ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική προκλητικότητα: «Μικρό καλάθι» για το πρέσινγκ φιλίας της Άγκυρας πριν τις Συνόδους Κορυφής

Τουρκική προκλητικότητα: «Μικρό καλάθι» για το πρέσινγκ φιλίας της Άγκυρας πριν τις Συνόδους Κορυφής
Η... επίθεση φιλίας του Χουλουσί Ακάρ στο τετ-α-τετ με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο δεν είναι επαρκής για να γείρει τη ζυγαριά της ελληνικής διπλωματίας © Intime p.a.

Η... επίθεση φιλίας του Χουλουσί Ακάρ στο τετ-α-τετ με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο δεν είναι επαρκής για να γείρει τη ζυγαριά της ελληνικής διπλωματίας. Η Άγκυρα καλείται να αποδείξει ότι η προσπάθεια ενεργοποίησης των διαύλων επικοινωνίας δεν είναι μια προσχηματική κίνηση ενόψει των Συνόδων Κορυφής Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Για την Αθήνα, τα βήματα προόδου εξαρτώνται «από τη συνέπεια και τη συνέχεια» που πρέπει να επιδειχθούν εμπράκτως από την τουρκική πλευρά, με διακοπή των εντάσεων, των λεκτικών επιθέσεων και των παραβιάσεων.

Αυτό είναι άλλωστε και το τρίπτυχο του μηνύματος που έχει διαβιβαστεί από τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο προς τον Τούρκο ομόλογο του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται σήμερα στη Λευκωσία, θα βάλει ακόμη μια ψηφίδα στο μωσαϊκό της διεθνοποίησης της τουρκικής παραβατικότητας και των κινδύνων που εγκυμονεί σε ευρωπαϊκό αλλά και σε ευρωατλαντικό επίπεδο.

Θα στρέψει τους προβολείς και στην αμετακίνητη ελληνική θέση για την επίλυση του Κυπριακού πάνω στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για μια διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδίας.

Την ίδια τακτική θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός και στα δυο σημαντικά ραντεβού εντός του Ιουνίου.

Επιμένοντας στην ευρωτουρκική διάσταση, ο κ. Μητσοτάκης έχει προειδοποιήσει ότι στην επικείμενη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου, ιεραρχείται ως προτεραιότητα, η εξέταση της τουρκικής αναθεωρητικής ρητορικής.

© Intime p.a.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ζητήσει να υπάρξει σαφής καταδίκη των τουρκικών ενεργειών μέσα από το κείμενο συμπερασμάτων.

Για την Άγκυρα, πάντως, επιδεινώνεται ο ευρωπαϊκός «πονοκέφαλος», μετά το χθεσινό ράπισμα του εκπροσώπου της Κομισιόν.

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους(…). Διαφορετικά, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα αναγκάζονταν να εξετάσουν κατάλληλη απάντηση. Αυτό δηλώθηκε ξεκάθαρα δύο φορές πέρυσι από τους Ευρωπαίους ηγέτες και αυτή παραμένει η θέση μας μέχρι σήμερα», τόνισε ο Πίτερ Στάνο.

Επόμενος σταθμός, είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, από τις 28 ως τις 30 Ιουνίου.

Το «παρών» αναμένεται ότι θα δώσουν τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και οι Ευρωπαίοι «παίχτες κλειδιά» της συμμαχίας, όπως ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Όλαφ Σολτς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει τον αρνητικό αντίκτυπο για τη διαφύλαξη της ηρεμίας στο εσωτερικό της συμμαχίας από τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας.

Την ίδια ώρα, μηνύματα σ’ όλους όσοι θέλουν να λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικά στα Δυτικά Βαλκάνια έστειλε από την Αχρίδα ο Νίκος Δένδιας.

«Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ε.Ε., στις ευρωπαϊκές αξίες, στον κοινό χώρου δικαίου και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και αυτό το οποίο πρέπει, με μεγάλη προσπάθεια να αποκρουστεί, είναι οι οποιεσδήποτε επιρροές παραγόντων που θα ήθελαν να οδηγήσουν αυτή την περιοχή προς μια άλλη, διαφορετική κατεύθυνση», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών».

Η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο συζητήθηκε και στο Βερολίνο και ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση που είχε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, με τους ομολόγους του από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία, την Γερμανία και την Τουρκία.

Στην ανακοίνωση του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε:

«Συζητήθηκαν ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο κίνδυνος νέας αστάθειας στη Συρία και η ανάγκη για διάλογο και διπλωματία για την επίλυση των διαφωνιών στο Αιγαίο».

Ξεκάθαρη ήταν άλλωστε και η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρντμεντ Νέντ Πράις, ο οποίος διεμήνυσε πως:

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ