ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικές πηγές: Η Άγκυρα δεν απαντά στη δήλωση εξαφάνισης του Αμπάρα - Το χρονικό της υπόθεσης

Διπλωματικές πηγές: Η Άγκυρα δεν απαντά στη δήλωση εξαφάνισης του Αμπάρα - Το χρονικό της υπόθεσης
Η φωτογραφία του συλληφθέντα που δημοσιεύουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το εν λόγω άτομο είχε εξαφανιστεί και η ελληνική πλευρά το είχε θέσει αυτό στις τουρκικές αρχές, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.

Νέο επεισόδιο στην ελληνοτουρκική ένταση προκαλεί η Άγκυρα, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για σύλληψη ενός ατόμου που διενεργούσε κατασκοπεία εις βάρος της Τουρκίας για λογαριασμό της Ελλάδας. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το εν λόγω άτομο είχε εξαφανιστεί και η ελληνική πλευρά το είχε θέσει αυτό στις τουρκικές αρχές, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.

Συγκεκριμένα, διπλωματικές πηγές ξεκαθαρίζουν πως «αναφορικά με τον Έλληνα πολίτη Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, επισημαίνεται ότι η εξαφάνιση του είχε δηλωθεί στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα πριν από λίγες εβδομάδες.

»Έκτοτε, η Ελληνική Πρεσβεία είχε επανειλημμένα και μετά επιτάσεως θέσει το ζήτημα στις τουρκικές αρχές, οι οποίες, όμως, ουδέποτε έδωσαν κάποια απάντηση».

O επιχειρηματίας ζει εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα νότια προάστια της Αττικής.

Όπως τονίζουν οι συγγενείς του, ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα συνεργάζεται με λατομείο στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια επέκτεινε τις δραστηριότητές του, εισάγοντας χαλιά από την Τουρκία.

Πριν από 35 ημέρες ταξίδεψε με άλλους Έλληνες επιχειρηματίες στη γειτονική χώρα προκειμένου να επισκεφθεί έκθεση χαλιών και να συνάψει εμπορικές συμφωνίες. Από τότε, η οικογένειά του έχει χάσει τα ίχνη του.

Κατά τις πληροφορίες που μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN στην Τουρκία, ο Αμπάρα, φέρεται να συνελήφθη στις 19 Μαΐου, στο Γκαζιαντέπ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Είχε πάει εκεί με Έλληνα συνεργάτη του στην επαρχία αυτή της Τουρκίας για να αγοράσουν χαλιά. Εκεί τους επιτέθηκε μία ομάδα ενόπλων με πολιτικά ρούχα και στη συνέχεια τον συνέλαβαν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το OPEN, από τις 20 Μαΐου, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 8 διαβήματα προς το τουρκικό ΥΠΕΞ και άλλες τουλάχιστον 20 ενέργειες προς τις τουρκικές αρχές για τον Έλληνα πολίτη. Έγινε επίσης καταγγελία στην ΕΕ για απαγωγή Ευρωπαίου πολίτη στην Τουρκία.

Τα τουρκικά δημοσιεύματα

Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα πρόκειται για τον Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, ο οποίος είχε επιφορτιστεί να κατασκοπεύει την Τουρκία για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εν λόγω άνδρας συνελήφθη σε επιχείρηση που διεξήγαγε η τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT).

Τα τουρκικά δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα είχε ως προκάλυψη επιχειρηματική δραστηριότητα και κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Τουρκία έκανε συλλογή πληροφορίων για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, Σύρους πρόσφυγες και Γκιουλενιστές επιχειρηματίες που έχουν καταφύγει στην Ελλαδα.

Ο συλληφθείς συγκέντρωνε πληροφορίες για τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων της χώρας και τις μετέφερε στην ΕΥΠ, υποστηρίζουν τα τουρκικά δημοσιεύματα.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το εν λόγω άτομο να συλλέγει, επίσης, πληροφορίες για Σύρους που ζουν στην Τουρκία, καθώς και για επιχειρηματίες που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα και υποστηρίζουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

O Μοχάμεντ Αμαρ Αμπάρα ανακρίνεται από τις τουρκικές υπηρεσίες Πληροφοριών, μετέδωσε το NTV επικαλούμενο πηγή των υπηρεσιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ