ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για χάρτη Μπαχτσελί: Όνειρο εξτρεμιστών ή πολιτική; Ο Ερντογάν να ξεκαθαρίσει τη θέση του

Μητσοτάκης για χάρτη Μπαχτσελί: Όνειρο εξτρεμιστών ή πολιτική; Ο Ερντογάν να ξεκαθαρίσει τη θέση του
Έριξε το «γάντι» στον Τούρκο πρόεδρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

 «Πυρά» κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος με αφορμή τον χάρτη του ηγέτη των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί διεμήνυσε πως ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν η «Γαλάζια Πατρίδα» αποτελεί ένα όνειρο εξτρεμιστών ή επίσημη τουρκική πολιτική. 

«Κοιτάξτε καλά αυτό το χάρτη. Η Κρήτη, η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος έχουν προσαρτηθεί από την Τουρκία. Ένα παράξενο όνειρο εξτρεμιστών ή επίσημη τουρκική πολιτική; Μια ακόμη πρόκληση ή ένας πραγματικός στόχος; Ο πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση του για τις τελευταίες γελοιότητες του κυβερνητικού εταίρου του» γράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κοινωνικά δίκτυα, ρίχνοντας το «γάντι» στον Τούρκο πρόεδρο.

Προκλήσεων συνέχεια

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί φωτογραφήστηκε το Σάββατο στην έδρα της εθνικιστικής οργάνωσης με χάρτη, στον οποίο τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, καθώς και η Κρήτη, απεικονίζονται ως τουρκική επικράτεια.

Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, είχε εκτοξεύσει απειλές κατά της Ελλάδας για το Αιγαίο.

Κατόπιν συνάντησης με στελέχη των Γκρίζων Λύκων, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), έλαβε ως δώρο τον επίμαχο χάρτη από τον τυπικό αρχηγό της οργάνωσης Αχμέτ Γιγίτ Γιλντιρίμ -για να ακολουθήσει επίσημη φωτογράφηση και σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο ηγέτης μας, κ. Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία μας. Ο Θεός να τον ευλογεί και να του δώσει μακροζωία», αναφέρει το tweet των Γκρίζων Λύκων.

Σκληρή απάντηση και από διπλωματικές πηγές της Αθήνας

Σκληρή απάντηση στον προκλητικό χάρτη του ηγέτη των Γκρίζων Λύκων και εταίρου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί έδωσαν την Κυριακή διπλωματικές πηγές από την Αθήνα, κάνοντας λόγο για μια ιδιαίτερα επιθετική και προκλητική ενέργεια ενώ τόνισαν πως πρόκειται για μια πράξη αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας.

«Η δημόσια ανάρτηση χάρτη από ανώτατα στελέχη του κόμματος που αποτελεί κυβερνητικό εταίρο στην Τουρκία, ο οποίος απεικονίζει ελληνικό έδαφος ως τουρκικό αποτελεί ιδιαίτερα επιθετική και προκλητική ενέργεια και είναι απολυτά καταδικαστέα», σημειώνουν διπλωματικές πηγές και συνεχίζουν:

«Δυστυχώς, αποτελεί μέρος της κλιμάκωσης της ακραίας ρητορικής από την Τουρκιά της οποίας είμαστε μάρτυρες σε καθημερινή βάση. Αναμένουμε την άμεση κατηγορηματική και δημόσια αποδοκιμασία της απαράδεκτης αυτής πράξης αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ