-τετ είχαν και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο του Φόρουμ των Πρεσπών που πραγματοποιείται στην Αχρίδα.

Οι δύο άνδρες ήταν γνωστό ότι θα συμμετείχαν στο Φόρουμ, καθώς είχαν αποδεχθεί τη σχετική πρόσκληση, ωστόσο δεν προβλεπόταν διμερής συνάντηση. Εν τέλει, οι δυο τους συναντήθηκαν και αντάλλαξαν μια «κοινωνική χειραψία», όπως την χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος ανέβασε σχετική φωτογραφία στον λογαριασμό του στο twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ