ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικές πηγές: Απίθανο να προκαλέσει η Τουρκία για τα νησιά του Αιγαίου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Διπλωματικές πηγές: Απίθανο να προκαλέσει η Τουρκία για τα νησιά του Αιγαίου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι είναι μάλλον απίθανο να μεταβεί στη Μαδρίτη ο Ταγίπ Ερντογάν με δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη -δηλαδή να θέσει επί τάπητος δύο ζητήματα που θα προκαλέσουν ενόχληση στους συμμάχους AP Photo/Markus Schreiber

Με την Τουρκία να συνεχίζει το σκληρό παζάρι για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, προκαλώντας πονοκέφαλο σε εταίρους και συμμάχους, διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικές διαπραγματεύσεις, θεωρούν απίθανο η Άγκυρα να θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου κατά τη Σύνοδο στη Μαδρίτη στο τέλος του μήνα, παρά τις προαναγγελίες τουρκικών μέσων ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της Sabah, με τίτλο «απόβαση με ντοκουμέντα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ», ο Τούρκος πρόεδρος θα δημοσιοποιήσει στα μέλη της Συμμαχίας υποτιθέμενα ντοκουμέντα που έχει συλλέξει η κυβέρνηση του, τα οποία «δείχνουν» κατά την Άγκυρα, ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά παραβιάζοντας τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων και ότι τα επισκέπτονται ανώτεροι αξιωματούχοι.

Μάλιστα, στο ρεπορτάζ της η Sabah κάνει λόγο για «προκλητικές επισκέψεις του υφυπουργού Άμυνας της Ελλάδας» τονίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να γίνονται.

Ωστόσο, φαίνεται ότι στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι είναι μάλλον απίθανο να μεταβεί στη Μαδρίτη ο Ταγίπ Ερντογάν με δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη -δηλαδή να θέσει επί τάπητος δύο ζητήματα που θα προκαλέσουν ενόχληση στους συμμάχους.

Ήδη, το ζήτημα του «παζαριού» για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει δυσαρέσκειες -παρά το γεγονός ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιχειρεί να συμβιβάσει τις δύο πλευρές-, ενώ οι σύμμαχοι δεν εκτιμούν ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν παραμένει σε καλές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το άρθρο του Economist πριν από λίγα 24ωρα, με τίτλο: «Είναι η Τουρκία για το ΝΑΤΟ πιο πολύ μπελάς από ότι όφελος;»

Στο άρθρο, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει αποδειχθεί το μαύρο πρόβατο στη Συμμαχία, μπλοκάροντας τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, απειλώντας με επίθεση στους Κούρδους στη Συρία και πυροδοτώντας εντάσεις με τη γειτονική της Ελλάδα.

Υπό αυτό το κλίμα, διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες εκτιμούσαν σήμερα, Δευτέρα, ότι δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό ο Ταγίπ Ερντογάν να θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης. Πρώτον, διότι ο Τούρκος υπουργός 'Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έδωσε θετική εικόνα και υποσχέθηκε ένα ήρεμο καλοκαίρι, κατά τη σύντομη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο, στην τελευταία Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Δεύτερον, διότι η Τουρκία θα δημιουργούσε την εικόνα ότι πέρα από τα άλλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει, απειλεί και μια χώρα του ΝΑΤΟ.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν ότι ενδεχομένως ο Ερντογάν να έθετε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, μόνο σε περίπτωση που δεν έχει λυθεί ως τη Σύνοδο της Μαδρίτης, το πρόβλημα με τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Θα το έκανε αυτό μόνο αν θελήσει να αποπροσανατολίσει από το βασικό πρόβλημα που είναι η ένταξη των δύο Σκανδιναβικών χωρών και να στραφεί στην Ελλάδα για αντιπερισπασμό.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η Αθήνα είναι έτοιμη να απαντήσει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θα εξηγήσει ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να τεθούν τέτοιου είδους παράλογες διεκδικήσεις.

Ήδη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε για τις απειλές και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας τους Ευρωπαίους ομολόγους του κατά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε για το συνολικό φάσμα της τουρκικής προκλητικότητας, σε ρητορικό επίπεδο και επί του πεδίου, υπογραμμίζοντας τον συνεχιζόμενο αναθεωρητισμό της Άγκυρας που εκφράζεται τόσο με διαρκείς απειλές, όσο και με ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά έχει κλιμακωθεί σε ρητορικό επίπεδο και επί του πεδίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε όσους ήδη έχουν καταδικάσει τις εν λόγω ενέργειες, επισημαίνοντας ότι είναι σκόπιμο όλα τα κράτη-μέλη να τονίζουν την προσήλωση στην διατήρηση του απαραβίαστου των συνόρων και τον σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία.

Αναφέρθηκε επίσης διεξοδικά στις πρόσφατες τουρκικές προκλητικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων πλησίον στρατηγικών σημείων, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ιδιαίτερα στον Έβρο, όπου παρατηρείται αύξηση των προσπαθειών παράνομης εισόδου στην χώρα μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ