ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τάσεις MRB: Tι λένε οι πολίτες για ελληνοτουρκικά και ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Τάσεις MRB: Tι λένε οι πολίτες για ελληνοτουρκικά και ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Στο ερώτημα «πόσο πιθανό θεωρείτε ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών;», το 61,4% το θεωρεί από αρκετά έως πολύ πιθανό, ενώ το 33% δεν το θεωρεί και τόσο βέβαιο. INTIME NEWS (Φωτογραφία αρχείου)

Σε δύο μείζονα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, τοποθετούνται οι πολίτες που κλήθηκαν να απαντήσουν στα ερωτήματα της έρευνας των τάσεων της MRB.

Η έρευνα ως προς αυτά τα δύο σκέλη κινήθηκε στα εξής επίπεδα:

Α. Ελληνοτουρκικά

α) Αξιολόγηση πολιτικής ΝΔ απέναντι στην Τουρκία

β) Πόσο πιθανό θεωρείτε ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας στην διάρκεια των επόμενων 12 μηνών;

γ) Άποψη που σας εκφράζει για την σχέση με την Τουρκία: Συνεννόηση ή Αντιπαλότητα

δ) Ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης της Ελλάδας με την Τουρκία σε περίπτωση που δεν υπάρξει καμία εμπλοκή τρίτης χώρας στην αντιπαράθεση;

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της πολιτικής της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία το 46,5% εκτιμά πως κινείται σε λάθος κατεύθυνση, έναντι ποσοστού 43,2% που θεωρεί ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στο ερώτημα «πόσο πιθανό θεωρείτε ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών;», το 61,4% το θεωρεί από αρκετά έως πολύ πιθανό, ενώ το 33% δεν το θεωρεί και τόσο βέβαιο.

Β. Πόλεμος στην Ουκρανία

α) Άποψη για την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία

β) O πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια σύρραξη μεταξύ των 2 χωρών ή μια σύρραξη της Ρωσίας με την Δύση;

γ) Βαθμός συμφωνίας με την αποστολή οπλισμού προς την Ουκρανία

δ) Άποψη για την στάση της Ελλάδας απέναντι στο ΝΑΤΟ

ε) Αξιολόγηση ηγετών στο θέμα του πολέμου Ουκρανίας και Ρωσίας

Σε ό,τι αφορά την άποψη των ερωτηθέντων για την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, το 47,2% απαντά «είμαι εντελώς εναντίον της επέμβασης γιατί είναι απολύτως αδικαιολόγητη», ενώ το 24,9% απαντά «είμαι εναντίον της επέμβασης, αλλά αναγνωρίζω ότι η Ρωσία σε αρκετά πράγματα είχε δίκιο και σοβαρές ανησυχίες.

Επιπλέον, το 17,9% των πολιτών επιλέγει να απαντήσει «αναγνωρίζω ότι η Ρωσία είχε σοβαρούς λόγους να επέμβει στην Ουκρανία και την στηρίζω και ότι οι ευθύνες των ΗΠΑ και πολλών δυτικών χωρών είναι εξίσου σοβαρές».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις και στο ερώτημα αν ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών ή μια σύρραξη της Ρωσίας με τη Δύση.

Πάνω από έξι στους δέκα ερωτηθέντες (ποσοστό 62,1%) απαντούν πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια σύρραξη της Ρωσίας απέναντι σε όλη τη Δύση», ενώ το 29,5% εκτιμά πως πρόκειται για μια σύρραξη ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο.

Στο ερώτημα αν οι πολίτες συμφωνούν με την αποστολή οπλισμού προς την Ουκρανία, το 65,3% των ερωτηθέντων τονίζει ότι διαφωνεί με αυτή την απόφαση έναντι ποσοστού 26,4% που συμφωνεί ως προς αυτό.

Σε ό,τι αφορά τη γνώμη των πολιτών ως προς τη στάση της χώρας απέναντι στο ΝΑΤΟ, το 64% εκτιμά πως «η κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθεί πιο ισορροπημένη εξωτερική πολιτική ώστε να μην επέλθει πλήρη ρήξη με την Ρωσία», ενώ το 24,5% πιστεύει πως «η κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθεί πιστά την εξωτερική πολιτική και τις αποφάσεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ ακόμη και εάν αυτό σημαίνει πλήρη ρήξη με την Ρωσία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ