ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς σε Λιου: H Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους της

Παππάς σε Λιου: H Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους της

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αποδεδειγμένα τηρεί τα συμφωνηθέντα και επιτυγχάνει τους στόχους της, συνιστώντας έναν αξιόπιστο οικονομικό εταίρο διεθνώς», υπογραμμίστηκε από την πλευρά του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, κατά τη συνάντηση που είχε, στο πλαίσιο επίσημης αποστολής στην Ουάσιγκτον, με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Παπάς ενημέρωσε τον κ. Λιου σχετικά με το νέο κεφάλαιο που άνοιξε για την ελληνική οικονομία μετά την «ουσιαστική ολοκλήρωση της αξιολόγησης» και - για πρώτη φορά - την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Από ελληνικής πλευράς υπογραμμίστηκε ότι, πλέον, η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αποδεδειγμένα τηρεί τα συμφωνηθέντα και επιτυγχάνει τους στόχους της, συνιστώντας έναν αξιόπιστο οικονομικό εταίρο διεθνώς.

Συγκεκριμένα, τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- Το 2015 έκλεισε με σχεδόν μηδενική ύφεση (0,2%), ενώ οι εκτιμήσεις του καλοκαιριού μιλούσαν για ύφεση 7 μονάδων και το ΔΝΤ, μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, είχε δημοσιοποιήσει εκτιμήσεις για ύφεση 2,7%. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2010 ως το 2014, με τα δύο προηγούμενα μνημόνια, το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%.

- Τα φορολογικά έσοδα του 2015 ήταν πάνω από το στόχο του προγράμματος.

- Η ανεργία μειώθηκε 2 μονάδες σε ένα χρόνο.

- Η συνολική οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα αυξήθηκε το 2015 κατά 5,7% σε επιφάνεια και κατά 32,3% σε όγκο.

- Το 2015 καταγράφηκε ρεκόρ αφίξεων στον τουρισμό.

lew2

Πηγή: Reuters Ο Αμερικάνος ΥΠΟΙΚ Τζάκ Λιου

- Το 2015 επιτεύχθηκε ρεκόρ απορροφητικότητας κονδυλίων ΕΣΠΑ, φτάνοντας το 97,1% και καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στη σχετική λίστα των ευρωπαϊκών χωρών.

Στην ανακοίνωση ακόμη, υπογραμμίζεται ακόμη ότι ο υπουργός Επικρατείας, με δεδομένες τις «θετικές» εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τόνισε τη σημασία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης χωρίς μέτρα επιπλέον των συμφωνηθέντων, αλλά μόνο με έναν αυτόματο μηχανισμό προσαρμογής, ο οποίος προβλεπόταν από τη συμφωνία και θα ενεργοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι στόχοι.

Επίσης, ο κ. Παππάς ενημέρωσε για τη στέρεα πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί, αφού ήδη - σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat - η Ελλάδα, όχι μόνο υλοποιεί τους στόχους, αλλά και τους υπερβαίνει σημαντικά.

Επιπλέον, ο κ. Παππάς ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών για την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, που είχε ως αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα σταθερό σήμερα χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα και για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί. Επίσης, ενημέρωσε για τον νέο αναπτυξιακό νόμο ο οποίος στοχεύει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, με βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αναλυτικά, ο αναπτυξιακός νόμος επιδιώκει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας του ελληνικού παραγωγικού συστήματος, την αύξηση των θέσεων εργασίας ιδιαίτερα για τους νέους, την αναστροφή του brain drain effect (εξαγωγή επιστημόνων στο εξωτερικό), καθώς και την αύξηση της εξωστρέφειας της οικονομίας, με έμφαση στους υψηλής προστιθέμενης αξίας και εντάσεως γνώσης τομείς.

Τέλος, ο κ. Παππάς ανέλυσε την πορεία της συζήτησης για το χρέος, τονίζοντας την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα, με στόχο την ελάφρυνση του προφίλ αποπληρωμής στα επόμενα χρόνια (επιμήκυνση περιόδου χάριτος, διασφάλιση της βιωσιμότητας των χρηματοδοτικών αναγκών κ.λπ.) ώστε το χρέος θα γίνει πιο διαχειρίσιμο και να επισπευσθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων - ενώ περιέγραψε και το ρόλο του ΔΝΤ στην όλη διαδικασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ