ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης: Απολύτως ελεγχόμενη η αύξηση των κρουσμάτων - Δεν υπάρχει λόγος να επανέλθουν μέτρα

Πλεύρης: Απολύτως ελεγχόμενη η αύξηση των κρουσμάτων - Δεν υπάρχει λόγος να επανέλθουν μέτρα
ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

«Η αύξηση των κρουσμάτων είναι απολύτως ελεγχόμενη»: αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση.

Απαντώντας σε ερώτημα για το εάν η άρση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας έγινε νωρίτερα λόγω της έλευσης των τουριστών, ο κ. Πλεύρης είπε πως «είμαστε η τελευταία χώρα της Ευρώπης που ήραμε τα μέτρα».

Την ίδια ώρα, επεσήμανε πως η άρση των μέτρων έχουν κάνει όλες οι χώρες της Ευρώπης, ακόμη και όσες δεν εξαρτώνται από τον τουρισμό.

Υπογράμμισε, επίσης, πως ο κορωνοϊός λειτουργεί με κύματα:

«Παρακολουθούμε την πορεία του κάθε κύματος. Όπου υπήρχε κύμα στους θερινούς μήνες, κατά βάση ήταν πιο ήπιο, αλλά δεν είχε βαριές νοσηλείες».

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε, παράλληλα, πως εδώ και σχεδόν ένα χρόνο ο αριθμός των διασωληνώσεων είναι διψήφιος, επομένως το ΕΣΥ δεν πιέζεται από την πανδημία.

Εκτίμησε δε, πως ούτε τους θερινούς μήνες θα υπάρξει αύξηση στη νοσηλεία.

«Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος να επανέλθουν μέτρα διότι μας απασχολούν τα κρούσματα σε συνδυασμό με την πίεση στο ΕΣΥ» τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Ερωτηθείς για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ο κ. Πλεύρης απάντησε πως οφείλεται στο μεγάλο αριθμό των τεστ, στον αυξημένο αριθμό τουριστών και στο ότι υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα του ιού.

«Η σύσταση είναι όταν βρισκόμαστε σε χώρους με έντονο συγχρωτισμό να φοράμε μάσκα και να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας» είπε ο υπουργός, προσθέτοντας πως οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Έχουμε μπει στη φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό» εξήγησε ο κ. Πλεύρης αναφέροντας ότι οι μεταλλάξεις Όμικρον δεν έχουν την ίδια πίεση για το ΕΣΥ όπως η Δέλτα.

«Μέτρα μπορεί να υπάρξουν, αλλά δεν θα είναι οριζόντια, όπως είχαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας» τόνισε επίσης, συμπληρώνοντας.

«Θέλω να πιστεύω ότι η πορεία που θα έχει η πανδημία θα είναι τέτοια που ναι μεν θα πιέσει, αλλά δε θα χρειαστεί να πάμε σε κάτι που θα παραπέμπει στους περιορισμούς που είχαμε».

Αναφορικά με το τι θα γίνει με την τέταρτη δόση τόνισε ότι είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί ενισχυτική δόση, αλλά είναι ακόμη άγνωστο αν αυτό θα αφορά το σύνολο του πληθυσμού τονίζοντας ότι «θα θέλαμε να πάμε σε λογική εποχικού εμβολίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ