ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφιακές ταυτότητες: Aνοικτό το ενδεχόμενο να ισχύουν και εκτός Ελλάδος στο προσεχές μέλλον

Ψηφιακές ταυτότητες: Aνοικτό το ενδεχόμενο να ισχύουν και εκτός Ελλάδος στο προσεχές μέλλον
Η διαδικασία θα «ανοίξει» με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του κάθε πολίτη Pixabay

Προ των πυλών είναι πλέον οι ψηφιακές ταυτότητες καθώς η σχετική διαδικασία για να μπορέσουν να τις έχουν οι Έλληνες πολίτες στο smartphone τους αναμένεται να ξεκινήσει στις 27 Ιουλίου.

Την Τετάρτη, η σχετική τροπολογία για τη δημιουργία του Gov.gr Wallet κατατέθηκε στη Βουλή υπό τη μορφή τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και, όπως επισημαίνεται, στο ίδιο ψηφιακό «πορτοφόλι» θα υπάρχει και το δίπλωμα οδήγησης του πολίτη.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως η διαδικασία θα «ανοίξει» με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του κάθε πολίτη.

Ο στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να ανοίγουν κάθε μέρα 1-2 ψηφία, κάτι που σημαίνει ότι η διαδικασία αυτή θα απαιτήσει ένα διάστημα περίπου μίας εβδομάδας.

Η ψηφιακή ταυτότητα θα είναι αποδεκτή μόνο εντός των ελληνικών συνόρων. Αυτό, τουλάχιστον, στην αρχή της εφαρμογής της συγκεκριμένης υπηρεσίας, καθώς, σύμφωνα με υπάρχουσες πληροφορίες, ο στόχος είναι αυτό να αλλάξει στο προσεχές μέλλον.

Καταρχάς, θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου είναι ήδη διαθέσιμη μία ψηφιακή εκδοχή της ταυτότητας ενός πολίτη, ο οποίος την έχει αποθηκευμένη στο smartphone του. Με αυτές τις χώρες, πρακτικά το μόνο που απαιτείται είναι να υπάρξει μία διμερή συμφωνία προκειμένου οι ψηφιακές ταυτότητες των πολιτών και των δύο χωρών να είναι αποδεκτές σε αυτές τις δύο χώρες.

Όμως, παράλληλα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει μία κεντρική ρύθμιση ώστε να μπορούν οι πολίτες που έχουν αποκτήσει και ψηφιακή εκδοχή της ταυτότητα τους να έχουν τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιούν και να είναι αποδεκτή σε οποιοδήποτε κράτος – μέλος της ΕΕ.

Άλλωστε, υπάρχει ήδη το σχετικό προηγούμενο με τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Σε αυτό το σενάριο, πρακτικά, ένας πολίτης που χρησιμοποιεί το smartphone του και για πληρωμές με κάρτες και αποφεύγει να μεταφέρει μετρητά, θα μπορούσε κάλλιστα να καταργήσει το πορτοφόλι του υποκαθιστώντας πλήρως με το «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ