ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία: Mε παράνομη NOTAM δεσμεύει περιοχή στο κεντρικό Αιγαίο για δύο μήνες

Τουρκία: Mε παράνομη NOTAM δεσμεύει περιοχή στο κεντρικό Αιγαίο για δύο μήνες
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά από ένα drone σε στρατιωτική αεροπορική βάση στο Μπάτμαν της Τουρκίας Murat Cetinmuhurdar/Pool Photo via AP

Σε συνέχεια των προκλήσεων, η Τουρκία προχώρησε σε έκδοση ΝΟΤΑΜ με την οποία δεσμεύει μια μεγάλη περιοχή στο κεντρικό Αιγαίο για μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Η Άγκυρα ζήτησε από την Αθήνα να δεσμευθεί η περιοχή ανάμεσα στη Σκύρο και τα Ψαρά, από αύριο Δευτέρα 4 Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου. Η Αθήνα έδωσε αρνητική απάντηση, καθώς παρεμποδίζεται -μεταξύ άλλων- και η ομαλή ροή των επιβατικών πτήσεων στην περιοχή.

Η Τουρκία αμφισβητώντας για μία ακόμη φορά ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, προχώρησε στην παράνομη δέσμευση της περιοχής, με παράνομη ΝΟΤΑΜ, καθώς δεν έχει καμία δικαιοδοσία μέσα στο FIR Αθηνών.

Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ του Mega, σημαντικό κομμάτι της περιοχής ότι συμπίπτει με πεδίο βολής της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού.

Σημειώνεται ότι χθες, Σάββατο, σημειώθηκαν 36 τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από ένα τουρκικό UAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος). Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ