ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κληρώθηκαν οι ανώτατοι δικαστές των Ειδικών Δικαστηρίων για Παπαγγελόπουλο - Παππά

Κληρώθηκαν οι ανώτατοι δικαστές των Ειδικών Δικαστηρίων για Παπαγγελόπουλο - Παππά
Η υπόθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αφορά σε παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης και του Νίκου Παππά στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ / INTIME

Κληρώθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής οι ανώτατοι δικαστές των Ειδικών Δικαστηρίων που θα συγκροτηθούν για να εκδικάσουν τις υποθέσεις των πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και Νίκου Παππά.

Η υπόθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αφορά σε παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης και του Νίκου Παππά στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών.

Οι έδρες των δύο Ειδικών Δικαστηρίων θα «καταληφθούν» από γυναίκες, καθώς στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου, οι 11 από τους 13 τακτικούς δικαστές (επτά Αρεοπαγίτες και έξι προερχόμενοι από το ΣτΕ) που κληρώθηκαν, είναι γυναίκες.

Ακόμη μεγαλύτερη εκπροσώπηση θα έχουν οι γυναίκες στην έδρα της δίκης που αφορά την υπόθεση του Νίκου Παππά, καθώς κληρώθηκαν 12 γυναίκες και μόλις ένας άνδρας.

Εισαγγελέας και στα δύο Ειδικά Δικαστήρια θα είναι το ίδιο πρόσωπο, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή, η οποία πάντως, θα έχει ως αναπληρώτρια στην πρώτη υπόθεση τη συνάδελφό της Αριστέα Θεοδόση και στη δεύτερη τον επίσης Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Ασπρογέρακα.

Αναλυτικά: Ως τακτικά μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου κληρώθηκαν οι προερχόμενες από τον Άρειο Πάγο Μυρσίνη Παπαχίου, Μαρία Μουλιανιτάκη, Ανθή Γκάμαρη, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα, Ελένη Φραγκάκη και Βασιλική Ηλιοπούλου, ενώ από το ΣτΕ κληρώθηκαν οι Βασίλειος Αραβαντινός, Νικόλαος Σκαρβέλης, Σοφία Βιτάλη, Βαρβάρα Ραφτοπούλου, Όλγα Ζάγουρα και Ρωξάνη Γιαννουλάτου. Γυναίκα επίσης, κληρώθηκε και για τη θέση του τακτικού εισαγγελέα, που θα είναι η Όλγα Σμυρλή.

Σε ό,τι αφορά στο Ειδικό Δικαστήριο για τη δίκη Παππά κληρώθηκαν ως τακτικά μέλη οι Γεωργία Κατσιμαγκλή, Δήμητρα Ζώη, Ελένη Κατσούλη, Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, Ανθή Γκάμαρη, Μυρσίνη Παπαχίου και Μαρουλιώ Δαβίου από τον Άρειο Πάγο και από το ΣτΕ οι Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, Κασσιανή Μαρίνου, Σταυρούλα Κτιστάκη, Μαρία Σωτηροπούλου, Μιχαήλ Πικραμένος και Ρωξάνη Γιαννουλάτου.

Μετά τη μεταπολίτευση έχουν συγκροτηθεί τρία Ειδικά Δικαστήρια: Το 1990 για την υπόθεση του Καλαμποκιού, το 1991 για το σκάνδαλο Κοσκωτά και το 2015 για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ