ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένουν οι Τούρκοι: Και ο Καλίν μιλά για παράνομη στρατιωτικοποίηση νησιών

Επιμένουν οι Τούρκοι: Και ο Καλίν μιλά για παράνομη στρατιωτικοποίηση νησιών
(AP Photo/Emrah Gurel)

Καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει πλέον οι προκλήσεις από πλευράς της Τουρκίας, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν να επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά το βράδυ της Κυριακής τα περί παράνομης στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. 

Μιλώντας ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Καλίν είπε πως η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι παράνομη.

Επανέλαβε δε, πως η Τουρκία σκοπεύει να αναδείξει το θέμα, βασιζόμενη στις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων. Δεν παρέλειψε δε, να αναφερθεί και στη «Γαλάζια Πατρίδα», λέγοντας ότι εάν η Άγκυρα δεν είχε υπογράψει τη συμφωνία με τη Λιβύη, τότε δεν θα είχε τόσο μεγάλες θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, ο Καλίν μίλησε για νομικό πρόβλημα, ωστόσο δεν έκανε λόγο για αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους, όπως άλλοι Τούρκοι πολιτικοί.

Σε επιφυλακή η Αθήνα

Με την Άγκυρα να έχει εξαπολύσει νέες απειλές για τα νησιά του Αιγαίου και να ζυγίζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει «επεισόδιο» σε υψηλό διπλωματικό επίπεδο, όπως είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, η Αθήνα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο αυτό, έχοντας επιπλέον πλήρως διεθνοποιήσει το αναθεωρητικό δόγμα της Τουρκίας.

Δεν θεωρείται τυχαία άλλωστε η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, καθώς χρονικά τοποθετείται μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον και ενώ πριν από λίγα μόλις 24ωρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα προς την πλευρά της Τουρκίας.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι εξαπέλυσε την Κυριακή νέες απειλές, αμφισβητώντας ευθέως την κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και «όπου πάει».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet, ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως η Άγκυρα κάνει υπομονή εδώ και 100 χρόνια –από τη Συνθήκη της Λωζάννης και μετά.

Μάλιστα, προχώρησε και σε απειλές έναντι της χώρας μας, λέγοντας πως είτε η Αθήνα θα κάνει πίσω και θα προχωρήσει σε αποστρατιωτικοποίηση στα νησιά είτε «υπάρχει και η προϊστορία στις αρχές του 20ου αιώνα (σ.σ. η Μικρασιατική Καταστροφή) αλλά και η πρόσφατη» -δηλαδή η Κύπρος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο Καστελόριζο, λέγοντας ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί νησιά «κάτω από τη μύτη μας» και αυτό «είναι απειλητικό για εμάς, δεν θα το ανεχτούμε και δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να μην απαντήσει».

Παρά τα άλλα ανοιχτά μέτωπα της Τουρκίας έναντι εταίρων και συμμάχων στο ΝΑΤΟ -όπως είναι το βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία με το επιχείρημα ότι υποστηρίζουν το PKK-, η Άγκυρα «φλερτάρει» με το ενδεχόμενο μιας ακόμη μεγαλύτερης πρόκλησης στη Σύνοδο της Μαδρίτης την Τετάρτη -αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα συμμαχικής χώρας.

Την Κυριακή ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός Τύπος επανέλαβε τις αναφορές ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει επιτακτικά το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών στη Σύνοδο της Συμμαχίας, μαζί και με άλλα θέματα που έχει στο φάκελο του -τα οποία σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την επισιτιστική κρίση, την ενεργειακή κρίση, την επιχείρηση που σχεδιάζει στη Συρία, καθώς και με το κύριο ζήτημα στην ατζέντα που είναι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, όπως έγραφε χθες η Γενί Σαφάκ, σε ό,τι αφορά στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία σκοπεύει να παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής στοιχεία για τα όπλα και την οικονομική και πολιτική υποστήριξη που παρέχουν οι δύο χώρες στο PKK.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει ζήτημα για «παράνομη κατοχή νησιών από την Ελλάδα» ενώ θα αναφερθεί και στο θέμα του εξοπλισμού τους.

«Προαναγγελία» για τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου να καταγγείλει την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είχε δημοσιεύσει την περασμένη Κυριακή και η τουρκική εφημερίδα Sabah, με τίτλο «Απόβαση με ντοκουμέντα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ», ο Τούρκος πρόεδρος θα δημοσιοποιήσει στα μέλη της Συμμαχίας υποτιθέμενα ντοκουμέντα που έχει συλλέξει η κυβέρνηση του, τα οποία «δείχνουν» κατά την Άγκυρα, ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά παραβιάζοντας τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων και ότι τα επισκέπτονται ανώτεροι αξιωματούχοι.

Μάλιστα, στο ρεπορτάζ της η Sabah έκανε λόγο για «προκλητικές επισκέψεις του υφυπουργού Άμυνας της Ελλάδας» τονίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να γίνονται.

Έτοιμη να απαντήσει η Ελλάδα

Έναντι των προκλήσεων αυτών, η Ελλάδα είναι πλήρως έτοιμη να αντιδράσει στην περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν θέσει τέτοιο ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, που αρχίζει την Τετάρτη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε τη θέση της Αθήνας κατά τις δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σχολιάζοντας το μήνυμα που έστειλαν οι «27» στην Τουρκία.

Ως χώρα μας καλύπτουν τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν ομόφωνα και τα οποία εκφράζουν την ανησυχία τους για τις προκλήσεις της Τουρκίας, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Την καλούν επίσης να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών και να αποκλιμακώσει την ένταση που καλλιεργεί στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να προαχθεί στην ευρύτερη περιοχή η ειρήνη και η σταθερότητα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να καλεί τον Ταγίπ Ερντογάν σε διάλογο, από τον οποίο ζήτησε να σταματήσει την ακραία επιθετική ρητορική, την οποία χαρακτήρισε νομικά ανυπόστατη.

«Υπάρχουν για την Τουρκία δύο δρόμοι: ο ένας είναι αυτός της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου και ο άλλος της κλιμάκωσης, που είναι βέβαιο πως οδηγεί την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια και κρατά ανοιχτή τη λήψη περαιτέρω μέτρων κατά της Τουρκίας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την ακραία επιθετική ρητορική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας. Ούτως ή άλλως η Ελλάδα έχει απαντήσει τεκμηριωμένα και σε κάθε πρόκληση. Πάντα θα καλώ την Τουρκία σε έναν καλόπιστο διάλογο, ωστόσο είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας με αποφασιστικότητα. Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης, που έχει ως στόχο το εσωτερικό ακροατήριο» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση εάν είναι ανοιχτός σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας στην Μαδρίτη, κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά και τι θα κάνει αν η Τουρκία θέσει θέμα με την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν είμαι εγώ αυτός που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Ερντογάν. Συνεχίζω να πιστεύω πως θα πρέπει να συναντιόμαστε και να συζητάμε. Ως προς την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι διαφορετική η ατζέντα και να είστε βέβαιοι πως εάν η Αθήνα προκληθεί θα απαντήσει με τον πλέον αυστηρό τρόπο και θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι απάντηση στον τουρκικό αναθεωρητισμό έχει δώσει και το υπουργείο Εξωτερικών, δημοσιεύοντας 16 χάρτες που απεικονίζουν «με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο» τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, οι χάρτες αυτοί εκθέτουν για ακόμη μια φορά την Τουρκία στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ