ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Η «απόβαση» Φλώρου - Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ και οι αντιδράσεις της Άγκυρας

Ελληνοτουρκικά: Η «απόβαση» Φλώρου - Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ και οι αντιδράσεις της Άγκυρας
Τo τουρκικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στα ταξίδια του στρατηγού Κων. Φλώρου και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στις ΗΠΑ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME

Ο νέος γύρος της όξυνσης που ξεκινά η Άγκυρα, τόσο με το ρητορικό ξέσπασμα του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, όσο και με την προκλητική απεικόνιση της τουρκικής επικράτειας από τον εθνικιστή εταίρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αρχηγού των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συμπίπτει χρονικά με τα επιπλέον βήματα στην εμβάθυνση της ελληνο-αμερικανικής συνεργασίας στον αμυντικό τομέα που πραγματοποιούνται τα προσεχή εικοσιετράωρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Τα τουρκικά «ραντάρ» είναι στραμμένα στις εξελίξεις που αναμένεται να δρομολογήσουν τα ταξίδια της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις ΗΠΑ για την περαιτέρω ενίσχυση του ελληνικού οπλοστασίου με το DNA της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας.

Τα δεδομένα της συγκυρίας, σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, παρά τους αρχικούς πανηγυρισμούς, δυσχεραίνουν τη θέση της τουρκικής ηγεσίας. Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, την ώρα που η Άγκυρα πασχίζει για να υπερβεί τον σκόπελο του Κογκρέσου των ΗΠΑ ώστε να εξασφαλίσει την αναβάθμιση του στόλου των F-16 στην έκδοση Viper, η ελληνική πλευρά θα ισχυροποιεί τις βάσεις για την ένταξη των F-35 στην Πολεμική μας Αεροπορία.

Εντός της ημέρας μεταβαίνει στις ΗΠΑ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Ο σχεδιασμός αλλά κυρίως η διμερής προετοιμασία που έχει προηγηθεί φέρνουν στο επίκεντρο των επαφών στρατηγού Φλώρου, εξοπλιστικά προγράμματα από την «βιτρίνα» της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ αλλά και «έξυπνες αγορές» από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού που «κουμπώνουν» με το πλάνο αναβάθμισης της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Είναι ξεκάθαρο ότι ο κύκλος των συναντήσεων που θα έχει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν θα είναι μονοδιάστατος και κατά τη διάρκεια τους θα γίνει πέραν της επισκόπησης στις διμερείς σχέσεις και μια εκτενής ανάλυση τόσο της κατάστασης στην Ουκρανία όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η αυλαία των επαφών του στρατηγού Φλώρου, ανοίγει αυτήν τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον με τη συνάντηση με τον αρχηγό του αμερικανικού Στρατού Ξηράς, Τζέιμς Τσαρλς ΜακΚόνβιλ. Οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί αναμένεται να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, και για τα εξοπλιστικά, με την ελληνική πλευρά να έχει εκφράσει ανοιχτά τις προθέσεις της, έναντι των ευκαιριών που έχει διαπιστώσει ότι υπάρχουν στις … «προθήκες» που διαθέτει το στοκ των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Κεντρικός άξονας στον ελληνικό σχεδιασμό είναι αναβάθμιση της μεταφορικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων με εναέρια μέσα, όπως τα ελικόπτερα Black Hawk τα οποία ιεραρχούνται ψηλά στον κατάλογο που έχει καταρτίσει το ΓΕΕΘΑ. Όπως μεταδίδεται από έγκυρες πηγές, το ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζεται και στα Αμφίβια Τεθωρακισμένα AAV-7, για τα οποία έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως η αρμόδια επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής.

Επαφές με την Lockheed Martin

Αναπόδραστα όμως οι προβολείς στρέφονται στο Ντάλας και στις συναντήσεις που θα έχει ο στρατηγός Φλώρος την ερχόμενη Τρίτη με τα στελέχη της Lockheed Martin καθώς επίσης στην ξενάγησή του στο εργοστάσιο όπου κατασκευάζονται τα stealth μαχητικά F-35.

Ο στρατηγός Φλώρος θα μεταφέρει στα στελέχη της εταιρείας την απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει στη δέσμευση 20+20 αεροσκαφών 5ης γενιάς. Αναμένεται ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ να πάρει μια ισχυρή δόση ενημέρωσης γύρω από τις δυνατότητες που καθιστούν το F-35, επιλογή αεροπορικής κυριαρχίας.

Παράλληλα όμως οι συζητήσεις θα περιστραφούν και γύρω από τα υπόλοιπα προγράμματα που αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη επ’ωφελεία της αεροπορικής ισχύος της Ελλάδας, όπως η αναβάθμιση των F-16 Viper και των Block 50, τα P3 του Ναυτικού και τα C-130.

Την Τετάρτη ο αρχηγός θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συναντήσεις με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους στο Πεντάγωνο. Ανάμεσα στα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι θα είναι η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, ο καθοριστικός ρόλος της Ελλάδας στην ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, η περαιτέρω αξιοποίηση της Αλεξανδρούπολης και η ανάπτυξη νέων υποδομών στη Σούδα, τη Λάρισα και τον Βόλο.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν και για το ενδιαφέρον της Ελλάδας να προμηθευτεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Sea Guardian για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων.

Το ραντεβού των στρατηγών

Την Πέμπτη ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, αρχηγό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ, με τον οποίο γνωρίζονται αρκετά καλά και έχουν τακτική επικοινωνία. Οι δύο αρχηγοί θα αναπτύξουν εκτενώς τα δεδομένα της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών και θα επαναβεβαιώσουν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν τις μαχητικές ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών μέσω κοινών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα τονίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη συμβολή της Αθήνας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και στην υποστήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική εισβολή, ενώ θα υπογραμμίσει τον ρόλο της Ελλάδας ως στενού συμμάχου των ΗΠΑ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και μάλιστα απέναντι στην αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας.

Το πρόγραμμα του αρχηγού θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή στη Φλόριντα με την επίσκεψη στην Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (USSO COM). Ο Έλληνας στρατηγός θα ξεναγηθεί στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και θα συζητήσει με υψηλόβαθμος αξιωματικούς για τα πρωτόκολλα και τις μεθόδους που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ, αλλά και για τις ευκαιρίες συνεκπαίδευσης με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ