ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η χώρα μπορεί να έχει σταθερή, προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη

Τσίπρας: Η χώρα μπορεί να έχει σταθερή, προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη
Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ΙΝΤΙΜΕ/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Ολοκληρώθηκε η δευτερολογία του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης. 

Δείτε τη δευτερολογία Τσίπρα στη Βουλή

Στα θέματα της καθημερινότητας επικέντρωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερομιλία του, επιτιθέμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη- "θα απαντήσετε για όλα αυτά ή θα εξακολουθείτε να πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα για το 2015"-, αλλά κι αφήνοντας αιχμές για τη στάση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υποστήριξε ξανά πως ο πρωθυπουργός εξαπάτησε τους συνταξιούχους με τα αναδρομικά και τους εξαπατά και τώρα με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την οποία ενεργοποιεί από 1η Ιανουαρίου, "όταν θα έχουν μεσολαβήσει εκλογές", και η οποία δεν αφορά την πλειονότητα των συνταξιούχων: «Να δοθούν τώρα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, αντί να απολογηθείτε τους εξαπατάτε πάλι με υποσχέσεις».

Όσον αφορά τα εργασιακά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει νόμο το δίκιο του εργοδότη, υποσχόμενος πως δική του κυβέρνηση θα καταργήσει την "αντεργατική νομοθεσία" της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ο πρώην πρωθυπουργός στηλίτευσε τον κ. Μητσοτάκη και για τα ζητήματα διαφάνειας και κράτους δικαίου, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα αμετανόητο για τη στοχοποίηση πολιτικών του αντιπάλων για την υπόθεση Novartis.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη παράγοντα πολιτικής αστάθειας, ενώ υπογράμμισε πως η χώρα μπορεί να έχει σταθερή, προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη.

Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε: "Εμείς κάνουμε ολομέτωπη επίθεση στη ΝΔ κι όχι διμέτωπο. Όσοι θέλουν σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση οφείλουν να αποκλείσουν οποιαδήποτε συνεργασία με τη ΝΔ": «Είστε παράγοντας πολιτικής αστάθειας, ούτε οι βουλευτές σας σας πιστεύουν για εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Η χώρα μπορεί να έχει σταθερή προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής. Όσοι θέλουν προοδευτική κυβέρνηση να αποκλείσουν ρητά από τώρα συνεργασία με ΝΔ και Μητσοτάκη».

Βασικά σημεία της δευτερομιλίας Τσίπρα:

«Εξαπατήσατε τους συνταξιούχους όταν μιλούσατε για ψίχουλα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε τα κοινωνικά μερίσματα. Όταν μετά την έξοδο από τα μνημόνια κάναμε τη 13η σύνταξη και υποσχεθήκατε ότι θα την διατηρήσετε, αλλά δώσατε τα χρήματα 1 δισ. Για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

- Τους εξαπατήσατε δεύτερη φορά, τότε που έλεγε ο κ. Πέτσας να μην κάνουν προσφυγές, θα τα πάρουν όλοι οι συνταξιούχοι.

- Αφού τους πετσοκόψατε τα αναδρομικά, παραβιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, τώρα τους λέτε θα τα πάρουν μόνο όσοι κάναν προσφυγή.

- Αντί να απολογηθείτε για αυτό, ήρθατε πάλι να τους εξαπατήσετε δίνοντας ακόμη μία φορά υποσχέσεις. 1.1.23 η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

- Ποιοι είναι αυτοί που επιβαρύνονται από την εισφορά; Όσοι συνταξιούχοι παίρνουν πάνω από 12.000 ευρώ και η εισφορά για αυτούς είναι 2,2%. Δηλαδή όσοι είναι κάτω από 1.000 ευρώ σύνταξη, από την εξαγγελία που κάνατε δεν θα πάρουν τίποτα. Το 66% των συνταξιούχων της χώρας παίρνει κάτω από 12.000 ευρώ το χρόνο.

- Ισχυριστήκατε ότι θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις, αλλά αυξήσεις θα δουν 1 εκατ. συνταξιούχοι, ενώ δεν θα δουν 1,2 εκατ. Συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά. Πανηγυρίζετε δηλαδή για αύξηση 4% σε κάποιους συνταξιούχους ενώ το κόστος της ενέργειας είναι 200% πάνω.

- Αντί να απολογηθείτε για την απάτη στους συνταξιούχους με τα αναδρομικά και να πείτε θα το αποκαταστήσω, να δοθούν τώρα τα αναδρομικά, έρχεστε ακόμα μία φορά να τους εξαπατήσετε.

- Ποιος σας πιστεύει ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας; Ούτε οι βουλευτές σας. Έχετε οδηγήσει σε πρωτοφανή αστάθεια τη χώρα και λέτε το ένα ψέμα μετά το άλλο.

- Είπατε ότι δώσατε αύξηση του κατώτατου μισθού όταν ως κυβέρνηση επί Σαμαρά ψηφίσατε νόμο για να πάει ο κατώτατος στα 586 ευρώ.

- Εμείς αυξήσαμε τον κατώτατο 11% και 27% τον υποκατώτατο, χωρίς να υπάρχει τότε ακρίβεια και πληθωρισμός. Τότε υποσχεθήκατε στους εργαζόμενους αύξηση διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης. Και τι κάνατε; Δύο χρόνια τίποτα και μετά αύξηση 9% όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 12%.

- Η αγοραστική δύναμη των μισθωτών μειώνεται κατά 18% και για τον μέσο μισθό μερικής απασχόλησης έχει μειωθεί 28%. Αυτό είναι το δίκιο του εργάτη ή εσείς έχετε κάνει νόμο το δίκιο του εργοδότη;

- Με το που αναλάβατε καταργήσατε την αιτιολογημένη απόλυση, τις κλαδικές συμβάσεις, το ΣΕΠΕ φτιάχνοντας μία δήθεν ανεξάρτητη Αρχή, τη δήλωση της ηλεκτρονικής υποβολής των υπερωριών και υπερεργασίας.

- Οι εργαζόμενοι στα ντιλίβερι είναι εργαζόμενοι, δεν είναι παιδιά. Είναι επισφαλώς εργαζόμενοι με δικαιώματα. Όλη η Ευρώπη θεσπίζει πλαίσιο για μισθωτή εργασία, εσείς τους κάνετε ελεύθερους επαγγελματίες.

- Επί των ημερών μας μειώθηκε η ανεργία 10% και μας λέγατε καταστρέφουμε τη χώρα, τώρα μειώθηκε 5% και πανηγυρίζετε. Οι άνεργοι σήμερα είναι 919.000 στη χώρα, είναι για να πανηγυρίζουμε;

- Δεσμευόμαστε, όχι μόνο ότι επαναφέρουμε όσες φιλεργατικές ρυθμίσεις ξηλώσατε, αλλά θα διευρύνουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα στηρίξουμε και θα ενισχύσουμε τος μισθούς, θα θεσπίσουμε αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για εργολαβίες, θα προχωρήσουμε στην αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών, στην επανασύσταση του ΣΕΠΕ για να γίνονται πραγματικοί έλεγχοι.

- Δεν είπατε κουβέντα για την στεγαστική κρίση. Είναι τρομακτικά τα στοιχεία, το 40% του πληθυσμού καταβάλει πάνω από 50% του εισοδήματός του για έξοδα που έχουν να κάνουν με τη στέγη και το ποσοστό ανεβαίνει από την ενέργεια.

- Όταν από την Κομισιόν σας επισήμαναν το πρόβλημα και από τα 28 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δίνετε 1,3 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα στην Πορτογαλία προβλέπεται 1,7 δισ. , στην Ισπανία 1 δισ. ευρώ.

- Το μόνο που σας νοιάζει είναι να πηγαίνει καλά το AirBnB, να παίρνουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα ξένες εταιρίες και οι φοιτητές, οι άνεργοι, τα νέα παιδιά, δεν έχουν να βρουν ένα σπίτι, μένουν μέχρι τα 35 με τον μπαμπά και τη μαμά.

- Για αυτό και εξαγγείλαμε την αύξηση των επιδομάτων ώστε 150.000 νοικοκυριά νέων ανθρώπων να έχουν επίδομα ως 350 ευρώ το μήνα αν έχει δύο παιδιά. Και παρεμβάσεις ώστε να τελειώνει αυτό με το AirBnB.

- Τι θα κάνετε με την ακρίβεια; Άλλη μία πολιτική απάτη με τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Αφού ήταν τόσο εύκολο να την καταργήσετε, που απλά την ενσωματώνετε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, γιατί δεν την καταργούσατε το Σεπτέμβριο; Γιατί κοροϊδεύετε μέχρι τις εκλογές.

- Πείτε μας τι θα μπει στο δημόσιο ταμείο από τα υπερκέρδη με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ; Αλλά επειδή κάποια στιγμή κάτι θα αναγκαστείτε να πάρετε, πάτε και δίνετε από την πίσω πόρτα στη ΔΕΗ 300 εκατ. Ευρώ, που τα παίρνετε από τους καταναλωτές, μέσω των ΥΚΩ.

- Η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, δύο ανεξάρτητες αρχές, καταγγέλλουν την κυβέρνηση. Θα απαντήσετε κάτι για αυτά ή θα πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα για το 2015.

- Θα μειώσετε τον ΕΦΚ στα καύσιμα και τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής; Η αισχροκέρδεια είναι διπλή. Είναι οι παραγωγοί και τα διυλιστήρια και από την άλλη είναι και το κράτος, που αρνείται να μειώσει τον ΕΦΚ ενώ οι τιμές των καυσίμων έχουν πάει στο θεό. 3,8 δις. υπερέσοδα στο πρώτο πεντάμηνο. Γιατί το κάνετε αυτό; Για να έχετε να δώσετε κάποια προεκλογικά επιδόματα;

- Υπάρχει σοβαρό θέμα δημοκρατίας. Όχι μόνο γιατί είμαστε στην 108η θέση στην ελευθερία του Τύπου. Αλλά και σε ότι αφορά την απονομή δικαιοσύνης, το κράτος δικαίου, στα ζητήματα διαφάνειας και διαφθοράς. Η χώρα μας έχει βρεθεί επί των ημερών σας στην 29η θέση σε ευρωπαϊκή κλίματα σε ζητήματα για κράτος δικαίου, μόνο η Βουλγαρία και η Ουγγαρία είναι κάτω από εμάς. 29η στις 31 χώρες.

- Το βασικό πρόβλημα χθες στο ευρωκοινοβούλιο κ. Μητσοτάκη δεν ήταν τα άδεια έδρανα αλλά ήταν ο εκπρόσωπος του Μακρόν, γιατί έχετε κατρακυλήσει στην 108η θέση τη χώρα στην ελευθεροτυπία. Και σας είπε ότι δεν θέλουμε να δούμε άλλον ευρωπαίο ηγέτη που παραβιάζει το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου. Και η απάντησή σας ήταν ότι υπάρχουν εφημερίδες που κυκλοφορούν ελεύθερα στα περίπτερα. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, είστε πολύ μεγαλόκαρδος. Και ο εκδότης της Δημοκρατίας πρέπει να σας ευχαριστεί γιατί δεν καταφέρατε να τον βάλετε φυλακή.

- Για το θέμα της Νοβάρτις, είστε αμετανόητος. Ο κ. Γεωργιάδης είπε μία συγγνώμη, εσείς τίποτα. Εσείς βγάλατε ετυμηγορία, η Δικαιοσύνη θα κρίνει τον κ. Παπαγγελόπουλο. Εσείς βγάλατε ετυμηγορία για παραδικαστικό, είστε σοβαρός;

- Το τελεσίδικο βούλευμα λέει ότι δεν υπήρχε σκευωρία. Εφόσον δεν υπάρχει σκευωρία, ποιοι ευνόησαν την εταιρία; Εφόσον οι τρεις μάρτυρες δεν ήταν κουκουλοφόροι αλλά αξιόπιστοι, σύμφωνα με το βούλευμα, υπάρχει ένα θέμα για όσα λέτε. Θα δοθούν απαντήσεις ή θα μείνουν όλα αδιευκρίνιστα;

- Θέλουμε στη χώρα να επιστρέψει η δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου.

- Σας είπα ότι είστε παράγοντας πολιτικής αστάθειας. Θελήσατε να ανοίξετε πρώτος με διαρροές και αμφίσημες δηλώσεις την προσφυγή στην κάλπη για να κάψετε την απλή αναλογική. Τώρα βλέπετε ότι τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, δεν είναι τόσο εύκολο να καεί η απλή αναλογική. Όταν είδατε αυτό, αρχίσατε να μιλάτε για δεύτερες και τρίτες κάλπες.

- Η χώρα μπορεί να έχει σταθερή προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής. Όσο και να το ξορκίζετε θα σας διαψεύσει η πραγματικότητα.

- Όσο για αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικές δυνάμεις, εμείς δεν κάνουμε διμέτωπο αγώνα, κάνουμε μονομέτωπο αγώνα απέναντι στη ΝΔ. Γιατί πρέπει να φύγει πριν η βλάβη καταστεί για την πατρίδα ανήκεστος.

- Όσοι θέλουν και διακηρύσσουν ότι θέλουν όχι απλά προοδευτική αλλά και σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να αποκλείσουν ρητά από τώρα κάθε σκέψη για συνεργασία με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Για να έχουν κάποιο νόημα οι λέξεις και κάποια λογική οι προτάσεις τους".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ