ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχάροβα: «Αναγκαστικό μέτρο οι απελάσεις Ελλήνων διπλωματών - Δεν τις ξεκινήσαμε εμείς»

Ζαχάροβα: «Αναγκαστικό μέτρο οι απελάσεις Ελλήνων διπλωματών - Δεν τις ξεκινήσαμε εμείς»
Η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα Russian Foreign Ministry Press Service via AP, File

Για «αναγκαστικό και απαντητικό μέτρο» έκανε λόγο η επίσημη εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αναφερόμενη στις απελάσεις οκτώ Ελλήνων διπλωματών. Ωστόσο όπως είπε, η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα και το Γενικό Προξενείο, λειτουργούν κανονικά.

Η κα Ζαχάροβα, προχώρησε παράλληλα στην εκτίμηση ότι συν τω χρόνω η λογική πρέπει να επικρατήσει και να ομαλοποιηθεί η διπλωματική δραστηριότητα Ελλάδας και Ρωσίας σε Μόσχα και Αθήνα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση ρωσικού και διεθνούς Τύπου, η Ρωσίδα εκπρόσωπος αναφερόμενη στην απέλαση τον Απρίλιο δώδεκα Ρώσων διπλωματών, είπε ότι οι αμοιβαίες απελάσεις δεν είναι επιλογή της Μόσχας και ότι «παρόμοιες ενέργειες δεν μένουν χωρίς αντίδραση».

Το πλήρες σχόλιο της Μαρίας Ζαχάροβα έχει ως εξής:

«Η κήρυξη ως "ανεπιθύμητων" οκτώ στελεχών της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μόσχα είναι αναγκαστικό απαντητικό μέτρο, λόγω των μη φιλικών ενεργειών της ελληνικής πλευράς, πρωτίστως της πρωτοφανούς απέλασης τον Απρίλιο δώδεκα Ρώσων διπλωματών και όπως καταλάβαμε, στόχος αυτής της ενέργειας ήταν η επιθυμία, η επιδίωξη να αποδυναμωθούν οι ρωσικές διπλωματικές αντιπροσωπείες, στο μέγιστο βαθμό να δυσχεράνουν τη φυσιολογική τους λειτουργία».

«Με επινοημένη αφορμή εξανάγκασαν ουσιαστικά να φύγουν από την Ελλάδα όλοι οι Έλληνες διπλωμάτες, εννοώ κομβικά στελέχη, εξαιρετικούς ειδικούς, οι οποίοι επί χρόνια υπηρετούσαν την υπόθεση της ανάπτυξης των ελληνορωσικών σχέσεων. Και πολύ περισσότερο η σημερινή ηγεσία της Ελλάδας προχώρησε σε ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση, ανέπτυξαν ηχηρή καμπάνια στα ΜΜΕ, δημοσίευσαν προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων αυτών. Δεν πρόκειται φυσικά να αντιγράψουμε αυτήν την ανήθικη τακτική, αλλά απαντητικά μέτρα όντως ελήφθησαν».

«Οι αμοιβαίες απελάσεις δεν είναι δική μας επιλογή, θα ήθελα αυτό να το υπογραμμίσω, δεν τις αρχίσαμε εμείς, αλλά δεν μένουν χωρίς αντίδραση παρόμοιες ενέργειες. Νομίζω ότι συν τω χρόνω η λογική (είναι η τρίτη φορά, που επαναλαμβάνω αυτή τη φράση στο σημερινό μπρίφινγκ) πρέπει να επικρατήσει και θα επιτρέψει να ομαλοποιηθεί η εργασία των διπλωματικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών».

«Σε ό,τι αφορά στην Πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα και στο Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, μετά την εξαναγκαστική, αβάσιμη μείωση του προσωπικού τους, παρ’ όλ’ αυτά πλήρως εκτελούν την αποστολή, που τους έχει ανατεθεί, συμπεριλαμβανομένων των προξενικών υπηρεσιών, της έκδοσης θεωρήσεων και της υπεράσπισης των συμφερόντων της Ρωσίας και των πολιτών της, όπως ορίζουν οι εξουσιοδοτήσεις τους. Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση των ελληνικών διπλωματικών αντιπροσωπειών, καλύτερα να απευθύνετε αυτό το ερώτημα στην Αθήνα».

Η Ρωσία απελαύνει οκτώ Έλληνες διπλωμάτες

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα, 27 Ιουνίου, η Ρωσία κήρυξε οκτώ Έλληνες διπλωμάτες «personae non gratae» και τους έδωσε προθεσμία οκτώ ημερών να εγκαταλείψουν τη χώρα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι κάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή σε εξηγήσεις για να διαμαρτυρηθεί για «την συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου», σύμφωνα με το Reuters.

H Μόσχα υποστήριξε επίσης ότι έχει διαμαρτυρηθεί για την ελληνική απόφαση να κηρυχθεί μια ομάδα Ρώσων διπλωματών «personae non gratae».

Η απόφαση του ρωσικού ΥΠΕΞ έρχεται σε συνέχεια της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας - Μόσχας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Αβάσιμη η απόφαση των ρωσικών αρχών» απαντά η Αθήνα

«Εκφράζουμε την έντονη λύπη μας για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την κήρυξη οκτώ στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του Γενικού Προξενείου στη Μόσχα, ως personae non grata» τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

«Δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις» σημειώνει από την πλευρά της η Αθήνα.

«Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Eξυπακούεται ότι η Πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και οι Προξενικές Αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεση τους προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες» καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει στις αρχές Απριλίου ότι κηρύσσει 12 μέλη των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών ως personae non gratae, σε συνέχεια ενός πρωτοφανούς «μπαράζ» απελάσεων από χώρες της ΕΕ στη σκιά των εικόνων φρίκης από την ουκρανική Μπούτσα. Τότε, μέσω της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, η Μόσχα είχε δεσμευθεί για «ανάλογη απάντηση».

Έκτοτε η Μαρία Ζαχάροβα έχει εξαπολύσει βολές τόσο κατά της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και προσωπικά εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η πιο πρόσφατη αφορμή ήταν η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, με τη Μόσχα να κατηγορεί την Αθήνα για «ένταξη στο αντι-ρωσικό μέτωπο της Δύσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ