ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: «Οι κυρώσεις να εφαρμόζονται από όλους»

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: «Οι κυρώσεις να εφαρμόζονται από όλους»
AP Photo/Paul White

Στα θέματα της ατζέντας της  Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ επικεντρώθηκε στην τοποθέτηση του σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι «οι κυρώσεις να εφαρμόζονται από όλους».

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι ανέδειξε το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Συμμαχία επέδειξε ενότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τόνισε εμφατικά την ανάγκη ότι θα πρέπει να συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως στην παρέμβαση του φωτογράφισε την Τουρκία και υπογράμμισε ότι είναι παρά πολύ σημαντικό για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας και επεσήμανε ότι η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα.

Επίσης ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την εξέλιξη με την Φινλανδία και τη Σουηδία και εξέφρασε την ικανοποίησή του που ξεπεράστηκαν οι όποιες δυσκολίες.

«Πρυτάνευσε η λογική»

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε και νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τονίζοντας σε σημερινές δηλώσεις του πως «πρυτάνευσε η λογική για το καλό της συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».

Προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές προκλήσεις και την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας.

Έστειλε δε, σαφή μηνύματα στη γειτονική Τουρκία, ιδιαίτερα μετά από την άρση του βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην βορειοατλαντική ένωση.

«Συναντιόμαστε σήμερα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή συνιστά μια τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στο ΝΑΤΟ και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα, ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ», είπε ο πρωθυπουργός.

Και συμπλήρωσε:

«Είμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες γεωπολιτικές προκλήσεις. Στο νέο στρατηγικό δόγμα, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο της Συμμαχίας».

Αναφερόμενος στην επίτευξη συμφωνίας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:

«Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική για το καλό της συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 και αποτελεί σημαντικό πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Επενδύουμε άνω του 2% στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας την αποτρεπτική μας δυνατότητας και τις δομές της Συμμαχίας. Ως πυλώνας σταθερότητας έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η προσήλωση της Συμμαχίας πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν χρειάζεται άλλη αστάθεια εντός της Συμμαχίας και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας» κατέληξε λέγοντας ο πρωθυπουργός.

Δεν αναφέρθηκε -προσώρας- στην αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών ο Ερντογάν

Να σημειωθεί ότι Τούρκος πρόεδρος, παρά τους «βρυχηθμούς» των περασμένων ημερών, δεν ήγειρε το θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών στην παρέμβασή του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικέντρωσε την ολιγόλεπτη παρέμβασή του στην ατζέντα της Συνόδου.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα αναφερθεί στο εν λόγω ζήτημα σε άλλο χρόνο.

Πηγές της ελληνικής διπλωματίας εκτιμούν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN Greece, πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα ανοίξει θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Κυβερνητικές πηγές όμως επαναλαμβάνουν, ότι στην περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν υλοποιήσει την απειλή που συντονισμένα εκπέμπεται από την Άγκυρα προ του ραντεβού της Μαδρίτης, τότε ενώπιον των συμμάχων θα ανοίξει ο ξεχωριστός φάκελος που έχει ετοιμαστεί από την ελληνική αποστολή, ο οποίος περιλαμβάνει απαντήσεις «σημείο προς σημείο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ