ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «βραχυκύκλωμα» με τις πρόωρες εκλογές και τα σενάρια για ανασχηματισμό

Το «βραχυκύκλωμα» με τις πρόωρες εκλογές και τα σενάρια για ανασχηματισμό
Γύρω από την απόφαση του πρωθυπουργού να απορρίψει κατηγορηματικά και με διαδοχικές παρεμβάσεις τη διενέργεια εθνικών εκλογών, έχει αναπτυχθεί έντονη σεναριολογία. INTIME NEWS

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το «χειρόφρενο» που βάζει στη συζήτηση για εκλογές το προσεχές φθινόπωρο, αυξάνει την πίεση προς τα αντίπαλα στρατόπεδα που προεξοφλούσαν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Αναπόδραστα, τα κομματικά επιτελεία, εκτός από την αποκωδικοποίηση της πρωθυπουργικής κίνησης και το εάν αυτή υποκρύπτει μια πολιτική μπλόφα καλούνται να προχωρήσουν και σε προσαρμογές στη στρατηγική τους.

Πάντως γύρω από την απόφαση του πρωθυπουργού να απορρίψει κατηγορηματικά και με διαδοχικές παρεμβάσεις τη διενέργεια εθνικών εκλογών, έχει αναπτυχθεί έντονη σεναριολογία.

Αμέσως μετά το κλείσιμο στο ραδιοφωνικό μικρόφωνο του ΣΚΑΪ από το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτόνισε την «κόκκινη» γραμμή που έχει τραβήξει στις πρόωρες εκλογές, άρχισαν να ανακινούνται σενάρια ανασχηματισμού αλλά και αναλύσεις που δεν αποκλείουν τον εκλογικό αιφνιδιασμό. Έμπειρος κοινοβουλευτικός παράγοντας εξηγούσε στο CNN Greece ότι αυτό που έχει προκληθεί από τον πρωθυπουργό είναι ένα πολιτικό «βραχυκύκλωμα».

Κατά την ίδια ανάλυση σε αυτό συνετέλεσε η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιστρατεύσει τα επιχειρήματα που είθισται να χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, για να εξηγήσει το σκεπτικό του να ακολουθήσει την αντίστροφη πορεία και να εξαντλήσει τη συνταγματική θητεία της κυβέρνησης.

«Ξέρω ότι αυτή τη στιγμή το να οδηγήσουμε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με την "βόμβα" -το τονίζω- της απλής αναλογικής, με μία απρόβλεπτη Τουρκία απέναντί μας, δεν πιστεύω ότι είναι πράξη εθνικά υπεύθυνη και αν αυτό με οδηγήσει στο να έχω ένα πολιτικό κόστος, γιατί θα πρέπει να διαχειριστώ ένα δύσκολο χειμώνα, ας είναι έτσι», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Θέλοντας να αποδομήσει πλήρως την πολιτική «ρετσινιά» που του χρεώνει η αξιωματική αντιπολίτευση για το ίδιο θέμα, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε σε εμφατικό τόνο ότι παίρνει «το ρίσκο της σταθερότητας».

Υπερθεματίζοντας προς αυτήν την κατεύθυνση ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα διερωτήθη: «εάν το φθινόπωρο είναι όντως εκρηκτικό, είναι σώφρον να εκχωρήσουμε την αρμοδιότητα της διακυβέρνησης για κάποιες εβδομάδες σε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση;».

Συνομιλητές του πρωθυπουργού μάλιστα αντέκρουαν τις εικασίες που έκαναν την εμφάνιση τους αμέσως μετά τη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, σύμφωνα με τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ακύρωσε το ενδεχόμενο των φθινοπωρινών εκλογών, αλλά έκανε μια πολιτική προσποίηση στο προεκλογικό τερέν, για να «υπνωτίσει» τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης επισήμαιναν ότι είναι αδιαμφισβήτητες τόσο η καθαρότητα της τοποθέτησης του Κυριάκου Μητσοτάκης όσο και η ειλικρίνεια των προθέσεων του.

Σε αυτό το φόντο πάντως προστίθεται και η κίνηση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη να αποσύρει τρία άρθρα που αφορούν στις εκλογές από το νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε χθες στη Βουλή. Πρόκειται για αυτά που αφορούσαν την καταχώρηση αιτήσεων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, αποστολή εντύπων ψηφοδελτίων στις διπλωματικές αρχές και αναθεώρηση εκλογικών καταλόγων ετεροδημοτών.

Όπως είπε ο κ. Βορίδης, «έγινε μεγάλη συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές και σας απάντησε όπως σας απάντησε ο πρωθυπουργός. Εγώ θα κάνω και κάτι ακόμα για να σας καθησυχάσω, ότι δεν πρόκειται να πάμε σε εκλογές και ότι έχουμε χρόνο να διαβουλευτούμε πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα.

«Θα τα αποσύρω επί του παρόντος για να στείλουμε και ένα μήνυμα ότι έχουμε πάρα πολύ χρόνο μπροστά μας και έχουμε άνεση και δεν σχεδιάζουμε εκλογές και άρα θα σας φωνάξω να συζητήσουμε τις διατάξεις αυτές».

Ταυτόχρονα όμως με το «κάψιμο» των εκλογικών σεναρίων επανάκαμψαν και οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού. Οι διακινητές αυτού του σεναρίου, υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που βγαίνει από την πολιτική σκακιέρα η κίνηση του εκλογικού αιφνιδιασμού, αναπόφευκτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να φρεσκάρει το κυβερνητικό σχήμα. Η ίδια ανάλυση φέρνει μπροστά το ενδεχόμενο ενός δομικού ανασχηματισμού πριν ο πρωθυπουργός ανηφορίσει στη Θεσσαλονίκη για την ΔΕΘ, και θα είναι το σχήμα με το οποίο η κυβέρνηση μπει στην τελική ευθεία για τις κάλπες του 2023. Ανάλογες συζητήσεις περί ανασχηματισμού είχαν πυροδοτηθεί και τον περασμένο Μάιο, μετά το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το υπουργικό συμβούλιο: «αν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε προεκλογικά μην διστάσετε να μου το πείτε. Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πάντως όταν κάποιοι του λένε πως κλείνοντας τα σενάρια των εκλογών θα ξεκινήσουν αυτά του ανασχηματισμού χαμογελά και απαντά πως είναι «συνηθισμένος να ακούει σενάρια».

Σε κάθε περίπτωση αν γίνουν αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο θα είναι μετά το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ