ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΑΕΙ - ΝΔ: Στο κενό η προσπάθεια

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΑΕΙ - ΝΔ: Στο κενό η προσπάθεια
TΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME

Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ στο νέο νόμο πλαίσιο με τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την αρμόδια υπουργό Νίκη Κεραμέως να αναφέρει ότι «τα ΑΕΙ αποφασίζουν για τις δικές τους αποφάσεις με τα δικά τους όργανα. Το ποια θα είναι αυτά τα όργανα το αποφασίζει ο νομοθέτης, η Βουλή».

Κύκλοι της ΝΔ σχολίαζαν μετά την απόρριψη της ένστασης αντισυνταγματικότητας που στήριξαν πέραν τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, πως «έπεσε στο κενό η προσπάθεια αιφνιδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπ. Παιδείας. Η ένσταση αντισυνταγματικότητας αποκρούστηκε άμεσα από τη ΝΔ, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Π. Σκουρλέτης σήκωσε λευκή πετσέτα καθώς δεν απάντησε».

Στη συζήτηση αναμένεται να παρέμβει ο πρωθυπουργός με στόχο, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του, να αναδείξει τις βαθιές διαχωριστικές ανάμεσα στη ΝΔ που φέρνει προς ψήφιση νομοσχέδια που συνιστούν πραγματικές μεταρρυθμίσεις και τον ΣΥΡΙΖΑ που μένει προσκολλημένος στο παρελθόν σε ότι αφορά στα ζητήματα παιδείας, εκπέμποντας τοξικότητα.

Η υπουργός Παιδείας αναφερόμενη στην ανάδειξη των πρυτάνεων είπε ότι «ο πρύτανης προκύπτει ως ένας εκ των 6 εσωτερικών μελών του συμβουλίου που έχουν εκλεγεί από την βάση, δηλαδή από όλα τα μέλη ΔΕΠ και αυτά στη συνέχεια εκλέγουν τον Πρύτανη» και πρόσθεσε πως ο εκτελεστικός διευθυντής είναι μετακλητός διοικητικός υπάλληλος που επιλέγεται από την εκάστοτε διοίκηση.

Σε ό,τι αφορά στο συμβούλιο εξωτερικών μελών υποστήριξε πως «το Συμβούλιο αποτελείται από 11 μέλη. Τα 6 εκλέγονται από την βάση και στην συνέχεια οι εκλεγμένοι επιλέγουν τα 5 εξωτερικά μέλη.

«Το νομοσχέδιο δεν έχει ούτε μισή διάταξη που να επηρεάζει την υποχρέωση του κράτους για χρηματοδότηση των ΑΕΙ. Η κυβέρνησή μας αύξησε για πρώτη φορά μετά αρκετά χρόνια την χρηματοδότηση κατά 14%», είπε.

Η κυβέρνηση δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης με τον Νίκο Φίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη Νάντια Γιαννακοπούλου από το ΚΙΝΑΛ να επικαλούνται την έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής και τις επιφυλάξεις που διατυπώνει. Σύμφωνα με τον κ. Φίλη οι παρατηρήσεις του κάνουν «κομμάτια και θρύψαλα» το νομοσχέδιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ