ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος προς Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας: Οι εξουσίες είναι διακριτές όπως ορίζει το Σύνταγμα

Θεοδωρικάκος προς Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας: Οι εξουσίες είναι διακριτές όπως ορίζει το Σύνταγμα
Τι απαντούν οι εισαγγελείς στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την έκπληξή του για την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας εκφράζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος με νεότερη δήλωσή υπογραμμίζει ότι «οι εξουσίες είναι διακριτές όπως ορίζει το Σύνταγμά μας, το οποίο τηρούμε απαρέγκλιτα».

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων με αφορμή τη σημερινή συνέντευξη μου σε τηλεοπτικό σταθμό» αναφέρει χαρακτηριστικά και σημειώνει:

«Στη συνέντευξη αυτή, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, που περιέγραφε ότι η αστυνομία αφήνει ελεύθερους συλληφθέντες κακοποιούς, εξήγησα το αυτονόητο: Η αρμοδιότητα ποινικής αξιολόγησης συλληφθέντων ατόμων δεν ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία αλλά στη Δικαιοσύνη, η οποία εφαρμόζει τους Νόμους. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα, οι εξουσίες είναι διακριτές όπως ορίζει το Σύνταγμά μας, το οποίο τηρούμε απαρέγκλιτα».

Απάντηση στις πρωινές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, ότι οι δικαστικές αρχές «αφήνουν "ελεύθερους" συλληφθέντες για διάφορα αδικήματα και έτσι αυτοί συνεχίζουν τη δράση τους σε βάρος του κοινωνικού συνόλου», έδωσε νωρίτερα η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας.

Οι εισαγγελείς υπογράμμισαν ότι «η άσκηση ποινικής δίωξης, η επιβολή προσωρινής κράτησης, η καταδίκη και η απόλυση κατάδικων, έχουν ανατεθεί από το σύνταγμα στη δικαστική εξουσία και αποτελούν δικαστική κρίση που υπακούει σε συγκεκριμένες νομοθετικές επιλογές».

«Οι εκπτώσεις στη δικαστικά καθορισμένη χρονική διάρκεια των επιβαλλομένων ποινών, αποτελεί ευθύνη και αρμοδιότητα της πολιτείας, η οποία μπορεί να επιφέρει μια ουσιώδη μεταστροφή, με την εισαγωγή κριτηρίων και προϋποθέσεων λειτουργίας ενός πρόσφορου συστήματος που θα εξυπηρετεί επαρκώς τις ανάγκες προστασίας του κοινωνικού συνόλου χωρίς αυτό να ματαιώνει, να περιορίζει ή να αναιρεί την δικαιοδοτική κρίση των αρμόδιων δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι αυτονόητα ερμηνεύουν και εφαρμόζουν το νόμο που ισχύει», σημείωσαν.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο MEGA, άφησε αιχμές σε βάρος της Δικαιοσύνης για το θέμα της εγκληματικότητας, επισημαίνοντας οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές «αφήνουν ελεύθερους» τους συλληφθέντες, λέγοντας:

«Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελληνική Αστυνομία κάνει με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά της, ανταποκρίνεται αποτελεσματικά και αυτό φάνηκε και το προηγούμενο Σάββατο», εκφράζοντας για άλλη μία φορά δημοσίως την ικανοποίησή του για τον τρόπο που αντέδρασαν οι δύο αστυνομικοί αλλά και ολόκληρη η ΕΛ.ΑΣ στη συμπλοκή στα Κάτω Πατήσια.

«Οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν τους κακοποιούς όμως η Δικαιοσύνη τους αφήνει ελεύθερους» σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε πως από 1 Σεπτέμβρη μέχρι 30 Ιουνίου έχει μειωθεί κατά 30% η εγκληματικότητα, συγκριτικά με την ίδια εποχή πριν την καραντίνα του κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ