ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διορθώσεις στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια από το υπουργείο Παιδείας

Διορθώσεις στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια από το υπουργείο Παιδείας
Οι παρατηρήσεις φθάνουν τις 45 σελίδες ΙΝΤΙΜΕ/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Το υπουργείο Παιδείας διορθώνει αστοχίες και λάθη στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, με τις διορθωτικές παρατηρήσεις επί των 345 άρθρων του νομοσχεδίου φθάνουν τις 45 σελίδες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», προβλέπεται η εγκατάλειψη του ΑΠΕΛΛΑ, του ηλεκτρονικού συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης των διαδικασιών εκλογής και εξέλιξης των καθηγητών των Ιδρυμάτων, μέσω του οποίου μετά τον νόμο 4009/2011 γίνεται υποχρεωτικά η υποβολή υποψηφιοτήτων.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 9 του άρθρου 143 του ν/σ ορίζει ότι «για την εκλογή σε θέση μέλους ΔΕΠ οι υποψήφιοι οφείλουν να καταθέσουν εμπροθέσμως αίτηση η οποία συνοδεύεται από βιογραφικό σημείωμα, τα έργα τους και υπόμνημα με περίληψη των δημοσιεύσεών τους και των πρωτότυπων στοιχείων τους, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που κρίνουν ότι αποδεικνύει όσα αναφέρονται στο βιογραφικό τους σημείωμα».

Επίσης, στο άρθρο 140 παρ. 4 προβλέπεται ότι «οι επίκουροι καθηγητές που κρίνονται αρνητικά για δεύτερη φορά, δύνανται να υποβάλουν αίτημα προς το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ένταξή τους σε άλλη βαθμίδα εκπαίδευσης». Η διάταξη κρίνεται ότι αποτελεί σημάδι δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας στη δημόσια εκπαίδευση, αφού εάν κάποιος αποτύχει να γίνει πανεπιστημιακός μπορεί να γίνει δάσκαλος ή καθηγητής.

Οι 45 σελίδες διορθώσεων συντάχθηκαν από τους αρμόδιους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και κρίνεται ότι πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα, πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου προς ψήφιση στη Βουλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ