ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μέτσολα στο Στρασβούργο με επίκεντρο την ενέργεια

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μέτσολα στο Στρασβούργο με επίκεντρο την ενέργεια
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κόμβο μεταφοράς ενέργειας από την ευρύτερη περιοχή προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη AP Photo/Jean-Francois Badias

Συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν από την ομιλία του στην Ολομέλεια, στο Στρασβούργο.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο εθνικό πρόγραμμα στήριξης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια και επανέλαβε την πρόταση του για την αποσύνδεση της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου από την τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που φτάνει στον καταναλωτή.

Επίσης τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κόμβο μεταφοράς ενέργειας από την ευρύτερη περιοχή προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα στον τομέα της οικονομίας, επισημαίνοντας το ευρύ φάσμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αλλά και της κοινωνικής συνοχής.

Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με το 2015».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2015, που είχε διεξαχθεί σαν σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε ότι «λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή και μόνο μπροστά το φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω.Αλλά το τίμημα ήταν βαρύ κλειστές τράπεζες, capital controls και ένα τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο που μας οδήγησε σε νέο κύκλο λιτότητας» . Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι «εδώ και τρία χρόνια η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση που την οδηγεί στη νέα εποχή».

Αναφερόμενος στην διαρκή επιθετική ρητορική της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «στους αίολους ισχυρισμούς της απαντά η πραγματικότητα και το Διεθνές Δίκαιο, ενώ στη δική της προκλητικότητα αντιτάσσουμε την δική μας ετοιμότητα».

«Στην ανατολική Μεσόγειο δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως «η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας και της εθνικής ακεραιότητας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ