ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπαράζ επαφών του Κων. Φλώρου στις ΗΠΑ - Τα ραντεβού των στρατηγών και οι επαφές για τα F-35

Μπαράζ επαφών του Κων. Φλώρου στις ΗΠΑ - Τα ραντεβού των στρατηγών και οι επαφές για τα F-35
Πυκνό το πρόγραμμα του στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στις Ηνωμένες Πολιτείες Twitter @ChiefHNDGS

Σειρά επαφών με στρατιωτικούς παράγοντες των Ηνωμένων Πολιτειών, της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, αλλά και με στελέχη του ελληνικού και εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ είχε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Στο αμερικανικό Πεντάγωνο ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε συνομιλίες με τον αρχηγό Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγό Τζέιμς Τσαρλς ΜακΚόνβιλ, με τον οποίο συζήτησαν για σειρά θεμάτων, όπως:

1)Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

2)Άμυνα του Ευρωατλαντικού χώρου

3)Επιπτώσεις αναθεωρητισμού

4)Συνεισφορά της Ελλάδος στην Ασφάλεια και στη Σταθερότητα

5)Σούδα και Αλεξανδρούπολη

6)Συνεργασία ΕΔ Ελλάδος – ΗΠΑ και εμβάθυνση στον Στρατό Ξηράς

James-C.-McConville-floros.jpg
Από τη συνάντηση του στρατηγού Φλώρου με τον αρχηγό του Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγό Τζέιμς Τσαρλς ΜακΚόνβιλ (Twitter @ChiefHNDGS)

Οι επαφές του στρατηγού Φλώρου στην Ουάσινγκτον ξεκίνησαν με επίσκεψη στην πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, με την οποία συζήτησε τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις. Όπως σημείωσε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Twitter, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων ως αποτέλεσμα της συλλογικής και διαρκούς προσπάθειας: α) ανάδειξης κοινών αξιών και συμφερόντων, β) εδραίωσης #Ασφαλεια #Σταθεροτητα στην περιοχή μας

papadopoulou-floros.jpg
Με την πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (Twitter @ChiefHNDGS)

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον ακόλουθο Άμυνας (ΑΚΑΜ) της Ελλάδας στις ΗΠΑ, καθώς και τους Ακολούθους Στρατού, Ναυτικού Αεροπορίας και με το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού της Ελλάδος που υπηρετεί στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Στη συνάντησή μου με το (στρατιωτικό) προσωπικό της Ελληνικής Πρεσβείας στις ΗΠΑ διαπίστωσα τον επαγγελματισμό και την αφοσίωσή του για τη διασφάλιση των συμφερόντων μας και την προώθηση της Αμυντικής Συνεργασίας. Συγχαρητήρια, καλή δύναμη και ευχαριστώ για τη φιλοξενία» έγραψε και πάλι στο Twitter ο sτρατηγός Φλώρος.

stratiotikoi-HPA-floros.jpg
Ο στρατηγός Φλώρος με το ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό στην Ουάσινγκτον (Twitter @ChiefHNDGS)

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε διαδοχικές επαφές και με στελέχη ελληνικών οργανώσεων στις ΗΠΑ: με τον ιδρυτή και πρόεδρο της “OΗI DAY FOUNDATION” Άντριου Μανάτος, τον εκτελεστικό διευθυντή Μάικ Μανάτος, τον πρόεδρο Νίκο Λαριγκάκη, με μέλη του American Hellenic Institute, τον πρόεδρο των ΑΧΕΠΑ και τον εκτελεστικό διευθυντή Τζίμι Κόκοτα και Βασίλη Μοσαΐδη αντίστοιχα.

Ο στρατηγός Φλώρος ευχαρίστησε τα στελέχη της ελληνικής ομογένειας για την προσφορά τους στη βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και συζήτησε μαζί τους τα ελληνοτουρκικά, καθώς και θέματα άμυνας και ασφάλειας στην περιοχής μας.

Ο στρατηγός Φλώρος είχε επίσης επαφές με στελέχη του εβραϊκού λόμπι και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της JINSA, Michael Makovsky και άλλους εκπροσώπους της οργάνωσης. «Ανταλλάξαμε απόψεις για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στον Ευρω-Ατλαντικό χώρο και στη Μεσόγειο, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και για θέματα Στρατηγικής, Δυνατοτήτων και Συνεργασιών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, ΗΠΑ», σημείωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

JINSA-floros-1.jpg
Επαφές του στρατηγού Φλώρου στη JINSA (Twitter @ChiefHNDGS)

Επαφές με την Lockheed Martin

Την Τρίτη το ενδιαφέρο στρέφεται στο Ντάλας και στις συναντήσεις που θα έχει ο στρατηγός Φλώρος με τα στελέχη της Lockheed Martin καθώς επίσης στην ξενάγησή του στο εργοστάσιο όπου κατασκευάζονται τα stealth μαχητικά F-35.

Ο στρατηγός Φλώρος θα μεταφέρει στα στελέχη της εταιρείας την απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει στη δέσμευση 20+20 αεροσκαφών 5ης γενιάς. Αναμένεται ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ να πάρει μια ισχυρή δόση ενημέρωσης γύρω από τις δυνατότητες που καθιστούν το F-35, επιλογή αεροπορικής κυριαρχίας.

Παράλληλα όμως οι συζητήσεις θα περιστραφούν και γύρω από τα υπόλοιπα προγράμματα που αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη επ’ ωφελεία της αεροπορικής ισχύος της Ελλάδας, όπως η αναβάθμιση των F-16 Viper και των Block 50, τα P3 του Ναυτικού και τα C-130.

Την Τετάρτη ο αρχηγός θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συναντήσεις με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους στο Πεντάγωνο. Ανάμεσα στα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι θα είναι η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, ο καθοριστικός ρόλος της Ελλάδας στην ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, η περαιτέρω αξιοποίηση της Αλεξανδρούπολης και η ανάπτυξη νέων υποδομών στη Σούδα, τη Λάρισα και τον Βόλο.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν και για το ενδιαφέρον της Ελλάδας να προμηθευτεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Sea Guardian για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων.

Το ραντεβού με τον στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ

Την Πέμπτη ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, αρχηγό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ, με τον οποίο γνωρίζονται αρκετά καλά και έχουν τακτική επικοινωνία. Οι δύο αρχηγοί θα αναπτύξουν εκτενώς τα δεδομένα της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών και θα επαναβεβαιώσουν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν τις μαχητικές ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών μέσω κοινών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα τονίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη συμβολή της Αθήνας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και στην υποστήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική εισβολή, ενώ θα υπογραμμίσει τον ρόλο της Ελλάδας ως στενού συμμάχου των ΗΠΑ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και μάλιστα απέναντι στην αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας.

Το πρόγραμμα του αρχηγού θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή στη Φλόριντα με την επίσκεψη στην Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (USSO COM). Ο Έλληνας στρατηγός θα ξεναγηθεί στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και θα συζητήσει με υψηλόβαθμος αξιωματικούς για τα πρωτόκολλα και τις μεθόδους που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ, αλλά και για τις ευκαιρίες συνεκπαίδευσης με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ