ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Λουξεμβούργο ο Δένδιας - Στην ατζέντα η τουρκική προκλητικότητα

Στο Λουξεμβούργο ο Δένδιας - Στην ατζέντα η τουρκική προκλητικότητα
Ο ΥΠΕΞ θα λάβει μέρος στο 9ο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει αύριο, Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου θα συμμετάσχει στο 9ο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου και τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Όσον αφορά στο αυριανό 9ο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου, στην ατζέντα της Ολομέλειάς του περιλαμβάνεται ανταλλαγή απόψεων για την υλοποίηση και τις προοπτικές ενισχυμένου διαλόγου και συνεργασίας στο πλαίσιο των Προτεραιοτήτων της ΕΕ στην Αίγυπτο, ενώ προγραμματίζεται η υιοθέτηση των νέων Προτεραιοτήτων της ΕΕ στην Αίγυπτο για το διάστημα 2021-2027.

Η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στις συνεχώς αναπτυσσόμενες σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου, ενός στρατηγικού εταίρου της χώρας μας με κομβικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Τη Δευτέρα, 20 Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, που θα λάβει χώρα επίσης στο Λουξεμβούργο.

Πριν από την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, ο Νίκος Δένδιας θα παραστεί σε άτυπο πρόγευμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού Πίτερ Μάουερ (Peter Maurer), με τον οποίο αναμένεται να συζητηθεί η δράση του Ερυθρού Σταυρού στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις εξελίξεις στο Κέρας της Αφρικής και στην Αίγυπτο και θα ανταλλάξουν απόψεις με τον Αιγύπτιο ομόλογό τους Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukry) στο πλαίσιο άτυπου γεύματος εργασίας. Υπό το λήμμα «Τρέχουσες Υποθέσεις» αναμένεται να εξετασθούν πρόσφατες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων της ΕΕ με χώρες του Κόλπου και με την Ιορδανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να ενημερώσει, υπό αυτό το λήμμα, για την συνεχιζόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας και προκλητικότητας, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του σχετικά με την πρόσφατη περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), η οποία έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη στις 10 Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ