ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ: Τροπολογία στο Κογκρέσο για «μπλόκο» στα τουρκικά F-16

ΗΠΑ: Τροπολογία στο Κογκρέσο για «μπλόκο» στα τουρκικά F-16
AP Photo/ Krystal Ardrey

Δύο τροπολογίες κατατέθηκαν στο Κογκρέσο με στόχο να αποτραπούν η πώληση μαχητικών στην Τουρκία και η αναβάθμιση των F-16 της στην ανώτερη κατηγορία.

Η τροπολογία για το θέμα των F-16, που υπογράφουν 10 βουλευτές, εντάσσεται στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ και αποτελεί μια πρώτη αντίδραση του ελληνοαμερικανικού λόμπι στις επιδιώξεις της Άγκυρας που έθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Τζο Μπάιντεν, κατά τη συνάντησή τους στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Κρις Πάππας ηγήθηκε της τροπολογίας για να μην δοθούν τα F-16 στην Τουρκία, όσο εκείνη εξακολουθεί να παραβιάζει τον εναέριο χώρο άλλων χωρών και συνεχίζει να κάνει υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

«Ανησυχώ βαθιά για της σχόλια του βοηθού υπουργού (Αμυνας Σελέστ) Γουάλαντερ για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των τουρκικών F-16 και αντιτίθεμαι σθεναρά στην πώληση προηγμένων όπλων και εξοπλισμού για την αναβάθμιση του στόλου των F-16 της Τουρκίας. Η Τουρκία απέτυχε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που οδήγησαν στην απόρριψή της από το πρόγραμμα των F-35 και στην επιβολή των κυρώσεων στο πλαίσιο της CAATSA», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος (Νιου Χάμσαϊρ), Κρις Πάππας.

«Η ολοένα αυξανόμενη πολεμική ρητορική και συμπεριφορά της Τουρκίας προς την Ελλάδα, έναν αξιόπιστο δημοκρατικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί επίσης να αγνοηθεί. Τουρκικά F-16 έχουν πετάξει πάνω από ελληνικά νησιά και παραβίασαν τον εναέριο χώρο της εκατοντάδες φορές τις τελευταίες εβδομάδες και η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια αβάσιμη εκστρατεία αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της στο ανατολικό Αιγαίο. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση Ερντογάν να ξεφύγει από την ευθύνη για παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ και των αρχών της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

«Είμαι βαθιά απογοητευμένη με το προφανές σχέδιο να προχωρήσουμε με τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16» δήλωσε η Κάρολιν Μαλόνι, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, εκλεγμένη με το Δημοκρατικό Κόμμα στη Νέα Υόρκη.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τον σημερινό στόλο των μαχητικών της για να παραβιάσει την κυριαρχία ενός αξιόπιστου μέλους και συμμάχου του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας, και ότι μια τέτοια εκσυγχρονισμένη δύναμη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει την παράνομη κατοχή της βόρειας Κύπρου. Επιπλέον, η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400, τα οποία οδήγησαν στην απόρριψή της από το πρόγραμμα F-35 και στην επιβολή κυρώσεων στο πλάισιο του νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Πρέπει να συνεχίσουμε να θεωρούμε τον Ερντογάν υπεύθυνο για παραβιάσεις του νόμου των ΗΠΑ, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ασφάλειας της συμμάχου μας Ελλάδας. Μην τον ανταμείψετε», συμπλήρωσε.

«Η Τουρκία έχει επιδείξει με συνέπεια πλήρη αδιαφορία για την τήρηση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Φλόριντας, Γκας Μπιλιράκης.

«Ο Ερντογάν ενεργεί επανειλημμένα αντίθετα με τα αμερικανικά συμφέροντα. Με την επικίνδυνη συμπεριφορά του συμβάλλει στην αστάθεια της περιοχής. Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν πρέπει ουδέποτε να πουλήσουμε τουρκικά F-16 ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16».

Πρόκειται για διακομματικές τροπολογίες που απαγορεύουν στον Αμερικανό Πρόεδρο να μεταφέρει όπλα σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που, τον τελευταίο χρόνο, έχει προβεί σε παραβιάσεις του εναέριου χώρου ή έχει παραβιάσει την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα άλλης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι βουλευτές έχουν καταθέσει μια διακομματική τροπολογία στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA), η οποία απαγορεύει στον πρόεδρο να μεταφέρει όπλα σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ που μέσα στον τελευταίο χρόνο έχει προχωρήσει σε επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου ή της κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας άλλου μέλους του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, η τροπολογία αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό που επιτρέπει στον πρόεδρο να ξεπεράσει τους περιορισμούς που διατυπώνονται εάν πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι κάτι τέτοιο είναι προς το ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος θα πρέπει να παρέχει μια λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται για παραβιάσεις της κυριαρχίας άλλου μέλους του ΝΑΤΟ.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Αμερικανοί βουλευτές Τίνα Τίτους, Κρις Παππάς, Τσάρλι Κριστ, Κάρολιν Μαλόνεϊ, Φρανκ Παλλόνε, και Τζον Σαρμπάνης αναγνωρίζουν ότι η υποχώρηση της Άγκυρας στην αντίθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Ωστόσο, υπενθυμίζουν ότι «την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία δεν ήταν παραγωγικό μέλος του ΝΑΤΟ, ούτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ» και επισημαίνουν ότι υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά εκκρεμή ζητήματα, τα οποία δεν πρέπει να επιτρέψουν τη μεταφορά των F-16 στην Τουρκία.

Η επιστολή των βουλευτών

«Στις 30 Ιουνίου, ο πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε τις προθέσεις του να προχωρήσει στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Στις δηλώσεις του, σημείωσε ότι πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε πώληση και μεταφορά όπλων, το Κογκρέσο θα πρέπει να εγκρίνει το αίτημα.

» Ενώ η υποχώρηση της Τουρκίας στην αντίθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά εκκρεμή ζητήματα για να μην προχωρήσουμε με την πώληση των F-16 στην κυβέρνηση του Ερντογάν. Την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία δεν ήταν παραγωγικό μέλος του ΝΑΤΟ ούτε αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ.

» Η Τουρκία, συγκεκριμένα η Διεύθυνση της Αμυντικής Βιομηχανίας, παραμένει υπό κυρώσεις μέσω του νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων (CAATSA) ως αποτέλεσμα της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει δώσει απαντήσεις για το πώς η Τουρκία θα πληρούσε τις προϋποθέσεις για να εξαιρεθεί από αυτές τις κυρώσεις και πώς η κυβέρνηση θα μετριάσει τους κινδύνους της συνύπαρξης των F-16 με ένα ρωσικό οπλικό σύστημα. Άλλωστε γι' αυτό η Τουρκία απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα των F-35.

» Από τις αρχές του 2022 η Τουρκία έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, συμμάχου στο ΝΑΤΟ, πάνω από 2.377 φορές, συμπεριλαμβανομένων 120 υπερπτήσεων πάνω από το ελληνικό έδαφος. Οι ανταγωνιστικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς και η εχθρική της στάση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, καθιστούν σαφές ότι οι Τούρκοι δεν σκοπεύουν να αναστείλουν σύντομα αυτές τις επιθετικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες.

» Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούσαν στην πώληση F-16, αναμφίβολα θα χρησιμοποιούνταν πολεμικά αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου. Αυτό θα παραβίαζε τον νόμο περί ελέγχου εξαγωγών όπλων, ο οποίος επιτρέπει μόνο τη μεταφορά εξοπλισμού για νόμιμες επιχειρήσεις αυτοάμυνας. Τους τελευταίους επτά μήνες, καμία από τις ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο που σχετίζεται με την Ελλάδα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αμυντική, αλλά μάλλον πρόκειται για εκφοβισμό. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει παράσχει πληροφορίες σχετικά με το πώς εργάζεται για να σταματήσει την Τουρκία από αυτές τις ανταγωνιστικές ενέργειες προς έναν σύμμαχο των ΗΠΑ.

» Τέλος, εκτός από την επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στα πρόθυρα νέας εισβολής στη Συρία με συγκεκριμένη πρόθεση να στοχεύσει τις κουρδικές δυνάμεις στο Βορρά. Πολλές από αυτές τις δυνάμεις έχουν πολεμήσει στο παρελθόν και έχουν βοηθήσει τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή. Εάν η Τουρκία αποκτούσε μαχητικά συστήματα F-16, θα χρησιμοποιούνταν σαφώς σε αυτή τη νέα επίθεση κατά των συμμάχων μας των Κούρδων της Συρίας. Η κυβέρνηση δεν έχει παράσχει πληροφορίες σχετικά με το πώς θα διασφαλίσει ότι αυτά τα άτομα, στα οποία βασιστήκαμε στο παρελθόν και μπορεί να χρειαστεί να το κάνουμε ξανά στο μέλλον, θα προστατευτούν από όπλα που έχουν αναπτυχθεί από τις ΗΠΑ.

»Μέχρι να μπορέσει η κυβέρνηση να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σκόπευε να μετριάσει τις προαναφερθείσες ανησυχίες, θα συνεχίσουμε να αντιτασσόμαστε σε αυτή τη μεταφορά όπλων και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα F-16 δεν θα παραδοθούν στην τουρκική κυβέρνηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ