ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Ευρώπη αντιμετώπισε προκλήσεις, ταρακουνήθηκε, αλλά δεν κατέρρευσε

Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Ευρώπη αντιμετώπισε προκλήσεις, ταρακουνήθηκε, αλλά δεν κατέρρευσε
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς (φωτογραφία αρχείου) ΙΝΤΙΜΕ

Η Ευρώπη έχει αποδειχθεί πολύ περισσότερο «ανθεκτική και ικανή να αντεπεξέλθει», παρόλο που «η επιτυχία του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος δεν είναι κάτι που άλλοι συμμερίζονται, αλλά μάλλον μισούν και θέλουν να καταστρέψουν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, στην εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου: «Young European Leaders», που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος στις Βρυξέλλες.

«Η εποχή της ευρωπαϊκής αθωότητας έχει παρέλθει», σημείωσε ακόμη ο κ. Σχοινάς για να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία δεν είναι ζήτημα ασφάλειας, αλλά πρωτίστως θέμα δημοκρατίας. Το δικό μας δημοκρατικό σύστημα, είναι αυτό που η Ρωσία βλέπει ως απειλή. Η πραγματική απειλή ασφαλείας για τον Πούτιν είναι η επιτυχία του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος και αυτό πολεμούν».

Μάλιστα, όπως εξήγησε: «Βρισκόμαστε απέναντι σε μία διπλή πρόκληση: Να συνεχίσουμε να βοηθούμε τον περήφανο λαό της Ουκρανίας που πολεμάει για την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία του. Και αυτό το καταφέρνουμε θαυμάσια με απροσδόκητη ενότητα, με έξι πακέτα κυρώσεων. Και, προσφέραμε άμεση προστασία για τα 6 εκατομμύρια προσφύγων από την Ουκρανία, με άμεση και άνευ όρων πρόσβαση στις αγορές μας, στο σύστημα υγείας και εκπαίδευσης».

Ενώ, πρόσθεσε ότι: «Για πρώτη φορά, αγοράζουμε όπλα για την Ουκρανία ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ που προστίθενται στην μακροοικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια που ήδη έχουμε προσφέρει».

«Η Ευρώπη, αντιμετώπισε προκλήσεις, ταρακουνήθηκε, αλλά δεν κατέρρευσε. Στεκόμαστε περήφανα στα πόδια μας και τα καταφέρνουμε καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς.

Σύμφωνα με τον Έλληνα αντιπρόεδρο, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, της μεταναστευτικής κρίσης, αλλά και τις συνέπειες του πολέμου: «Αυτό που αποδείχθηκε αυτά τα δυόμιση χρόνια περίτρανα είναι ότι η Ευρώπη έχει αποδειχθεί πολύ περισσότερο ανθεκτική και ενωμένη και ικανή να ανταπεξέλθει».

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, έκανε λόγο για μία εργαλειοποιημένη, σχεδιασμένη, υβριδική απειλή που στόχο έχει να πληγώσει την ΕΕ, ενώ όπως είπε, η Ευρώπη απόδειξε ότι «είναι ικανή να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις σε όλες τις περιπτώσεις αποδεικνύοντας ότι οι ηγέτες απολυταρχικών καθεστώτων δε θα επιτύχουν».

Τζιτζικώστας: Να φέρουμε πίσω τους πολίτες στο επίκεντρο

Όπως επεσήμανε απ΄ την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στη χαμηλή συμμετοχή των νέων στα κοινά της ΕΕ:

«Στην ερώτηση του πώς μπορούν περισσότεροι νέοι να αναμειχθούν εντονότερα στην πολιτική, το σημερινό συνέδριο έδωσε την απάντηση. Με το να συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική και να δρούν δημιουργικά για τον τόπο τους». Ενώ προέτρεψε τους νέους να εμπλακούν ακόμα περισσότερο στα κοινά της ΕΕ, καθώς όπως τόνισε: «αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών». Μάλιστα, ανέφερε ότι: «Εάν δεν λυθεί σύντομα το πρόβλημα της συμμετοχής, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει πρόβλημα», έτσι ώστε, όπως είπε: «Να φέρουμε πίσω τους πολίτες στο επίκεντρο, με τις Περιφέρεις και τους Δήμους περισσότερο ενεργούς στη λήψη των αποφάσεων».

Κυμπουρόπουλος: Χρειαζόμαστε τους νέους στην ΕΕ

Απ΄ την πλευρά του ο κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος δήλωσε: «Ως ΕΕ αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες και χρειαζόμαστε να καταλάβουμε ότι έχουμε μία κοινή ταυτότητα, την Ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, πέρα από τις εθνικές μας ταυτότητες».

Όπως έκανε γνωστό, στο πλαίσιο του Συνεδρίου: «Ύστερα από συζητήσεις με μέλη του European Local Leaders group, αποφασίσαμε να στηρίξουμε τους τοπικούς ηγέτες. Απαιτείται η συμμετοχή των νέων στην πολιτική. Τους χρειαζόμαστε, προκειμένου να φέρουν νέες ιδέες στο σύστημα, όχι μόνο να ακολουθήσουν τις Ευρωπαϊκές πολιτικές, αλλά να τις συνδημιουργήσουν και να ενδυναμώσουν τον αντίκτυπο των Ευρωπαϊκών πολιτικών», όπως είπε.

Και συμπλήρωσε: «Οι λύσεις στα προβλήματα σε τοπικό επίπεδο, μπορεί να είναι η ίδια σε πολλές χώρες, αλλά με διαφορετικές διαστάσεις».

Την ανάγκη για περισσότερα κονδύλια για εκπαίδευση, αγροτική παραγωγή, αστικό, πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, επεσήμανε, κλείνοντας την πρώτη ημέρα του συνεδρίου ο κ. Νεκτάριος Καλατζής, πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος και του European Local Leaders Group. Και τόνισε ότι οι νέοι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να γίνουν ζωτικό μέρος στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ.

Το συνέδριο «Young Leaders of Europe Conference» με τη συμμετοχή νέων σε ηλικία αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης από όλη την ΕΕ, διοργάνωσε ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, σε συνεργασία με το EU40 Network, τους Ευρωβουλευτές Kira Marie Peter-Hansen (Greens/EFA), Marie-Pierre Vedrenne (Renew Europe) και Alessandra Moretti (S&D ) με την υποστήριξη του ELL Group και του Δικτύου Young Elected Politicians της Επιτροπής Περιφερειών. Ενώ, δυναμικό παρόν στο Συνέδριο έδωσαν οι νέοι Έλληνες αυτοδιοικητικοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ