ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή αντιπαράθεση για το δημοψήφισμα του 2015

Σφοδρή αντιπαράθεση για το δημοψήφισμα του 2015
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, υπουργός Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του 2015 θέλησε να απαντήσει στους επικριτές του, πυροδοτώντας σφοδρή αντιπαράθεση

Άγρια κόντρα ξέσπασε στη Βουλή με αφορμή τις αναφορές Βαρουφάκη στο δημοψήφισμα του 2015 που εξακολουθεί -όπως είπε- να τρομάζει γιατί το 62% που έλαβε το "όχι" "έτσουξε" και εξακολουθεί να "τσούζει".

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, υπουργός Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του 2015, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες δέχεται πυρά για την πολιτική του πρώτου 6μηνου της διακυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου που οδήγησε στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου, θέλησε να απαντήσει στους επικριτές του, πυροδοτώντας σφοδρή αντιπαράθεση.

"Το δημοψήφισμα σας έτσουξε κύριοι. Γιατί εκείνο το δημοψήφισμα ήτανε μια ηχηρή καταδίκη της προπαγάνδας της μιντιακής, εκείνο το 62% ακόμη σας τσούζει γιατί έγραψε ένδοξη ιστορία αγώνων", είπε και πρόσθεσε: "Ο λαός ψήφισε ταξικά και ακομμάτιστα, αριστεροί με μεγάλες καταθέσεις ψήφισαν "ναι", το δημοψήφισμα του 2015 θέλετε απεγνωσμένα να το σβήσετε από τη συλλογική μνήμη... Το "ναι" σε όλα του Τσίπρα έφερε τη σημερινή πλήρη παράδοση κάθε μορφής πλούτου".

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε ότι ο Ντράγκι έκλεισε τις τράπεζες. "Το προηγούμενο βράδυ που έκλεισε ο Ντράγκι της τράπεζες εδώ, στα ΑΤΜ της Εθνικής, πήγαιναν βουλευτές και τράβαγαν χρήματα ολονυχτίς, την ώρα που οι Έλληνες δεν είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν κι η τράπεζα τα ξαναγέμιζε... Και ναι, ήταν απρεπές να κάτσω στην ουρά των ΑΤΜ...", είπε με τον παριστάμενο υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να απαντά πως ο Γιάνης Βαρουφάκης ως υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα εκτελούσε εντολές του.

"Είστε το παρελθόν που θέλει να κρύβει, προσπάθησε να τα φορτώσει όλα σε εσάς, εκτελούσατε εντολές Τσίπρα και μόλις ήρθαν τα δύσκολα ο Τσίπρας προσπάθησε να ξεχάσει το παρελθόν...", είπε ο κ. Πλεύρης και θύμισε ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση μετά το δημοψήφισμα. "Υπερασπίζεστε ένα δρομο καταστροφικό για τον οποίο είναι υπέυθυνος ο κ. Τσίπρας", είπε και συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρεθεί στην κυβέρνηση και θα είναι πάντα υπόλογοι, βλέποντας στον καθρέφτη τον Βαρουφάκη.

"Η περίοδος 2015-2019 ήταν η αρχή του τέλους του μνημονίου και την ίδια ώρα στελέχη σας έλεγαν βάστα Σόιμπλε και τα μνημόνια είναι ευλογία", αντέτεινε ο Πάνος Σκουρλέτης και ανέφερε ότι η ΝΔ έκανε σπέκουλα πάνω στην κατάρρευση χώρας. Χαρακτήρισε κορυφαία στιγμή το δημοψήφισμα και το 62% που έλαβε το "όχι", καθώς ανάγκασε ακραίες φωνές να αποδεχθούν μια δημοκρατική εκλεγμένη κυβέρνηση. "Είμαστε περήφανοι από α΄περίοδο διακυβέρνησης και για τη β’ που έβγαλε χώρα από μνημόνια", ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης που ήρθε σε κόντρα και με τη Νάντια Γιαννακοπούλου από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όταν εκείνη μίλησε για καταδικασμένες στη μνήμη του ελληνικού λαού εποχές.

"Το ‘15 κ. Σκουρλέτη που θυμηθήκατε και δεν σας βγαίνουν και τα νούμερα, στην αγκαλιά του Καμμένου πήγατε, δεν θυμόμασταν τότε τη προοδευτική διακυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ", είπε και όταν ο κ. Σκουρλέτης αντέδρασε, συνέχισε: "Συγκυβερνήσατε με την άκρα δεξιά, θα απολογηθείτε και αφήστε τα όλα τα άλλα". Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε να διαμαρτύρεται με τη Νάντια Γιαννακόπουλου να λέει: "Εκτός γραμμής είστε κ. Σκουρλέτη και σας πέταξε ο Τσίπρας, εσάς και την «Ομπρέλα», φοβάστε γιατί το ΠΑΣΟΚ δυναμώνει".

Ο Γιάνης Βαρουφάκης λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις Τσακαλώτου για ενδεχόμενη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΜεΡΑ25 με στόχο την δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού, δήλωσε «ανοικτός» για μετεκλογικές συνεργασίες στην βάση προγράμματος που θα έχει συμφωνηθεί πριν την προσφυγή στις κάλπες. "Όποιοι θέλετε να συγκυβερνήσετε πείτε το από πριν και πείτε πως θα συμβαδίσετε. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο αλλα πριν τις εκλογές, μετά την απομάκρυνση από καλπη θα σας μαυρίσουμε", είπε με τον Θάνο Πλεύρη να διερωτάται: "Είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ επιλογή στο τέλος 4ετίας, που θα γίνουν εκλογές, η τυχόν συγκυβέρνηση να είναι με τον Βαρουφάκη; Να ακολουθηθεί το σχέδιο Βαρουφάκη; Λέτε να τοποθετηθούν όλοι... Ο κ. Τσακαλώτος είπε συγκυβέρνηση με ΜέΡΑ25, ο κ. Τσίπρας το θέλει αυτό;"

ΔΗΜΟΦΙΛΗ