ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα «πυρά» Ερντογάν: Η Ελλάδα ληστεύει, ξυλοκοπεί και δολοφονεί πρόσφυγες

Νέα «πυρά» Ερντογάν: Η Ελλάδα ληστεύει, ξυλοκοπεί και δολοφονεί πρόσφυγες
Επιμένει στις προκλήσεις ο Τούρκος πρόεδρος (Turkish Presidency via AP Photo)

Επιμένει στις προκλήσεις ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος για ακόμη μια φορά επανέλαβε τα περί κακοποίησης προσφύγων από την ελληνική πλευρά ενώ έφτασε στο σημείο να μιλήσει ακόμη και για δολοφονίες από τα ελληνικά σώματα ασφαλείας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ανεβάζοντας για ακόμη μια φορά τους τόνους και μάλιστα ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, δήλωσε:

«Το τελευταίο διάστημα, σχεδόν 30.000 μετανάστες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο. Το πού βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες παιδιά από τη Συρία που κατέφυγαν στην Ευρώπη, από τους οποίους απήχθησαν και η τύχη τους είναι άγνωστη».

Και συμπλήρωσε:

«Σχεδόν καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της δεινής κατάστασης των προσφύγων που διώχθηκαν, ληστεύτηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και δολοφονήθηκαν από τα ελληνικά Σώματα Ασφαλείας. Στην πραγματικότητα, το βάρος της μετανάστευσης και των προσφύγων, χώρες όπως η δική μας, που είναι γειτονικές με περιοχές κρίσης, προσελκύουν, όχι ανεπτυγμένες κοινωνίες που έχουν δυνατή φωνή».

Το σχέδιο Μητσοτάκη απέναντι στη ρεβάνς που ψάχνει ο Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

Στην επόμενη φάση περνάει το σχέδιο της Αθήνας για τη διπλωματική περικύκλωση των αναθεωρητικών σχεδίων της Τουρκίας.

Απέναντι στις προπαγανδιστικές διαρροές της τουρκικής προεδρίας στην φίλα προσκείμενη εφημερίδα «Sabah» για την στρατηγική Ερντογάν στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ενεργοποιούνται διπλωματικά αντίμετρα τα οποία θα κλιμακωθούν με τις παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε διαφορετικά φόρα.

Σε Βρυξέλλες και Μαδρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεκτείνει την εκστρατεία που έχει ξεκινήσει από την Ουάσιγκτον, εκθέτοντας με πειστήρια την τουρκική επιθετικότητα, τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ασφάλεια της Ελλάδας, καθώς επίσης για τη σταθερότητα σε ευρωπαϊκό και ευρω-ατλαντικό επίπεδο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος:

«Θα υποστηρίζουμε χωρίς εκπτώσεις και με απόλυτη προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Προσθέτει δε:

«Έως ότου πάψει η τουρκική παραβατικότητα, θα θέτουμε τεκμηριωμένα σε όλα τα διεθνή φόρα τις εθνικές μας θέσεις απέναντι σε ρητορική που κατατείνει στον αναθεωρητισμό και θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή μας».

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της παρουσίαζε την απόφαση του Τούρκου Προέδρου να καταγγείλει την Ελλάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επιμείνει στο αίολο κατηγορητήριο εναντίον της χώρας μας, περί της στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών αλλά και για τον παράνομο χαρακτήρα που έχουν οι επισκέψεις στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτά.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προετοιμάζει έτσι την ιδιότυπη ρεβάνς έναντι της Αθήνας, ενοχλημένος από τη διεθνή έκταση που έχει προσδώσει στην τουρκική προκλητικότητα το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Ενόψει πάντως της Συνόδου Κορυφής στη Μαδρίτη, φαίνεται ότι επιδεινώνεται και ο αμερικανικός «πονοκέφαλος» για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ξεκάθαρο μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, διαδέχθηκε το εξίσου κατηγορηματικό σήμα από τον επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην Αθήνα:

«Όπως έχουμε καταστήσει με απόλυτη σαφήνεια, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία των ελληνικών νησιών δεν αμφισβητείται», δήλωσε στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο πρέσβης Τζόρτζ Τσούνης.

Την ίδια ώρα, δεν περνά κάτω από τα «ραντάρ» της ελληνικής διπλωματίας το διαφορετικό μήκος κύματος στο οποίο εκπέμπονται τα μηνύματα από τον Χουλουσί Ακάρ στις Βρυξέλλες αλλά και το σύντομο τετ-α-τετ με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο στις Βρυξέλλες.

Από την άλλη, ως δείγμα της τουρκικής διγλωσσίας καταγράφονται οι νέες υπερπτήσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, με τις οποίες διαψεύδονται στην πράξη τόσο η… κατ’ αρχήν συμφωνία των δυο υπουργών για αποκλιμάκωση της έντασης όσο και οι αναφορές στην τουρκική διάθεση για διάλογο.

Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα «δεν ανοίγει διάλογο με το παράλογο» και όπως τόνισε εμφατικά και κατά τον χαιρετισμό του στο Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Κύπρο:

«Όμως συζητούμε για να οικοδομούμε και είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε για το νέο περιβάλλον ασφάλειας και συνεργασίας μεταξύ των λαών μας, με καλή πίστη, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και με υποχρέωση να σεβόμαστε πάντα τους κανόνες καλής γειτονίας στην περιοχή μας».

Ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε:

«Αν κάποιοι επιλέγουν την προκλητικότητα απαντάμε πάντα με ψυχραιμία και ετοιμότητα. Στα επιθετικά πυροτεχνήματα αντιτάσσουμε ακλόνητα επιχειρήματα. Άλλωστε Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν θράσος. Έχουν θάρρος. Όπλο μας το Διεθνές Δίκαιο, η δυνατή μας άμυνα, πο ισχυρές μας συμμαχίες, η βελτιωμένη εικόνα Ελλάδος και Κύπρου στον κόσμο».

Το έδαφος για την πρωθυπουργική εκστρατεία θα προλειάνουν Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε Λουξεμβούργο και Κάιρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα αξιοποιήσει το βήμα της Συνόδου Σύνδεσης Ε.Ε. και Αιγύπτου για να δώσει τα στοιχεία των αναθεωρητικών ενεργειών της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου.

Αντίστοιχα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μεταβαίνει στο Κάιρο, όπου με τους ομολόγους του από την Αίγυπτο και την Κύπρο, θα αναζητηθεί η επέκταση του στρατηγικού βάθους στην τριμερή συνεργασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ