ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ίσες αποστάσεις από Στόλτενμπεργκ: Τουρκία και Ελλάδα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη Συμμαχία

Ίσες αποστάσεις από Στόλτενμπεργκ: Τουρκία και Ελλάδα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη Συμμαχία
«Η κατάσταση είναι δύσκολη και γι' αυτό είναι απαραίτητο το ΝΑΤΟ να είναι μια πλατφόρμα όπου μπορούν να συναντηθούν Ελλάδα και Τουρκία» σημειώνει ακόμη ο Στόλτεμπεργκ AP Photo

«Η Τουρκία όπως και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι, που διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης, τον οποίο χρησιμοποιήσαμε το 2020 για να καθιερώσουμε περισσότερη διαφάνεια και να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου σπιράλ εντάσεων. Είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε».

Αυτά δηλώνει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ σε συνέντευξη του που δημοσιεύτηκε σήμερα στο γαλλικό περιοδικό «Le Point», συνεχίζοντας, επί της ουσίας, τις τοποθετήσεις ίσων αποστάσεων απέναντι στην Αθήνα και την Άγκυρα.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη και γι' αυτό είναι απαραίτητο το ΝΑΤΟ να είναι μια πλατφόρμα όπου μπορούν να συναντηθούν Ελλάδα και Τουρκία», σημειώνει ακόμη ο Στόλτεμπεργκ.

Στην ίδια συνέντευξη ερωτηθείς κατά πόσο είναι δικαιολογημένες οι περί τρομοκρατίας ενστάσεις της Άγκυρας αναφορικά με τα αιτήματα προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ απαντά: «Λέω ότι όταν εκφράζονται τέτοιες ανησυχίες, πρέπει να διαβουλευόμαστε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, μαζί, για να διασφαλίσουμε ότι θα καταπολεμήσουμε από κοινού την τρομοκρατία».

Στην ερώτηση «γνωρίζετε ότι η Τουρκία σήμερα χαρακτηρίζει ως «τρομοκράτες» απλούς πολιτικούς αντιπάλους» ο Στόλτεμπεργκ απαντά: «Γνωρίζω ότι οι σύμμαχοι ανησυχούν για την κατάσταση της αντιπολίτευσης στην Τουρκία. Το ΝΑΤΟ είναι μια πλατφόρμα όπου οι Σύμμαχοι μπορούν επίσης να συζητούν αυτά τα θέματα».

Τέλος ως προς το Ουκρανικό εξηγεί πώς η Συμμαχία επιδιώκει να εξασφαλίσει τη νίκη για την Ουκρανία χωρίς να κάνει πόλεμο με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «η πυρηνική ρητορική του Πούτιν είναι επικίνδυνη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ